Η ΒΡ χτυπά κάτω από τη μέση το Nabucco

pipeline
Εκτός των σχεδίων της βγάζει η βρετανική εταιρεία ΒΡ τον υποστηριζόμενο από την ΕΕ αγωγό Nabucco, για την μεταφορά φυσικού αερίου από το πεδίο Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν. Η ΕΕ από την άλλη, επιμένει ότι ο Nabucco στην «πλήρη εκδοχή του» είναι ακόμα στο τραπέζι.
Ο Iain Conn, επικεφαλής διύλισης και εμπορίας καυσίμων της ΒΡ, είπε σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία του και ο αζέρικος κρατικός πετρελαϊκός όμιλος Socar, εξετάζουν πλέον μόνο δύο επιλογές για το διάδρομο αγωγών προς την Αυστρία- έναν μικρότερο αγωγό από την κοινοπραξία του Nabucco, γνωστός ως «Nabucco West» και τον Αγωγό Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEP).
Ο «Nabucco West» είναι ένας μικρότερος αγωγός που θα ξεκινά από τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας, θα περνά μέσα από Βουλγαρία και Ρουμανία και θα καταλήγει στην Αυστρία. Το «πλήρες έργο» του Nabucco περιλαμβάνει νέους αγωγούς σε όλη τη διαδρομή από το Αζερμπαϊτζάν προς τον κόμβο φυσικού αερίου Baumgarten κοντά στη Βιέννη.
Η ΒΡ έχει έντονο ενδιαφέρον για την κούρσα του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και δεν είναι η πρώτη φορά που προβαίνει σε δηλώσεις που «βλάπτουν» τα συμφέροντα του Nabucco. Ένα χρόνο πριν, η γερμανική εταιρεία RWE, που έχει μερίδιο στο Nabucco, κατηγόρησε την ΒΡ επειδή εκφράζει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του αγωγού.
Μια κύρια πηγή του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου είναι το πεδίο Shah Deniz II στην Θάλασσα της Κασπίας στο Αζερμπαϊτζάν, που αναπτύσσεται από την ΒΡ, τη νορβηγική κρατική εταιρεία Statoil, την αζέρικη Socar και από κάποιες άλλες μικρότερες εταιρείες. Εκτιμάται ότι έχει 1.2 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Η BP έχει το δικό της έργο αγωγών από την Τουρκία μέσω της Βουλγαρίας στα σύνορα Ρουμανίας-Ουγγαρίας, που ονομάζεται Αγωγός Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEP).
Το «νότιο» παρακλάδι του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που θα περνά από την Ελλάδα στην Ιταλία, ο Διαδριατικός Αγωγός (TAP), βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο έγκρισης. Ο διευθυντής του TAP Kjetil Tungsland είπε πρόσφατα στην EurActiv ότι για το «νότιο» τμήμα του αγωγού, η Socar θα επιλέξει μεταξύ των SEEP και Nabucco West και ότι θα αποφασίσει αυτό το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με μια αυστριακή εφημερίδα αξιωματούχος της Socar υποβάθμισε τις δηλώσεις του αξιωματούχου της ΒΡ.
«Ενημερώσαμε την ΒΡ ότι δε συμφωνούμε με αυτή τη δήλωση. Η ΒΡ απολογήθηκε και χαρακτήρισε ως «προσωπικό» το σχόλιο», είπε ο Elshad Nassirov στην εφημερίδα Die Presse.
Η ΕΕ ακόμη ελπίζει στο Nabucco
Στις 25 Μαΐου η Κομισιόν επέμεινε ότι βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση ο «πλήρης Nabucco». «Όπως κατανοούμε, η κλασσική εκδοχή του Nabucco, είναι ακόμη στο τραπέζι», είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για ενεργειακή θέματα Marlene Holzner.
Για την ΕΕ- που στόχο έχει την μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο- το όνομα του αγωγού δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα, πρόσθεσε.
Η γερμανική RWE λέει ότι τα αρχικά σχέδια για το Nabucco θα συζητηθούν, ακόμη και εάν επιλεχθεί μια μικρότερη διαδρομή, σύμφωνα με τον Leonhard Birnbaum (μέλος ΔΣ).
«Είμαστε σίγουροι ότι ο Nabucco West θα κερδίσει το διαγωνισμό, αλλά τότε νομίζω ότι τα αρχικά σχέδια του Nabucco θα συζητηθούν εκ νέου».
Νεκρός για τους ρώσους ο Nabucco
Στο μεταξύ ο ρωσικός Τύπος έγραψε ότι ο Nabucco «είναι απίθανο να επιβιώσει το καλοκαίρι». Η Ρωσία πιέζει για τον South Stream που είναι ανταγωνιστικός του Nabucco. Ο επικεφαλής της ένωσης παραγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, Gennady Shmal, είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει μικρή ποσότητα φυσικού αερίου για να παράσχει στο Nabucco, μετά την ικανοποίηση των εσωτερικών αναγκών και την εκπλήρωση των συμβάσεων με την Τουρκία και τη Γεωργία.  sofokleous 10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!