Το διακύβευμα είναι και γεωπολιτικό

Για μια δύσκολη γεωπολιτική εξίσωση, η οποία θα έχει συνέπειες για την Ελλάδα, γράφει σε σχόλιό του στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ (12/6) ο Γ.Σ.Πρεβελάκης με αφορμή πρόσφατο άρθρο του Robert Kaplan που έχει τίτλο «Is Greece European?».
 
Το βιβλίο του δημοσιογράφου Robert Kaplan « Balkan Ghosts » επέδρασε αποφασιστικά στην αμερικανική πολιτική ως προς την κρίση στην Γιουγκοσλαβία, και οι δημοσιεύσεις του ασκούν σοβαρή επίδραση στην συζήτηση για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, αναφέρει στο σχόλιο του ο Γ.Σ.Πρεβελάκης.
 
Όπως αναμεταδίδει η EurActive, υπενθυμίζει ότι ο Robert Kaplan γνωρίζει καλά την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Έχει διαμείνει για χρόνια στην χώρα μας, έχει υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό, έχει καλύψει δημοσιογραφικά τους πολέμους στο Αφγανιστάν, στο Ιράν και στο Ιράκ.

Ενώ η τρέχουσα συζήτηση για την Ελλάδα περιστρέφεται γύρω από τα οικονομικά ζητήματα, ο Robert Kaplan, σε πρόσφατη δημοσίευσή του, προειδοποιεί για τους γεωπολιτικούς κινδύνους. Στην τελευταία παράγραφο του άρθρου του αναφέρει ότι "τα συμφέροντα της Δύσης απαιτούν σήμερα, ακόμη και εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ..., να παραμείνει παρ’όλα αυτά αγκυρωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Είτε η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ είτε όχι, αντιμετωπίζει πολλά έτη οικονομικής δυσπραγίας. Με δεδομένη την γεωγραφική της θέση, αυτό σημαίνει ότι ο πολιτικός προσανατολισμός της Ελλάδας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος.

«Επί παραδείγματι, οι Κινέζοι έχουν πραγματοποιήσει βαρειές επενδύσεις στην ανάπτυξη τμήματος του λιμένα του Πειραιά ..., ενώ οι δεσμοί, οικονομικοί και υπηρεσιών πληροφοριών, της Ρωσίας με την Κύπρο είναι εξαιρετικά ισχυροί. Σε ορισμένα δημοσιογραφικά μέσα έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι με την Ελλάδα σε έλλειψη μετρητών και την Ρωσία σε πλεόνασμα, αν οι Ρώσοι αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τα λιμάνια στην Συρία μετά από αλλαγή καθεστώτος, η Μόσχα θα εύρισκε τρόπο να χρησιμοποιήσει τις ελληνικές λιμενικές δυνατότητες. Θυμηθείτε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν και οι δύο θέση στην σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία, επειδή οι δυτικές δυνάμεις τις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους για στρατηγικούς λόγους. Με άλλα λόγια, από την άποψη της Γεωγραφίας και της Γεωπολιτικής, η Ελλάδα θα είναι εντός του [γεωπολιτικού] παιγνίου επί πολλά ακόμη έτη".

Χρειάζεται πολύς χώρος και πολύς χρόνος για να αναλυθεί το περιεχόμενο και η σημασία του άρθρου αυτού για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις, επισημαίνει ο σχολιαστής της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ. Το κύριο ερώτημα, όπως λέει, είναι σε ποιούς απευθύνεται ο Robert Kaplan. Ο κ. Σαμαράς δεν έχει ανάγκη να πεισθεί, ο δε κ. Τσίπρας δεν έχει ούτε συμφέρον ούτε δυνατότητα να τείνει ευήκοον ους· αντιθέτως, αποτελεί τον κύριο παράγοντα της ενδεχόμενης γεωπολιτικής αποσταθεροποίησης.

«Πράγματι, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, θα έχει έντονο πειρασμό να αποταθεί στην Ρωσία ή στην Κίνα για να ξεπεράσει τα οικονομικά αδιέξοδα. Επίσης, για να συγκαλύψει τις ενδεχόμενες οικονομικές αποτυχίες, δύσκολα θα αποφύγει να καταφύγει σε έντονη εθνικιστική ρητορία. Η τουρκική διπλωματία γνωρίζει να προκαλεί και να αξιοποιεί αδυναμίες αυτού του είδους.

Ρόλος του Αμερικανού δημοσιογράφου δεν είναι να νουθετεί τους Έλληνες, αλλά να προειδοποιεί και να συμβουλεύει τις αμερικανικές αρχές και το αμερικανικό κοινό. Η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται στο μέσον τεκτονικών γεωπολιτικών ανακατατάξεων. Η αμερικανική ισχύς αμφισβητείται στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν. Η εξαπλούμενη αραβική άνοιξη δημιούργησε νέες αβεβαιότητες. Το Ιράν προωθεί πυρηνικά προγράμματα. Χθες η Λιβύη, σήμερα η Συρία κατατρύχεται από εμφύλιες συρράξεις. Η Τουρκία, τέλος, αναθεώρησε τα διπλωματικά της δόγματα και διέρρηξε την συμμαχία με το Ισραήλ.»

«Η αμερικανική υπερδύναμη είναι υποχρεωμένη να φροντίζει για την διατήρηση των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τις ελληνικές ανευθυνότητες και την ευρωπαϊκή εθελοτυφλία. Οφείλει, επομένως, να επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια ώστε να κρατηθεί η Ελλάδα αγκυρωμένη στην Δύση. Ο στόχος αυτός πρέπει να επιτευχθεί, χωρίς να προκληθεί περαιτέρω τουρκική απομάκρυνση και, ει δυνατόν, με την επιστροφή της Τουρκίας στην παλαιά της πολιτική».

«Το άρθρο του Robert Kaplan επισημαίνει ότι η αμερικανική διπλωματία θα έχει να ασχοληθεί με μια δύσκολη γεωπολιτική εξίσωση. Η λύση που θα δοθεί θα έχει τεράστιες συνέπειες για τα ελληνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να την επηρεάσει, θετικά ή αρνητικά».
Greek Finance Forum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!