Η ξαφνική αγάπη της Μέρκελ για την Ελλάδα


germany234556
Άλλαξε γνώμη για την Ελλάδα η Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης; Η Άνγκελα Μέρκελ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αφεθεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη το φθινόπωρο, αναφέρει το έγκυρο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Η Γερμανίδα καγκελάριος και οι σύμβουλοί της φοβούνται πως ένα Grexit θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο παρόμοιο με εκείνο της Lehman Brothers το 2008. Οι απώλειες της Γερμανίας στην περίπτωση αυτή υπολογίζονται σε 62 δισ. ευρώ αλλά η ζημία για τη χώρα δεν εξαντλείται εκεί. Οπως υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό οι σύμβουλοι της Μέρκελ εκτιμούν πως το πολιτικό κόστος θα ήταν πολύ υψηλό με δεδομένο ότι η γερμανική κυβέρνηση θα εξαναγκαζόταν ενδεχομένως να σταθεροποιήσει την Ιταλία και την Ισπανία μόνο με μια «κοινή ένωση χρέους».

Για αυτό, το Βερολίνο είναι τώρα διατεθειμένο να δείξει κάποια ευελιξία απέναντι στην Αθήνα. Αυτό στο οποίο επιμένει η Μέρκελ, ωστόσο, είναι να μην δοθεί και τρίτο πακέτο δανείων διάσωσης, καθώς κάτι τέτοιο δύσκολα θα εξασφάλιζε την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου.
«Πρέπει να βρούμε μία λύση», φέρεται να είπε η καγκελάριος σε άτομα του στενού της περιβάλλοντος, σύμφωνα με το περιοδικό. Όπως αναφέρει το Spiegel,  αυτή η λύση θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αναδιοργάνωση του τρέχοντος πακέτου βοήθειας, με την αύξηση των επερχόμενων δόσεων και τη μείωση των πιο μελλοντικών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η βασική απόφαση για την Ελλάδα ελήφθη από την καγκελαρία πριν ακόμη οι εκπρόσωποι της τρόικας ξεκινήσουν για την Αθήνα. Η έκθεση της τρόικας αναμένεται το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματών οι Βρυξέλλες αναμένουν την απόφαση αργότερα, στις αρχές Νοεμβρίου σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Σχετικά με το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου το Spiegel τονίζει πως η Αγκ. Μέρκελ δεν θέλει σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο καθώς δεν είναι διασφαλισμένη η πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου για την έγκρισή του. Αντ' αυτού, θα μπορούσε να αναδιαρθρωθεί το παρόν πρόγραμμα στήριξης. Να αυξηθεί το ποσό της επόμενης δόσης, εφόσον κριθεί αναγκαίο, και να μειωθούν αντίστοιχα τα ποσά των επόμενων δόσεων, αναφέρει το δημοσίευμα.

Όμως εκτός από τη Μέρκελ εντύπωση προκαλεί η αλλαγή στάσης και από τους αυστριακούς, οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν ιδιαίτερα σκληροί απέναντι στη χώρα μας. Η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ παραδέχθηκε πως «στην Ελλάδα, γίνονται περισσότερα από όσα αντιλαμβανόμαστε εμείς από έξω». Αλλά και ο αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έστεραϊχ» υποστήριξε πως θα πρέπει να δοθεί να δοθεί μια «ανάσα» στους Έλληνες, αν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα ως προς τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση και αυτό θα το διαπιστώσει η τρόικα έως τον Οκτώβριο. Για τον Αυστριακό καγκελάριο, «ανάσα» σημαίνει περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή των δανείων, προκειμένου οι Έλληνες να μπορούν να ξανακάνουν επενδύσεις.Ως προς το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θεωρεί πως δεν θα είχε κανένα όφελος, διότι το κόστος θα ήταν μεγάλο και ο ίδιος, εξάλλου, δεν θέλει να διακινδυνεύσει μια κατάρρευση του ευρώ.
Προειδοποιεί, παράλληλα, πως ένα τέλος του ευρώ και μια επιστροφή της Αυστρίας στο εθνικό νόμισμα, το σελίνι, αποτελούν ένα σενάριο «τρόμου», καθώς θα σήμαιναν την απόλυτη απομόνωση, το τέλος του υψηλού όγκου των αυστριακών εξαγωγών αλλά και του μικρού ποσοστού ανεργίας (σ.σ. το χαμηλότερο στην Ευρώπη, 4,5%), όπως και ένα τέλος των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού.

Σε κινούμενη άμμο η Ευρωζώνη
Συνολικότερα για την Ευρωζώνη, αναλυτές και οικονομολόγοι παρομοιάζουν την τρέχουσα εβδομάδα με ναρκοπέδιο, καθώς τα γεγονότα των επόμενων ημερών μπορεί να κρύβουν δυσάρεστες ή ακόμη και επικίνδυνες εκπλήξεις, σε ένα επταήμερο που τα έχει όλα: δικαστικές αποφάσεις, εκλογές, επιθεωρητές του ΔΝΤ και τις Βρυξέλλες να πρωταγωνιστούν στις σελίδες της επικαιρότητας.
Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται, βεβαίως, η Τετάρτη, καθώς εκείνη την ημέρα αναμένεται η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου σχετικά με τη νομιμότητα του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης της Ευρωζώνης, ενώ η Κομισιόν θα παρουσιάσει τα σχέδιά της για την τραπεζική ένωση, την ώρα που στην Ολλανδία θα είναι ανοικτές οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές.
Θα ακολουθήσει η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών στην Κύπρο που, από την Παρασκευή, θα επιχειρήσει να εξομαλύνει τις διαφορές που υπάρχουν στο θέμα της τραπεζικής εποπτείας, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί επί τάπητος και το ενδεχόμενο να χορηγηθεί πρόσθετη βοήθεια για την Ισπανία. Από την ατζέντα της συνόδου δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελλάδα, αν και οι αποφάσεις για τις δύο χώρες δεν αναμένεται να ληφθούν πριν από τον Οκτώβριο.
Παρ' όλα αυτά, η σύνοδος αυτή θα δείξει πιθανότατα εάν η Μαδρίτη θα υποβάλει τελικά αίτημα για ευρωπαϊκή βοήθεια και το κατά πόσον οι επιθεωρητές της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι θετικοί στο θέμα της Ελλάδας και της εκταμίευσης της επόμενης δόσης.
Σε ό,τι αφορά, τώρα, την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, όλοι οι νομικοί που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούν ότι οι Γερμανοί δικαστές θα εγκρίνουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM), όπως και το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας, θέτοντας, όμως, αυστηρούς όρους σε ό,τι αφορά μελλοντικές διασώσεις κρατών.
Αν, όμως, το δικαστήριο δεν δώσει το «πράσινο φως» για τον ESM, οι συνέπειες στην αγορά ομολόγων και συναλλάγματος θα είναι καταστροφικές. Εξαιρετικά κρίσιμες θεωρούνται και οι εκλογές στην Ολλανδία, όπου κεντροδεξιά και κεντροαριστερά φαίνεται πως θα δώσουν μια δύσκολη μάχη επικράτησης, η οποία είναι πιθανό να οδηγήσει στην ανάδειξη φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης συνασπισμού. Οποιο όμως κι αν είναι το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών, το ρεύμα κατά της λιτότητας αναμένεται να γίνει ισχυρότερο το επόμενο διάστημα, ενισχύοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το κίνημα υπέρ της ανάπτυξης.http://www.sofokleous10.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!