Ε.Ε: προσαρμογή της ζώνη Σένγκεν στις νέες απειλές στα εξωτερικά

 






Οι χώρες μέλη της ζώνης Σένγκεν συμφώνησαν σήμερα στο Λουξεμβούργο όσον αφορά τη δυνατότητα να επανέλθουν, έστω και κατά τρόπον προσωρινό, οι έλεγχοι στα εθνικά σύνορα κάθε χώρες σε περιστάσεις μεγάλης και ανεξέλεγκτης μεταναστευτικής πίεσης στην εξωτερική τους μεθόριο, ανακοίνωσε η δανική προεδρία της ΕΕ.
Πρόκειται «για ένα ακραίο μέτρο, του οποίου η εφαρμογή υπόκειται σε πολύ αυστηρές συνθήκες», διαβεβαιώνουν οι γαλλικές και γερμανικές αρχές, που εισηγήθηκαν την πρωτοβουλία αυτή.

«Αποδεχθήκαμε τον συμβιβασμό που κατατέθηκε από την δανική προεδρία, διότι μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τις σοβαρές καταστάσεις που μπορεί να ενσκήψουν», εξήγησε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικός Μανουέλ Βαλς, επικαλούμενος τις δυνητικές επιπτώσεις από την κρίση στη Συρία.

«Η κατάσταση στην ελληνο-τουρκική μεθόριο αποδεικνύει πως έχουμε ανάγκη από έναν σαφή μηχανισμό δράσης στη ζώνη Σένγκεν», τόνισε από την πλευρά της η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μίκι-Λάιτνερ.
 

Τα κράτη έχουν ήδη την δυνατότητα να επαναφέρουν τους ελέγχους στα σύνορά τους για λόγους ασφάλειας και δημοσίας τάξης. Η Πορτογαλία ήδη το έχει πράξει το 2010 στα πλαίσια της διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.
 

Μολαταύτα, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πρόβλεψη για καταστάσεις ανεξέλεγκτου μεταναστευτικού ρεύματος, που θα προκαλούσε μία κατάρρευση στον μηχανισμό των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης του Σένγκεν.
 

Η σημερινή συμφωνία δεν προκάλεσε ιδιαίτερη ευφορία στην ευρωπαία επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρεμ: «δεν είναι ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός», κατήγγειλε η ίδια. «Αυτή η συμφωνία μας αφήνει στο έλεος των λαϊκιστικών πιέσεων» στο εσωτερικό των κρατών μελών, πρόσθεσε.
 

Το Ευρωκοινοβούλιο κατήγγειλε επίσης την «μονομερή» απόφαση των υπουργών Εσωτερικών: «η ελεύθερη διακίνηση στον άνευ εσωτερικών συνόρων χώρο αποτελεί έναν από τους πυλώνες της ΕΕ», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
 

«Απέναντι σε καταστάσεις κρίσεως, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τα κράτη μέλη του Σέγκεν πρέπει να μπορούν να ξαναβρούν την κυριαρχία τους», απάντησε ο Γάλλος υπουργός, υπογραμμίζοντας πως «σε τέτοιες περιστάσεις τα κράτη θα πρέπει να αποφασίζουν από κοινού και όχι με τρόπο μονομερή».
 

«Η συμφωνία προσδίδει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον ρόλο που αρμόζει να είναι δικός της και διατηρεί τις δυνατότητες των κρατών σε τομείς που είναι εξόχως ευαίσθητοι», πρόσθεσε.
 

«Η τελική απόφαση εναπόκειται στα κράτη μέλη, διότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια των πολιτών μας. Είναι πολύ σημαντικό για όλους τους υπουργούς Οικονομικών», τόνισε από την πλευρά του ο Γερμανός ομόλογός του Χανς –Πέτερ Φρίντριχ.
http://newsite.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=92972 http://infognomonpolitics.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!