Ανακούφιση στην G20 για το εκλογικό αποτέλεσμα


 «Associated Press»). Με «ανακούφιση» υποδέχτηκαν οι ηγέτες της G20 την ετυμηγορία της ελληνικής κάλπης, σύμφωνα με το «AP».
Υπήρξαν άλλωστε φόβοι των ηγετών των 20 ισχυρότερων χωρών στον Κόσμο, ότι οι Ελληνες θα τάσσονταν υπέρ μίας αντιμνημονιακής κυβέρνησης, που «στοίχειωναν» τη διήμερη σύνοδο στο Λος Κάμπος του Μεξικού και θα έπρεπε να υπάρξει άμεση παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών στις αγορές.
Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατούσε είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες μέλη της G20, είχαν χθες τις πρώτες πρωινές ώρες τηλεφωνική διάσκεψη. Αναφέρθηκαν στα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών και συντόνισαν τη θέση τους ενόψει της 7ης διήμερης Συνόδου Κορυφής της G20 που ξεκίνησε χθες.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρομπέι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετείχαν στην τηλεφωνική διάσκεψη, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.
«Πιστεύω ότι αυτό που θα μεταδώσουμε είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στο ευρώ», διευκρίνισε ο κ. Ραχόι, η χώρα του οποίου δεν ανήκει στην G20, αλλά είναι συχνά προσκεκλημένη στις Συνόδους Κορυφής της.
Εκτός άλλωστε από τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, η υπόλοιπη Σύνοδος αναμενόταν να «κυριαρχηθεί» από την ευρωπαϊκή κρίση. Ο κ. Ομπάμα, ήταν μάλιστα προγραμματισμένο να συναντηθεί κατ’ ιδίαν -για ακόμη μία φορά- με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ.
Η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με αναλυτές, επρόκειτο να δεχθεί πιέσεις προκειμένου να αλλάξει η ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας.
Εκείνο που επιθυμούν οι G20 είναι να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές και να πάψουν οι Οικονομίες της Ευρωζώνης να παρασύρουν τον υπόλοιπο πλανήτη.
Οι αναδυόμενες Οικονομίες επιβραδύνουν -και ταυτοχρόνως απευθύνουν πολιτικό μήνυμα προς τους ιθύνοντες της ευρωζώνης. Οπως το έπραξε ο Ινδονήσιος πρόεδρος Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουνχιογόνο από το Λος Κάμπος. «Η έλλειψη αποφασιστικών μεθόδων διαχείρισης της κρίσης έχει επιπτώσεις σε όλους μας», είπε.
Αντίστοιχα, ο Κινέζος ηγέτης Χου Ζιντάο, με άρθρο του στη μεξικανική εφημερίδα «Reforma», αποκάλεσε την κρίση χρέους στην ευρωζώνη «ζήτημα γενικής ανησυχίας» και ζήτησε να αντιμετωπιστούν «οι παράγοντες ανασφάλειας και αστάθειας που απειλούν την ανάκαμψη και συμβάλλουν στην ανεπάρκεια της παγκόσμιας ζήτησης, την ασθενή ανάπτυξη των μεγαλύτερων Οικονομιών και οι μεγάλες δυσκολίες σε διάφορες χώρες σε ό,τι αφορά τον συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών τους».
Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ. «Δεν έχει πλέον σημασία ποιο μοντέλο θα επιλέξουν οι Ευρωπαίοι - πρέπει απλά να διαλέξουν ένα τάχιστα», είπε. Και ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, κάλεσε τους Ευρωπαίους «να παρουσιάσουν την εντυπωσιακή δύναμη πυρός που διαθέτουν».
Σε «δύναμη πυρός» πάντως το Βερολίνο θα ήθελε, μέσω και του ΔΝΤ, να ενισχύσουν όλα τα κράτη που συμμετέχουν στη G20.http://www.ekirikas.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!