Ταμείο Εξαγοράς Χρέους αντί Ευρωομολόγων



Στελέχη του κόμματος της Μέρκελ, παράλληλα με την κεντροαριστερή αντιπολίτευση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων, επανέφεραν δυναμικά τη λύση ενός ευρωπαϊκού Ταμείου Εξαγοράς Χρέους (European Redemption Fund), που θα δώσει ανάσα έως και… 50 χρόνια στα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης. Ενα από τα βασικά επιχειρήματα είναι ότι με αυτή τη μέθοδο η Γερμανία θα αποφύγει την έκδοση ευρωομολόγων.
«Υποστηρίζω την παράταση αποπληρωμής για μισό αιώνα, του τμήματος των κρατικών χρεών της ευρωζώνης πάνω από το 60% του ΑΕΠ», δήλωσε ο Χριστιανοδημοκράτης πρώην ευρωβουλευτής, Κουρτ Λάουκ, υπενθυμίζοντας πως η ίδια η Γερμανία χρειάστηκε 100 χρόνια για να ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις της από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Πρέπει να βρούμε κάτι ισοδύναμο για το ευρωπαϊκό χρέος», πρόσθεσε ο Λάουκ, προτρέποντας τη Μέρκελ να συμφωνήσει στην κατανομή των βαρών για να σώσει το ευρώ.

Ο καθηγητής Οικονομικών στο Φράιμπουργκ, Λαρς Φελντ, διαπίστωσε «πολιτική κινητικότητα» προς αυτή την κατεύθυνση. Η γνώμη του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς είναι ένας από τους «πέντε σοφούς» συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης.
Πέρυσι η Μέρκελ απέρριψε το σχέδιο του ειδικού ταμείου εξαγοράς, αλλά τα ρεπορτάζ από το Βερολίνο τη φέρουν να το ξανασκέφτεται, μπροστά στο γιγάντωση της κρίσης. Πόσο μάλλον όταν Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι της το θέτουν ως όρο για να ψηφίσουν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο στην Μπούντεσταγκ, πριν από τις θερινές διακοπές.
Πέρα από τα νομικά κωλύματα του γερμανικού Συντάγματος και των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, το Βερολίνο ζητά να μπει ως εγγύηση ενός τέτοιου ταμείου ο χρυσός των χωρών της ευρωζώνης, αξίας 2,3 τρισ. ευρώ. Κι ακόμη, σε περίπτωση χρεοκοπίας ενός κράτους, οι υπόλοιποι να μην ευθύνονται απεριόριστα για ολόκληρο το χρέος του. Να σημειωθεί ότι προ ημερών, υπέρ του Ταμείου Εξαγοράς Χρέους τάχθηκε η Φιλελεύθερη Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου, Γκι Φερχόφσταντ.
Antinews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!