Οι Financial Times Deutschland εξηγούν τη «σύσταση ψήφου» στους Έλληνες ψηφοφόρους


«Οι FTD όλα αυτά τα χρόνια κάνουν τις επιλογές τους με κριτική σκέψη και δεν συνδέονται με συγκεκριμένο κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων. Ο αναγνώστης είναι αρκετά ώριμος, ώστε να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα», τονίζεται στην ανακοίνωση της αρχισυνταξίας της εφημερίδας.



Την επιλογή τους να απευθυνθούν στους Έλληνες ψηφοφόρους δύο ημέρες πριν από τις εκλογές και να τους συστήσουν «να αντισταθούν στον δημαγωγό», εννοώντας τον Αλέξη Τσίπρα, και να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία, υπερασπίζονται σήμερα οι Financial Times Deutschland.
Η αρχισυνταξία της εφημερίδας επισημαίνει στη σημερινή έκδοση ότι οι FTD θεωρούν υποχρέωσή τους να περιλαμβάνουν όχι μόνο ειδήσεις, αλλά και σχόλια σε σχέση με το τι θεωρούν σωστό και τι λάθος.
«Μία ανοικτή και διαφανής έκφραση γνώμης είναι πιο παραγωγική και ειλικρινής από την έμμεση έκφραση συμπάθειας, πολιτική που ακολουθείται από άλλες εφημερίδες», εκτιμά η διεύθυνση του γερμανικού οικονομικού φύλλου και διευκρινίζει ότι «η σύσταση για την ψήφο στις εκλογές δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως έκφραση πίστης σε ένα συγκεκριμένο κόμμα», αλλά αναφέρεται, όπως επισημαίνεται, στην συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση.

«Οι FTD όλα αυτά τα χρόνια κάνουν τις επιλογές τους με κριτική σκέψη και δεν συνδέονται με συγκεκριμένο κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων. Ο αναγνώστης είναι αρκετά ώριμος, ώστε να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα», τονίζεται.
Μέχρι τώρα η πρακτική αυτή αφορούσε μόνο τις γερμανικές εκλογές, τονίζουν οι FTD και εξηγούν πώς αποφάσισαν να γίνει η εξαίρεση: «Οι ελληνικές εκλογές ήταν ιδιαίτερα σημαντικές και για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και για το μέλλον της Γερμανίας και των άλλων Ευρωπαίων. Η κατάληξή τους μπορεί να ρίξει την ευρωπαϊκή ήπειρο σε υπαρξιακή κρίση και να καταστρέψει την επί δεκαετίες επιτευχθείσα κοινωνική και υλική ευημερία. Γι' αυτό τον λόγο η εκλογική σύσταση της εφημερίδας δεν ήταν τίποτε λιγότερο αλλά και τίποτε περισσότερο από μία διαφανή έκφραση άποψης για την διαμόρφωση της κοινής γνώμης».
Στη σημερινή έκδοση δημοσιεύονται πάντως και κάποιες από τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Αθήνα το δημοσίευμα της Παρασκευής, τόσο από την πλευρά των κομμάτων όσο και από αυτήν του Τύπου.
Διίστανται οι απόψεις για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης
Διαφορετικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά την προοπτική παραχώρησης ελαφρύνσεων στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, διαπιστώνονται στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times Deutschland.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα, στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας, η Καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ «έβαλε στη θέση του» σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, στέλεχος του ελάσσονος εταίρου της, FDP, ο οποίος είχε, ήδη, χθες το βράδυ δηλώσει ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συζητήσει το χρονοδιάγραμμα, αλλά όχι την ουσία του προγράμματος για την Ελλάδα. Παραπέμπει δε στη σημερινή δήλωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ, ότι «δεν είναι καιρός για τυχόν εκπτώσεις» και προσθέτει ότι ισχύει ό,τι συμφωνηθεί.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κατάσταση αποδεικνύει πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί η απαραίτητη ισορροπία ακόμη και εντός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. «Από τη μια πλευρά πρέπει να διατηρηθεί η πίεση για μεταρρυθμίσεις προς την υπερχρεωμένη χώρα, αλλά από την άλλη μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα κατέστρεφε την ευρωπαϊκή πορεία της κυρίας Μέρκελ», επισημαίνεται.
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα επικαλείται τοποθετήσεις ηγετικών στελεχών των Χριστιανοδημοκρατών, οι οποίοι επιμένουν ότι οι διεθνείς συμφωνίες δεν πρέπει να αμφισβητούνται. «Αποτελούν σαφείς απαιτήσεις για την παροχή επιπλέον βοήθειας και προϋποθέσεις για την επιτυχή οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας», δήλωσε στους FTD ο γενικός γραμματέας του κόμματος Χέρμαν Γκρέχε. Εξίσου αμετακίνητος εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, «χωρίς εάν και αλλά».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχόλια

Ο χρήστης ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε…
Ειλικρινά σέβομαι τούτο τον χώρο ιδιαίτερα και δεν θα σχολιάσω την "εξήγηση" της ψήφου από τους F.T.D. Και σέβομαι και τον εαυτό επίσης!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!