Tο Εurogroup κρίνει την επαναδιαπραγμάτευση Μνημονίου


Ο απερχόμενος Υπ. Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Εurogroup.
ΑΘΗΝΑ. . Τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου της Ελλάδας, επρόκειτο να εξεταστούν χθες εκτάκτως στο συμβούλιο των Υφυπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) στο Λουξεμβούργο, μαζί με την ενίσχυση των τραπεζών της Ισπανίας και την κατάσταση στην Κύπρο.
Οπως έχει προειδοποιήσει πάντως η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ, πληρέστερη εικόνα για την ελληνική Οικονομία και ως εκ τούτου των διευκολύνσεων που θα μπορούσαν να γίνουν, θα υπάρξει μετά την έλευση της τρόικας στην Αθήνα. Οι ελεγκτές αναμένουν την πρόσκληση της νέας κυβέρνησης, η οποία συγκροτήθηκε χθες, ώστε να μεταβούν άμεσα στην ελληνική πρωτεύουσα.
Η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, μοιάζει αναπόφευκτη για τις χώρες μέλη της ευρωζώνης, καθώς από τη μία θέλουν να δώσουν μία «ανάσα» στην κυβέρνηση Σαμαρά και να μην προκαλέσουν περαιτέρω άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, και από την άλλη, οι στόχοι έχουν χαθεί, λόγω της πολιτικής αστάθειας που επικράτησε στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Euro Working Group, ο οποίος συντονίζει τις συνεδριάσεις του Εurogroup, Τόμας Βίζερ (Αυστριακός), παραδέχτηκε χθες ότι «το πρόγραμμα που καταρτίσαμε μέχρι τώρα δεν έχει πλέον ισχύ, καθώς έχει εκτροχιασθεί».
Η Αθήνα, διευκρίνισε, βρίσκεται μήνες πίσω στα χρονοδιαγράμματα της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ, όπως τόνισε, «η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα εξελίχθηκε χειρότερα απ’ ό,τι αναμενόταν». Εκτιμάται ότι η ύφεση και φέτος θα είναι μεγαλύτερη από 6%, ενώ μερικούς μήνες πριν οι προβλέψεις της ΕΕ έκαναν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,7%.
«Θα πρέπει να διεξαγάγουμε εκ νέου σοβαρές διαπραγματεύσεις προκειμένου να θέσουμε πάλι εντός τροχιάς το πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Βίζερ για να προσθέσει ότι εάν η Ελλάδα δεν κερδίσει το χαμένο έδαφος ή δεν της δοθεί περισσότερος χρόνος, θα πρέπει είτε να προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές, είτε να δεχθεί περισσότερα χρήματα από τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Αξιοσημείωτη και η αλλαγή στάσης της Αυστριακής υπουργού Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, η οποία υπήρξε από τους πιο σκληρούς επικριτές της Ελλάδας, μαζί με τον Γερμανό ομόλογό της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Οι Ελληνες δεν δούλεψαν τους τελευταίους μήνες στο πρόγραμμά τους, αλλά είχαν παραλύσει πολιτικά λόγω του προεκλογικού αγώνα. Πρέπει τώρα να διορθώσουμε αυτή τη ζημιά», είπε.
Τις πρώτες αναφορές για την ανάγκη επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος αναμενόταν να κάνει στο Eurogroup ο κ. Γιώργος Ζανιάς -πήγε ως υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών- η συμμετοχή του οποίου στο συμβούλιο, αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη την Τετάρτη το βράδυ, υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, με συμμετοχή των δύο πολικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση (Ευάγγελου Βενιζέλου, ΠΑΣΟΚ και Φώτη Κουβέλη, ΔΗΜΑΡ), αλλά και του νέου υπουργού Οικονομικών, Βασίλη Ράπανου.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης να αποσταλεί η πρόκληση στους επικεφαλής της τρόικας, Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ.
Οι διεθνείς εταίροι αναμένουν στο Eurogroup διευκρινίσεις για κύρια ζητήματα, όπως: Αν θα εφαρμοστούν τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν, αν θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για το φορολογικό και την πάταξη φοροδιαφυγής, αν θα προωθηθούν άμεσα οι ενέργειες για να μειωθεί ο δημόσιος τομέας.
Κορυφαίο θέμα είναι επίσης η επανέναρξη της λειτουργίας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και η επιτάχυνση του έργου του.
Η νέα κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιθυμεί την επέκτασή του προγράμματος προσαρμογής κατά 2 χρόνια με παράλληλη αύξηση της χρηματοδότησης κατά 16 έως 20 δισ. ευρώ. Τα επιπλέον χρήματα αφορούν την περίοδο μετά το 2014, δηλαδή το 2015 και το 2016. Σημαντικός παράγοντας για την επιμήκυνση θα είναι το βάθος της ύφεσης.
Επίσης, αναμενόταν να ζητηθεί επιμερισμός εφαρμογής των μέτρων ύψους 11,7 δισ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια από δύο, αλλά και καθυστέρηση της λήψης ώς το φθινόπωρο αντί στα τέλη Ιουνίου. Ακόμη, ενίσχυση των αναπτυξιακών δράσεων και νέα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
Υπήρξαν πληροφορίες που συνέκλιναν ότι στο Eurogroup, εν αναμονή και της αξιολόγησης της τρόικας, δεν θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Αυτές θα «έλθουν», λένε αξιωματούχοι, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στα τέλη Ιουνίου.
«Είναι πρόωρο να μιλάμε για αναθεώρηση των όρων του Μνημονίου, πριν η τρόικα πάει στην Αθήνα για την τακτική αξιολόγηση του προγράμματος», φέρεται να επιβεβαίωσε και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ολι Ρεν, κατά τη συνεδρίαση των 27 επιτρόπων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.
Αλλά, σε ένδειξη καλής θέλησης προς τη νέα κυβέρνηση, το Eurogroup αναμενόταν να αποφασίσει αρχικά για την έγκριση του 1 δισ. ευρώ που παρακρατήθηκε από την προηγούμενη δόση (του Μαΐου) των δανείων διάσωσης προς στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο μέρος από τα χρήματα αυτά, ωστόσο, θα πρέπει να καταβληθεί ως συμμετοχή στον μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας ESM ώς το τέλος Ιουλίου. Και αυτό την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό ταμειακό έλλειμμα εξαιτίας της πτώσης στα έσοδα, με τα χρήματα να επαρκούν ως τα μέσα Ιουλίου.http://www.ekirikas.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!