Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει το Φθινόπωρο – Ισχυρή αντίδραση +4,7% στο ΧΑ, έως +28% οι τράπεζες - Προσοχή στις φήμες – O στόχος της αγοράς οι 750 μον. - Στον FTSE 20 Goldman, Citi, HSBC - Με 2,1 εκατ η CS στην ΚΥΠΡ – Στην ζώνη των 300 μ.β. τα CDS


(upd18) Ισχυρή ανοδική αντίδραση σημειώθηκε σήμερα στο ΧΑ, με τον ΓΔ να καταγράφει εντυπωσιακά κέρδη +4,7% στις 726 μονάδες, κοντά στα υψηλά ημέρας, με αυξημένο όγκο συναλλαγών στα 101,8 εκ. μετοχές και υψηλό, χωρίς πακέτα, τζίρο στα 81 εκ. ευρώ.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές που κατέγραψαν κέρδη έως +28%, δίνοντας σαφή τάση στο ΓΔ. Οι ενδοσυνεδριακές φήμες για επικείμενο mega deal δεν επιβεβαιώνονται και η ισχυρή άνοδος αποδίδεται στην εντεινόμενη πεποίθηση για θετική έκθεση της Τροϊκας που αποδεσμεύει το πακέτο των 31,5 δις ευρώ / 25 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Μικρή η συμμετοχή των ξένων και σήμερα που επικέντρωσαν τις αγορές τους σε μετοχές του FTSE20 με ποιοτικά θεμελιώδη.
Θετικά κινήθηκε το σύνολο του FTSE20 ενώ ξεχώρισαν από τις τράπεζες οι Κύπρου (+28%), Eurobank (+10%) και Πειραιώς και από την υψηλή κεφαλαιοποίηση οι ΟΤΕ (+4,5%), Τιτάν (+12%), MIG (+9%) και Βιοχάλκο (+6,6%).
Βραχυπρόθεσμα το ΧΑ εφόσον διέσπασε  αποφασιστικά τις 690 μονάδες που αποτελούσαν  ένα ενδιαφέρον τεχνικό σημείο θα οδηγηθεί στις 750 μονάδες και εκεί θα κριθεί αν μπορεί να αναρριχηθεί έως τις 790 μονάδες.

Το ΧΑ έχει πλέον διασπάσει τα ψυχολογικά επίπεδα των 700 μονάδων και προφανώς οι επόμενες μέρες θα είναι ενδιαφέρουσες, ο στόχος των 750 μονάδων είναι επιτεύξιμος.
Οι ξένοι επενδυτές μετά από καιρό έχουν εμφανιστεί κυρίως στο εικοσάρη πλην τραπεζών και με εξαίρεση την Κύπρου. 
Οι τραπεζικές μετοχές ενισχύονται από καθαρά εσωτερικούς παίκτες ενώ μετοχές του FTSE 20 πλην τραπεζών προσελκύουν τον ενδιαφέρον ξένων.
Στην Εθνική 40 χιλ μετοχές η Citigroup
Στην Alpha 30 χιλ η Citigroup
Στην Eurobank 2 χιλ η Citigroup
Στην Πειραιώς 12 χιλ η Citigroup
και 60 χιλ η Bank of America Merill Lynch.
Στην Κύπρου 50 χιλ η Citigroup, 10 χιλ η HSBC  15 χιλ η Citigroup και 2,1 εκατ μετοχές η Credit Suisse.
Στον ΟΤΕ 380 χιλ η Goldman Sachs
Στον ΟΠΑΠ 200 χιλ μετοχές η J P Morgan, 45 χιλ η HSBC, 100 χιλ μετοχές η Goldman Sachs, 30 χιλ η Credit Suisse, 48 χιλ μετοχές η Societe Generale και 10 χιλ μετοχές η Citigroup
Στην ΔΕΗ 25 χιλ η Goldman Sachs και 5 χιλ η Citigroup.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν παρατηρηθεί κινήσεις ξένων σε Intralot 70 χιλ Cheuvreux. Στον Ελλάκτωρα 170 χιλ η BofA και 70 χιλ η Nomura.
Στον Φουρλή 150 χιλ η Barclays Capital στην ΜΠΕΛΑ 50 χιλ Citigroup και Nomura.
Για την ώρα ο μηχανισμός αγοράς ομολόγων που έχει επεξεργαστεί η ΕΚΤ δουλεύει πριν καν ξεκινήσει να εφαρμόζεται και αυτό καταγράφεται τόσο σε επίπεδο ψυχολογίας όσο και σε επίπεδο πτώσης των αποδόσεων στα ομόλογα ειδικά στην Ιταλία και Ισπανία.
Η Ιταλική 10ετία 4,97% και η Ισπανική 5,57% με ιστορικό υψηλό πριν λίγες εβδομάδες 7,62%. Μεγάλη η βελτίωση και στα CDS με την Ιρλανδία 345 μ.β. Ισπανία 350 μ.β. και Ιταλία 320 μ.β.
Το ευρώ ανακάμπτει 1,2779 δολάρια με χαμηλό ημέρας 1,2770 δολάρια και υψηλό 1,2811 δολ.
Ωστόσο αυτό που χρήζει μεγάλης προσοχής είναι η πολύ γρήγορη αποκλιμάκωση των CDS και των αποδόσεων.
Οι κερδοσκόποι μπορεί να χάνουν πολλά αυτές τις μέρες αλλά το παιχνίδι ούτε η μάχη δεν έχουν κριθεί.
Η  ΕΚΤ ανακοίνωσε  νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με την κωδική ονομασία ΟΜΤ (Outright Monetary Transaction) αλλά οι ουσιαστικές λεπτομέρειες  θα ανακοινωθούν στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Παρόλα αυτά, ο ελιγμός Draghi να μεταθέσει τις ανακοινώσεις για την επόμενη συνεδρίαση θα συντηρήσει το κλίμα.

H Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει το Φθινόπωρο

Παραδόξως ενώ η έκθεση της Τρόικα θα επιβεβαιώνει ότι δεν έγινε σχεδόν τίποτε στην Ελλάδα πέραν από τις καθυστερημένες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης να δείξει έργο οι ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ και ειδικά η Γερμανία έχουν αποφασίσει να δώσουν επιπλέον χρόνο στην Ελλάδα.

Άλλα χρήματα δεν θα δοθούν.
Όμως φαίνεται ότι θα δώσουν χρόνο στην Ελλάδα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.
Οι πιέσεις Obama του προέδρου των ΗΠΑ ο οποίος ζήτησε «ηρεμία» έως τις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο αλλά και ο προβληματισμός Merkel της Καγκελαρίου της Γερμανίας η οποία έχει πλέον κατανοήσει ότι το ελληνικό πρόβλημα πρέπει να «επιλυθεί περιθωριοποιούμενο».
Οι αναφορές του Spiegel ότι η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα, στην προσπάθεια της να κερδίσει χρόνο σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης στην ελληνική πολιτική της Γερμανίας.
Αποκαλύφθηκε αυτό που όλοι μεν φανταζόντουσαν αλλά απεύχονταν.
Το αρχικό γερμανικό σχέδιο προέβλεπε χρεοκοπία της Ελλάδος εντός του Φθινοπώρου του 2012.
Ωστόσο αυτό το σχέδιο παγώνει.
Δεν αποκλείεται η έκθεση προόδου να καθυστερήσει από αρχές Οκτωβρίου, προς τα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου με στόχο να δοθεί τεχνικά χρόνος στην Ελλάδα να δείξει έργο αλλά και βραχυπρόθεσμα να εκτονωθεί η πίεση.
Ποιες θα είναι αυτές οι διευκολύνσεις;
Συνολικά 4 με βάση τις τελευταίες πληροφορίες.
1)Παρά τις ενστάσεις πολλών θα δοθεί παράταση του μνημονίου από 1 έως 2 έτη.
Ωστόσο θα υπάρχει σαφής ρήτρα ότι η αύξηση εφαρμογής του μνημονίου κατά 1 ή 2 έτη δεν θα συνοδευτεί με νέα κεφάλαια.
Τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια δεν θα εγκρίνουν άλλη άμεση καταβολή κεφαλαίων πέραν των συμφωνηθέντων του α΄ και β΄ μνημονίου.
2)Η δόση των 31,5 δις ευρώ θα καταβληθεί.
Να σημειωθεί ότι από τα 31,5 δις ευρώ των κεφαλαίων τα 25 δις ευρώ αφορούν την β΄ φάση ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Μια πρόταση που έχει εξεταστεί είναι να αυξηθεί η δόση των 31,5 δις ευρώ ώστε να δοθούν περισσότερα κεφάλαια τώρα από το μνημόνιο 2.
3)Τα 25 δις ευρώ της β΄ φάσης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα περάσουν από τον ESM που σημαίνει ότι μείον 25 δις από το χρέος.
Τα πρώτα 25 δις ευρώ τα οποία έχουν κατανεμηθεί στις τράπεζες θα παραμείνουν στο χρέος.
4)Η ΕΚΤ και o ESM θα μπορούν να παρεμβαίνουν δευτερογενώς και πρωτογενώς στα ομόλογα αρκεί να υποβληθεί αίτημα στήριξης από χώρες π.χ. Ιταλία και Ισπανία.

Ισχυρή αντίδραση στο ΧΑ

Νέα θετική αντίδραση με αυξημένο όγκο και πρωταγωνιστές την υψηλή κεφαλαιοποίηση και τις τράπεζες καταγράφηκε στο ΧΑ. Ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο +4,7% στις 726 και βρίσκεται πάνω από το κρίσιμο τεχνικό σημείο των 690 μονάδων. Αυτά τα επίπεδα αποτελούν βραχυπρόθεσμα κρίσιμο παράγοντα για τον καθορισμό της τάσης των επόμενων ημερών.

Οι long έχουν το πάνω χέρι της αγοράς αυτό είναι προφανές αλλά προσοχή στον ενθουσιασμό.
Ότι γρήγορα ανεβαίνει ενέχει κινδύνους. Προσοχή και αυτοσυγκράτηση, οι έξυπνοι long επενδυτές ξέρουν πότε να ρευστοποιήσουν.

Σημαντικά κέρδη για τις τράπεζες

Με ιδιαίτερα σημαντικά κέρδη, αυξημένο όγκο συναλλαγών και ενδιαφέρον έκλεισαν οι ελληνικές τράπεζες. Από τη μία η αισιοδοξία για θετική έκθεση της Τροϊκας και εκταμίευση των 31,5 δις ευρώ (25 δις ευρώ θα οδηγηθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) και από την άλλη η εντεινόμενες θετικές εξελίξεις στο σύνολο των τραπεζων ήταν οι οδηγοί για τα ισχυρά κέρδη σήμερα. Ξεχώρισαν οι Κύπρου, Eurobank και Πειραιώς.

Συνολικά για τον κλάδο  οι επικείμενες αμκ σε  πολύ χαμηλές τιμές θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην χρηματιστηριακή συμπεριφορά του κλάδου.
Οι τιμές των αμκ θα είναι πολύ χαμηλότερες από τις τρέχουσες χρηματιστηριακές.
Η Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 6,8% στα 1,56 ευρώ και 5,4 εκ. μετοχές όγκο – κεφαλαιοποίηση 833 εκ. ευρώ
Η Εθνική Τράπεζα έκλεισε με κέρδη 8,3% στα 1,69 ευρώ και 7,7 εκ. μετοχές όγκο – κεφαλαιοποίηση 1,62 δις ευρώ
Η Eurobank έκλεισε με κέρδη 10,3% στα 0,8230ευρώ και με 3,2 εκ. μετοχές όγκο – κεφαλαιοποίηση 455 εκ. ευρώ
Η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε με κέρδη 15,7% στα 0,3310 ευρώ και 12,3 εκ. μετοχές όγκο – κεφαλαιοποίηση 378 εκ. ευρώ
Η Τράπεζα Κύπρου έκλεισε με κέρδη 27,7% στα 0,2440 ευρώ και 26,8 εκ. μετοχές όγκο – κεφαλαιοποίηση 438 εκ. ευρώ
Η Λαϊκή Τράπεζα έκλεισε με κέρδη 10,3% στα 0,0430 ευρώ και 26,6 εκ. μετοχές όγκο – κεφαλαιοποίηση 147 εκ. ευρώ
Η Τράπεζα Αττικής έκλεισε με κέρδη 5,7% στα 0,2420 ευρώ και 103,1 χιλ. μετοχές όγκο – κεφαλαιοποίηση 59 εκ. ευρώ
Το ΤΤ έχει τεθεί  εκτός διαπραγμάτευσης. Η τελευταία τιμή στα 0,1680 ευρώ.

Ισχυρά κέρδη και για τον FTSE20

Θετικά κινήθηκε το σύνολο των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης κλείνοντας κοντά στα υψηλά ημέρας με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα. Πρωταγωνιστές οι ΟΤΕ, Τιτάν, MIG, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο και ΕΛΠΕ. Αυξημένη ήταν η δραστηριότητα των ξένων σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με επιλεκτικές τοποθετήσεις.
Η ΕΕΕΚ έκλεισε με κέρδη +2,1% στα 14,50 ευρώ. Επηρεάζει κατά 25% τον ΓΔ και κυρίως επηρεάζεται από διεθνείς εξελίξεις.
Ο ΟΤΕ έκλεισε με κέρδη +4,5% στα 3,01 ευρώ με την  Goldman Sachs να πολυδραστηριοποιείται στον τίτλο.
Η ΔΕΗ έκλεισε με κέρδη +2,4% στα 3,34 ευρώ. Αξιόλογη η συμπεριφορά της μετοχής. Έσπασε το φράγμα των 3 ευρώ και επόμενο σημείο 3,25 ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε με κέρδη +0,7% στα 6,02 ευρώ. Στάση αναμονής από τους επενδυτές με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην απόφαση για το μονοπώλιο από το ευρωπαϊκό δικαστήριο στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Σημαντικά κέρδη +8,6% για την MIG στα 0,2410 ευρώ. Έχει διασπάσει ανοδικά σημαντικά τεχνικά επίπεδα. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος έχει επανέλθει και κάτι ετοιμάζει...
Τα ΕΛΠΕ έκλεισαν με κέρδη +6,7% στα 6,56 ευρώ με αυξήμενο επενδυτικό ενδιαφέρον σήμερα.

Πτωτικά οι  αποδόσεις  στα ομόλογα στην Ευρώπη

Στα ομόλογα το σχέδιο της  ΕΚΤ για παρεμβάσεις στα ομόλογα  είχε αλλάξει το κλίμα άρδην θετικά ειδικά στο εξωτερικό καθώς στην Ελλάδα επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις.

Σήμερα καταγράφεται νέα μεγάλη πτώση στα CDS.
Στα CDS στην Ελλάδα 77% ή 7.700 μονάδες βάσης.
Στην  Ιρλανδία τα CDS στις 345 από 390 μ.β. στην Πορτογαλία 18% από 18,5%.
Στην  Ισπανία που βρίσκεται στο επίκεντρο 350 μ.β. από  405 μ.β.
Στην Ιταλία 320 μ.β. από 365 μ.β. στην Γαλλία 122 μ.β. και στην Γερμανία 53 μ.β.
Στις αποδόσεις των ομολόγων στην 10ετία στην Ευρώπη υποχωρούν ενώ οι τιμές αυξάνονται.
Στην Ισπανία η απόδοση στο 5,57% από 5,65% κινείται ελαφρώς πτωτικά με  ιστορικό υψηλό στο 7,62% στην 10ετία πριν εβδομάδες.
Στην Ιταλία 4,97% κινείται σταθεροποιητικά.
Στην Γαλλία 2,20%, στην Πορτογαλία 7,91% από 8,33%, στο Βέλγιο 2,48% και στην Ιρλανδία 5,54%.
Η Γερμανική 10ετία κινείται πτωτικά στο 1,52%. Γενικά όταν  ενισχύεται η περιφέρεια υποχωρούν τα γερμανικά ομόλογα.

Μετά την άνοδο σταθεροποιητικά οι  τιμές των νέων ελληνικών ομολόγων...

Σταθεροποιητικά κινούνται οι τιμές  των νέων ελληνικών ομολόγων μετά την  βελτίωση των τελευταίων ημερών.

Να σημειωθεί όμως ότι αγοραστές είναι κατά βάση οι ελληνικές τράπεζες που ανεβάζουν τεχνικά την αγορά.
Το ελληνικό ομόλογο λήξης 24 Φεβρουαρίου 2023 εμφανίζει τιμή αγοράς και πώλησης 23,50  μονάδες βάσης με 24,50 μ.β. και μέση απόδοση 21,43%.
Το ομόλογο λήξης 24 Φεβρουαρίου 2042 εμφανίζει τιμή αγοράς και πώλησης 16,50  μονάδες βάσης με 17,95  μ.β. με απόδοση 18,17%. Μεσοσταθμικά η τιμή όλων των νέων ομολόγων βρίσκεται στις 18,70 μονάδες βάσης πλησιάζει τα μέσα επίπεδα του α΄ τριμήνου του 2012 στις 19 μ.β.

www.bankingnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!