Σκληρές διαπραγματεύσεις, οριακές ισορροπίες και αρνήσεις στο Eurogroup upd…

Εξαιρετικά σκληρή, όπως και αναμενόταν, φαίνεται να είναι η στάση των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών απέναντι στη χώρα μας στο σημερινό Eurogroup, με το Β. Σόιμπλε να τονίζει σε όλους τους τόνους ότι οι ευθύνες για την αποτυχία βρίσκονται στην ελληνική πλευρά και όχι στο μίγμα του μνημονίου, το οποίο χαρακτήρισε για ακόμη μια φορά, απαραίτητο για την επιστροφή της χώρα μας στο δρόμο της ανάπτυξης. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες την πλέον σκληρή στάση δείχνει η Φιλανδική και η Ολλανδική πλευρά, οι δύο χώρες δηλαδή που βρίσκονται στο γερμανικό άξονα. Ειδικά, στην περίπτωση της Φιλανδία παρατηρείται και άρνηση στα σενάρια επέκτασης του μνημονίου, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό στην ελληνική πλευρά.
Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των υπουργών οικονομικών ζητάει την προσήλωση της Ελλάδας στο Μνημόνιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της χρονικής επέκτασης, η οποία, παρά τις αρνήσεις, όλα δείχνουν ότι επιτευχθεί. Βέβαια καθοριστική κρίνεται η στάση της Τρόικας, η οποία αναμένεται αν επιστρέψει την προηγούμενη εβδομάδα και η οποία θα αξιολογήσει το πόσο πίσω έχει μείνει το ελληνικό πρόγραμμα.
Σε γενικές γραμμές, οι εταίροι δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους 100%, κυρίως για το θέμα των δυνατοτήτων τροποποίησης του Μνημονίου, αφού πρώτα αναμένεται να εξαντλήσουν τα περιθώρια πιέσεων προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση για προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων.

Πάντως στο πλευρό της χώρας μας ήταν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος είπε ότι «θα ξεκινήσω λέγοντας ότι είμαι ενθουσιασμένος από το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός επέλεξε μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση. Αυτός είναι ο σωστός δρόμος για να ακολουθήσουν». «Ξέρουμε ότι αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Σημαίνει όμως ακόμα ότι η Ευρώπη θα πρέπει αν δείξει ευαισθησία στα αισθήματα του ελληνικού λαού και να λάβουμε μέτρα έτσι ώστε να βοηθήσει την χώρα να αναπτυχθεί. Θα πρέπει αν καταβληθούν προσπάθειες, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ελπίδα. Αυτό πρέπει να είναι η ουσία του ευρώ» πρόσθεσε.
Θυμίζουμε, ότι η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με την αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, επισημαίνει ο πρόεδρος της «Euro Working Group» Τόμας Βίζερ. «Το πρόγραμμα που καταρτίσαμε μέχρι τώρα δεν έχει πλέον ισχύ, καθώς έχει εκτροχιασθεί» υποστηρίζει ο Τόμας Βίζερ με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στο επίκεντρο της οποίας θα τεθούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ισπανία. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της «Euro Working Group», που συντονίζει τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών, προέβη στην επισήμανση ότι η Αθήνα βρίσκεται μήνες πίσω από τα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ «παράλληλα η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα εξελίχθηκε χειρότερα από ό,τι αναμενόταν». Επίσης, ο Αυστριακός αξιωματούχος τόνισε ότι οι χώρες της ευρωζώνης συμφωνούν στην ανάγκη αναπροσαρμογής του ελληνικού προγράμματος. «Θα πρέπει να διεξαγάγουμε εκ νέου σοβαρές διαπραγματεύσεις προκειμένου να θέσουμε πάλι εντός τροχιάς το πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίζερ για να προσθέσει ότι εάν η Ελλάδα δεν κερδίσει το χαμένο έδαφος ή δεν της δοθεί περισσότερος χρόνος, θα πρέπει ή να προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές ή να δεχθεί περισσότερα χρήματα από τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το σημερινό Eurogroup, με την ελληνική πλευρά να πηγαίνει έχοντας στις «βαλίτσες» της το σχηματισμό κυβέρνησης, μετά τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους δύο μήνες. Με ενδιαφέρον αναμένεται, κυρίως, η αντίδραση των ευρωπαίων στις φωνές και στο αναμενόμενο έτοιμα της ελληνικής πλευράς, για επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου. Πάντως οι ευρωπαίοι έχουν ήδη στείλει το μήνυμα ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να κρατάει μικρό καλάθι, αν και οι πληροφορίες κάνουν λόγω για ένα πολύπλοκο επικοινωνιακό παιχνίδι, αφού στην πραγματικότητα υπάρχουν δυνατότητες να υπάρξουν αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, ο γερμανός υπουργός οικονομικών δήλωσε: «Δεν επιβαρύναμε υπερβολικά την Ελλάδα ούτε πρόκειται να το κάνουμε», απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι στο ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας έχουν διατυπωθεί υπερβολικές απαιτήσεις. «Είναι στο χέρι των Ελλήνων να λύσουν τα προβλήματά τους», τονίζει σε απόσπασμα συνέντευξής του στην Die Zeit που προδημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας, και σύμφωνα με το οποίο αρνείται ότι οι όροι του ελληνικού προγράμματος είναι πολύ σκληροί.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζ.Κ. Γιούνκερ δήλωσε πως το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας θα παραμείνει «ανέγγιχτο». Προσθέτει δε πως, στη μακρά τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, επισήμανε ότι μπορεί να γίνει συζήτηση για χρονοδιαγράμματα, αλλά όχι για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα και την ουσία του προγράμματος λιτότητας και ότι τη θέση αυτή έχουν, όπως λέει, οι δημοκρατίες των χωρών-μελών της ζώνης του κοινού νομίσματος.
Μη θέλοντας να σχολιάσει το αίτημα του κ. Σαμαρά για παράταση του χρόνου υλοποίησης του προγράμματος κατά τουλάχιστον δύο χρόνια, ο κ. Γιούνκερ αναφέρει πως αυτό θα εξεταστεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αύριο, Πέμπτη. Στη σύνοδο, θα γίνει, επίσης, ανάλυση της κατάστασης της οικονομίας στην Ελλάδα, όπου, όπως συμπληρώνει ο ίδιος, «η ύφεση είναι βαθύτερη, από ό,τι νομίζαμε».
Στο δημοσίευμα στην «Κουρίρ» αναφέρεται ότι, σε χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας, Έρβιν Πρελ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθησυχάζοντας τους πολίτες που ανησυχούν πως έχουν χαθεί τα χρήματα της βοήθειας προς την Ελλάδα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η Αυστρία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο ή άλλες χώρες δεν έχουν εμβάσει ακόμα κανένα "φρέσκο" ευρώ στην Ελλάδα, τουναντίον λαμβάνουν τόκους». Συγχρόνως, απέρριψε κατηγορηματικά τις εικασίες ότι η Ισπανία και η Ιταλία βρίσκονται στην ίδια άσχημη κατάσταση όπως η Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «και βέβαια δεν πρόκειται να σερβίρουμε στις χρηματαγορές νέες περιπτώσεις». Μάλιστα, με αφορμή το τελευταίο αυτό σχόλιο δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στο σημερινό Eurogroup, στο επίκεντρο θα βρεθούν και τα προβλήματα της Ισπανίας και γενικά τα ζητήματα που αφορούν την ενοποίηση της Ευρώπης, για την οποία έχουν πλέον ανοίξει οι συζητήσεις.
Επίσης, να αναφέρομε ότι στο σημερινό Eurogroup, αναμένεται να δοθεί το πράσινο φώς για την εκταμίευση του υπολοίπου 1δις ευρώ από τη δόση του Μαίου. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο μέχρι πρότινος υπουργός οικονομικών, κ. Ζανιάς, ενώ  αν και αρχικά είχε ακουστεί ότι τον κ. Ζανιά θα συνοδεύσει και ο νέος υπουργός οικονομικών, κ. Ράπανος, τελικά αυτό δε θα συμβεί για πρακτικούς λόγους.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι τον σχηματισμό κυβέρνησης αναμένουν στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον προκειμένου να έρθει εκ νέου στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας το οποίο θα καταγράψει την πρόοδο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Από την αξιολόγηση, θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου η οποία φτάνει τα 30 δις. ευρώ εκ των οποίων, περίπου τα 25 δις προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Greek Finance Forum


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!