JSSNews: Κρίση του Ευρώ, θα εξαγοράσει η Ρωσία την Ελλάδα και τη Κύπρο; Θα εγκατασταθεί μόνιμα σε αυτές τις χώρες;


Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν θα το ομολογήσουν ανοιχτά, αλλά φοβούνται ότι η δεινή οικονομική κατάσταση σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναστάσεις. Εντός δύο εβδομάδων, οι Έλληνες θα πάνε πάλι στις κάλπες. 
Η άκρα αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις. Τους τελευταίους μήνες, η βία χτύπησε τους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. 
Άνθρωποι σε απόγνωση αυτοκτονούν δημόσια, υπενθυμίζοντας στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η λεγόμενη αραβική άνοιξη, που ανέτρεψε πολλά αραβικά καθεστώτα, ξεκίνησε με την αυτοθυσία ενός πλανόδιου πωλητή στην Τυνησία.


Αργότερα αυτό το μήνα, η Ελλάδα θα χρειαστεί 5,2 δισ. € σε κεφάλαια διάσωσης από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Σε αντάλλαγμα, οι Έλληνες πρέπει να περάσουν 14,5 δισεκατομμύρια € σε μέτρα λιτότητας. 
Με ένα νεοεκλεγμένο ελληνικό κοινοβούλιο, το οποίο θα αρνούταν να ψηφίσει αυτούς τους νόμους, και με ορισμένους Έλληνες πολιτικούς που απειλούν να ακυρώσουν τις προηγούμενες συμφωνίες δανειοδότησης, άλλες χώρες δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν περισσότερα μετρητά. 
Εν τω μεταξύ, οι Έλληνες πολίτες μετακινούν τα χρήματά τους έξω από τη χώρα, επιδεινώνοντας την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. 
Η προοπτική μιας πτώχευσης της Ελλάδας, αφήνοντας στη ζώνη του ευρώ, φαίνεται όλο και πιο πιθανή. Το Grexit   -όνομα που δόθηκε από τους Ευρωπαίους για την πιθανή έξοδο της Ελλάδας-  συρρίκνωση των λέξεων Greece και Exit, είναι μια δυνατότητα όλο και πιο πιθανή. 
Αλλά πώς θα αντιδρούσε ο ελληνικός λαός; Εάν ο θυμός και η απογοήτευση συνεχίζουν να αυξάνονται στην Ελλάδα, η χώρα θα μπορούσε να κατρακυλήσει στο χάος.

Η κατάσταση είναι εξίσου ασταθής στη Κύπρο. Η οικονομική κατάσταση, σε αυτή τη χώρα με στρατηγική θέση, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με εκείνη της Ελλάδας. 
Μια κατάρρευση της Ελλάδας θα παρέσυρε τη Κύπρο μαζί της. 
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Ευρώπη θα κάνει δωρεά από 25 έως 50 δις. ευρώ για να επιβιώσει η Κύπρος. 
Και αν η ΕΕ δεν παρέχει τα χρήματα, άλλοι θα μπορούσαν. Τον Δεκέμβριο του 2012, η ​​Ρωσία είχε ήδη παράσχει ένα διμερές δάνειο 3 δις. ευρώ. Η Ρωσία είναι σίγουρα σε θέση να διασώσει τη Κύπρο. Οι Ρώσοι, όμως, είναι πιθανό να θέλουν κάτι σε αντάλλαγμα. 
Αν παρεμβαίνει η Ρωσία, η στρατηγική κατάσταση σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να αλλάξει. 
Λόγω της μεγάλης προσφοράς φυσικού αερίου από τα υποθαλάσσια αποθέματα στα ύδατα που περιβάλλουν την Κύπρο, η Τουρκία, και αυτή, ενδιαφέρεται να αποκτήσει μια καλύτερη  πρόσβαση στην Κύπρο. 
Μπορεί το Ισραήλ να το ανεχτεί;


Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είναι οι μόνες χώρες στη Νότια Ευρώπη που πορεύονται προς την πολιτική αστάθεια. 
Στη Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, υπήρξαν επίσης διαδηλώσεις σε απάντηση στα μέτρα λιτότητας. Η ΕΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για την Ισπανία. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην Ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός Γκονζάλες είπε ότι η χώρα του βρίσκεται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο σύνολο». Η Ισπανία βρίσκεται σε κατακόρυφη θέση για μια γρήγορη οικονομική και σαφή κατάρρευση.

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μαριδούλα σε σύγκριση με την Ισπανία. Τον περασμένο μήνα, πανικόβλητοι, οι Ισπανοί πολίτες απομάκρυναν περισσότερα από 70 δις. ευρώ από τις τράπεζες για να τα καταθέσουν σε καταφύγιο στο εξωτερικό. Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το Grexit, η Ισπανία βρίσκεται ήδη στο έλεος του φαινόμενου που τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν Spanic (Spain + Panic). O ισπανικός τραπεζικός τομέας είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. H Bankia, τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, έχει επείγουσα ανάγκη διάσωσης από την ισπανική κυβέρνηση (21 δις. ευρώ).
Η Bankia, ένα κρατικό ίδρυμα που χτίστηκε πέρυσι στα ερείπια επτά περιφερειακών τραπεζών που δεν μπορούσαν πλέον να καλύψουν τις τεράστιες απώλειες του κραχ των ισπανικών ακινήτων, βρίσκεται ουσιαστικά σε πτώχευση. Για να μπορέσει να σώσει όλες τις ισπανικές τράπεζες, η ήδη υπερχρεωμένη κυβέρνηση της Μαδρίτης χρειάζεται τουλάχιστον 90 δις. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η ανεργία των νέων είναι πάνω από το 50%, η ισπανική νέα γενιά δεν έχει καμία δυνατότητα, κανένα μέλλον. Δεν έχουν τίποτα να χάσουν και ως εκ τούτου μπορεί εύκολα να πεισθούν ότι η επανάσταση εναντίον αυτού του πολιτικού συστήματος είναι μια λύση.  Πρόκειται για μια πολιτικά επικίνδυνη κατάσταση, που θα έπρεπε να λάβουν υπόψη οι ΗΠΑ.  Όλες οι χώρες της Νότιας Ευρώπης θα μπορούσαν σύντομα να βρεθούν σε θύελλα.

Εάν η Ισπανία πηγαίνει στον υπόνομο, η Ιταλία θα ακολουθήσει. Η Ισπανία παραείναι μεγάλη για να βγει από το πρόβλημα. Οι δεσμοί της με την Ιταλία σημαίνουν ότι και αυτή θα πέσει μαζί της. Αν η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ πέσει, η Γαλλία είναι πιθανό να την ακολουθήσει. Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται για την καταστροφή.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες των κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για έκτακτη συνεδρίαση, την 19η της κρίσης του Ευρώ σε 2 χρόνια. 
Η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία δηλώσαν ότι θέλουν να επέμβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την έκδοση ευρωομολόγων, ήτοι την συγκέντρωση των δημόσιων χρεών των 17 χωρών της ζώνης του ευρώ.

Ωστόσο, η Γερμανία αντιτίθεται σε αυτό το κίνημα που θα επέτρεπε στις χώρες της νότιας Ευρώπης, να χτίσουν «μια αιώρα με τα χρήματα των Γερμανών». 
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ γνωρίζει ότι εάν υποστηρίζει την ιδέα των ευρωομολόγων, υπάρχει ο κίνδυνος μιας τεράστιας αναταραχής.
Ενώ οι σοσιαλιστές του Νότου, με επικεφαλής τον νέο Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, επιμένουν για τη κατανομή του πλούτου από βορρά προς νότο, ο γερμανικός λαός αρνείται.

Η Μέρκελ, από τη πλευρά της, ασκεί πιέσεις στον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι για να ζητήσει τη δημιουργία ενός προσωρινού ταμείου ευρωπαϊκής διάσωσης έκτακτης ανάγκης. Η Ισπανία σήμερα δανείζεται χρήματα στις διεθνείς αγορές με επιτόκιο 6,7% για τα 10-έτη γραμμάτια της... Και η Γερμανία θα ήθελε η κάθε χώρα να δανείζεται χρήματα από το δικό του χρέος, για να πάρει τα 80 δισεκατομμύρια και να τα βάλει στην άκρη.

Είναι αμφίβολο, ωστόσο, ότι αυτό θα ήταν επαρκές. Η Ισπανία δεν έχει ανάγκη μόνο από 90 ​​δισεκατομμύρια για να σώσει τις τράπεζές της, πρέπει επίσης να τροφοδοτήσει τις περιφερειακές κυβερνήσεις της, οι οποίες πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν χρέος 36 δισεκατομμυρίων μέχρι το τέλος του 2012. 
Εξάλλου, η Ισπανία δεν αποτελεί η χειρότερη ανησυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Η Ιταλία πρέπει να αναχρηματοδοτήσει 200 ​​δισεκατομμύρια αργότερα αυτό το έτος, όταν κανείς δεν ξέρει πού να βρει αυτό το ποσό, αν οι Γερμανοί αρνούνται να πληρώσουν το λογαριασμό.

Αντιμέτωποι με μια τέτοια τρομερή οικονομική κατάσταση, οι ηγέτες της ΕΕ προετοιμάζονται για πολιτικές αναταραχές. 
Αλλά και κάποιοι άλλοι φαίνονται να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητες που θα μπορούσαν να προσφέρουν τα προβλήματα της Ευρώπης. 
Το Κρεμλίνο δεν θα χάσει αυτή την ευκαιρία. Ήδη το περασμένο έτος, ο Ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Arkady Dvorkovich είχε δηλώσει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να δανείσει χρήματα και να προσφέρει την εμπειρογνωμοσύνη της για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης.  Προσέφερε «τόσο να συμβουλεύσει όσο και να συμβάλει στη σταθερότητα στην Ευρώπη με τα δικά μας οικονομικά αποθέματα». 
Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Dvorkovich δήλωσε ότι «η επιβίωση του ευρώ είναι μια πρώτης σημασίας ανησυχία για τη Ρωσία». Τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί «η Ελλάδα να παραμένει στη ζώνη του ευρώ». 

Η Ρωσία έχει, χωρίς αμφιβολία, στρατηγικά συμφέροντα να συνδέσει με την οικονομική υποστήριξη της. 
Πολλοί θα χάσουν από την κρίση του Ευρώ, αλλά η Ρωσία δεν θα είναι μεταξύ των χαμένων. 
Μέχρι στιγμής, οι Βρυξέλλες δεν γύρισαν την πλάτη στη Μόσχα, αλλά αν η κατάσταση επιδεινώνεται ... Τι θα γίνει;

Jonathan-Simon Sellem - JSSNews                     http://infognomonpolitics.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!