Με 67.000 στρατιώτες ελέγχει τα κατεχόμενα η Τουρκία




Image

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του κυπριακού  Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τον συσχετισμό δυνάμεων το 2012, η Τουρκία δεν έχει αποσύρει ούτε έναν στρατιώτη της από την κατεχόμενη Κύπρο.
Ειδικότερα, στους 36.000 υπολογίζεται η δύναμη των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Σε αυτούς προστίθενται  και 5.000 Τουρκοκύπριοι στρατιώτες, και επιπλέον 26.000 έφεδροι. Συνολικά δηλαδή η Τουρκία διαθέτει 67.000 στρατιώτες στην κατεχόμενη Κύπρο.

Τα τουρκικά άρματα μάχης (κυρίως Μ48- αμερικανικής κατασκευής) που βρίσκονται στην Κύπρο είναι 449. Η Εθνική Φρουρά διαθέτει 160 άρματα μάχης και η ΕΛΔΥΚ άλλα 61. Η αναλογία είναι  για κάθε άρμα μάχης της Εθνικής Φρουράς είναι  2,8 τουρκικά. Βέβαια αν  ληφθούν υπόψη και τα 61 άρματα της ΕΛΔΥΚ, η αναλογία  μειώνεται σε ένα άρμα της Εθνικής φρουράς για κάθε 2,4 τουρκικά.
Η έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι τα αριθμητικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων στον στρατιωτικό τομέα στην Κύπρο  παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητοι, το συσσωρευμένο στρατιωτικό υλικό καθιστά το νησί «εν δυνάμει επικίνδυνη πυριδιταποθήκη και τυχόν ανάφλεξή του ένεκα πολιτικών εξελίξεων ή τουρκικών φιλοδοξιών, θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην Κύπρο και σε ολόκληρη την περιοχή», όπως σημειώνει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος»,
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Κύπρο, θα πρέπει να υπολογισθεί και η δύναμη πυρός που διαθέτουν οι βρετανικές βάσεις καθώς και η UNFICYP.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!