Ανάπτυξη και αντιμετώπιση της ανεργίας οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης Σαμαρά



Στη φράση του νικητή των εκλογών Αντώνη Σαμαρά ότι «θα δουλέψουμε μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας για να συμπληρώσουμε την οικονομική πολιτική με ανάπτυξη και αντιμετώπιση της ανεργίας» συμπυκνώνονται οι επόμενες εβδομάδες και μήνες στο κρίσιμο μέτωπο της οικονομίας.
Ήδη, οι πρώτες φωνές από τους εταίρους μας είναι στην κατεύθυνση των αλλαγών στο μνημόνιο, αλλαγές που κρίνονται απαραίτητες δεδομένου ότι ούτε η παραμονή στο ευρώ έχει εξασφαλιστεί, ενώ οι διεθνείς εξελίξεις αυξάνουν τις πιθανότητες μιας διεθνούς κρίσης που μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση της Ευρωζώνης με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη ζωή των λαών της Ευρώπης,
Αμέσως μετά τη σαφή εικόνα του αποτελέσματος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αλλά και ο Βέλγος ομόλογός του επισήμαναν ότι υπάρχει περιθώριο αλλαγών στο χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος, ενώ πιο συγκεκριμένος ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Άνχελ Γκουρία τόνισε ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του, ύψους 130 δισ. ευρώ, διεθνούς πακέτου διάσωσής της, εάν αυτό σημαίνει την παραμονή της στην ευρωζώνη.

Ο στόχος πάντως της νέας κυβέρνησης που θα σχηματιστεί είναι –όπως το προσδιόρισε και ο κ. Σαμαράς-  είναι να βγούμε από την κρίση με κοινωνική συνοχή με δουλειές, με δικαιοσύνη και ασφάλεια.
Αυτό είναι και το ζητούμενο για την οικονομία και την επιχειρηματική κοινότητα, οι εκπρόσωποι των οποίων ζήτησαν να κυβερνηθεί ο τόπος  με σταθερότητα και αποτελεσματικότητα.
Η αγωνία της επιχειρηματικής κοινότητας προέρχεται κυρίως από το γεγονός της κατάρρευσης των εσόδων, η οποία εάν δεν αντιστραφεί το επόμενο διάστημα αφήνει τα πάντα ανοιχτά.
Πριν από αυτό όμως, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων δεν κρύβουν την ανησυχία τους τόσο για το εύρος της κυβέρνησης που θα σχηματισθεί όσο και για την αντιπολιτευτική συμπεριφορά των κομμάτων που δεν θα μετάσχουν στην κυβέρνηση.
Δεδομένου ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι τραγική καθώς το διάστημα πριν τις εκλογές είχε παγώσει οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα, οι επιδοτήσεις είχαν σταματήσει και μαζί με αυτές οι τελευταίες ενέσεις ρευστότητας της αγοράς, αναμένονται άμεσες κινήσεις.

Ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά να μπει η οικονομία σε νέα βάση, χωρίς την παρεμβολή της πολιτικής σε όλο το φάσμα των λειτουργιών της, ενώ ζητούν τον ανάλογο σεβασμό για να ανταποκριθεί στα καλέσματα για συστράτευση στην ανάπτυξη, εννοώντας προφανώς τη στάση πληρωμών που έχει ξεκινήσει το κράτος προς προμηθευτές αλλά και τη γενικότερη εχθρότητα έναντι της επιχειρηματικότητας.
Ουδείς περιμένει να ανοίξουν οι κρουνοί των δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα, ωστόσο συγκεκριμένες κινήσεις μπορούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία και να επανεκκινήσουν την οικονομία.
Το μεγάλο στοίχημα της νέα κυβέρνησης θα είναι πρωτίστως να ξαναβάλει μπρος τις μηχανές του ΕΣΠΑ και σε συνδυασμό με την τόνωση των κρατικών εσόδων αλλά και της επαναλειτουργίας της τραπεζικής αγοράς (δηλαδή να ανοίξει ξανά η αγορά των δανείων), να μπορέσει να αναπτερώσει την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την κρίση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!