Αγώνας και αγωνία για τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου


Αγώνας και αγωνία για τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών, επιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με μέλη του εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης,  αποφάσισε, εκφράζοντας και την καθολική βούληση του ποντιακού ελληνισμού, να συμβάλει στην προσπάθεια για τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου της ελληνικής γλώσσας. Θεωρεί πως πρέπει να παραμείνει ζωντανή αυτή η διάλεκτος,  που όχι μόνο διασώζει σημαντικό αριθμό τύπων της αρχαίας ελληνικής, απ’ την ομηρική ακόμη περίοδο, αλλά ακόμη εκφράζει ένα σημαντικό πλούτο για τον ελληνισμό, αποτυπώνοντας την ιστορία, την ιδεολογία και γενικά τον πολιτισμό ενός τμήματός του, που επιβίωσε για 30 σχεδόν αιώνες απομονωμένος μεταξύ των ποντιακών ορέων και του Ευξείνου Πόντου.

Η προσπάθειά μας σ’ αυτή την κατεύθυνση ξεκίνησε με το 5ο Επιστημονικό Συνέδριο του Συνδέσμου μας (Μάιος 2009, Κατερίνη), το οποίο ασχολήθηκε με το παρόν και το μέλλον της ποντιακής διαλέκτου. Το Συνέδριο αυτό, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε, οι οποίες σ’ ένα βαθμό εξακολουθούν να υφίστανται, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και σφράγισε την απόφασή μας για τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου, με εργαλείο τη διδασκαλία της μέσω της έκδοσης ενός, κατά το δυνατόν, άρτιου εγχειριδίου. Ήδη συγκροτήθηκε 12μελής Επιστημονική Επιτροπή, που επεξεργάστηκε το πλαίσιο συγγραφής και εργάζεται ώστε το εγχειρίδιο να είναι έτοιμο όσο το δυνατόν συντομότερα.
Γνωρίζουμε τις μεγάλες δυσκολίες που συνεπάγεται αυτή η προσπάθεια. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος και τα προβλήματα, γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι η διάσωση της διαλέκτου θα συμβάλει στην ενίσχυση της ίδιας της ελληνικής γλώσσας, γιατί, όπως λένε οι ειδικοί, οι διάλεκτοι είναι οι παραπόταμοι που ενισχύουν το κύριο ποτάμι, τη βασική γλώσσα.
Το βάρος που επωμιζόμαστε είναι δυσανάλογα μεγάλο για τις δυνάμεις μας κι είναι πολύ δύσκολο να το φέρουμε σε πέρας μόνοι μας, ιδιαίτερα αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Έτσι, απευθυνόμαστε όχι μόνο στους Ποντίους, αλλά σ’ όλους τους Έλληνες, γιατί έχουμε την πεποίθηση ότι ο αγώνας αυτός είναι αγώνας όλων μας. Όσοι επιθυμούν να συμβάλουν οικονομικά στην προσπάθεια, είτε πρόκειται για μεμονωμένο πρόσωπο είτε για ομάδα ατόμων ή για φορέα, παρακαλούνται να καταθέσουν το ποσό που επιθυμούν στον αριθμό λογαριασμού του Συνδέσμου ( 104 29 62 73 09 Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος), αποστέλλοντας παράλληλα την απόδειξη στο e-mail του Ταμία του Συνδέσμου (mkavr@otenet.gr) και του Προέδρου (pavlidisant@gmail.com ), για να λάβουν στη συνέχεια τη σχετική απόδειξη. Ακόμη και το μικρότερο ποσό θα προσδώσει δύναμη στην προσπάθειά μας.
Παράλληλα θα διατίθενται από μέλη και φίλους του Συνδέσμου και κουπόνια, με ελάχιστη τιμή 10 Ευρώ. Σύμφωνα και με την παράδοση που διαμορφώθηκε στην Ανατολή, όσοι θα προσφέρουν ένα ποσόν μεταξύ 100 και 400 Ευρώ θα χαρακτηριστούν Δωρητές, μεταξύ 500 και 900 Ευεργέτες και πάνω από 1000 Ευρώ Μεγάλοι Ευεργέτες αυτής της προσπάθειας. Τα ονόματα και των 3 αυτών κατηγοριών, με τα αντίστοιχα ποσά, θα παρατεθούν στο τέλος του διδακτικού εγχειριδίου, που θα εκδοθεί σε πολλά αντίτυπα, ενώ όλα τα ονόματα με τα αντίστοιχα ποσά θα τηρηθούν σε ειδικό αρχείο του Συνδέσμου. Για την επιτυχία και τη διαφάνεια  αυτής της προσπάθειας ορίστηκε 5μελής επιτροπή με επικεφαλής τον ταμία Δρ Κώστα Αβραμίδη και μέλη: τον Πρόεδρο, Δρ Παυλίδη Αντώνη, τον Αντιπρόεδρο, Ομότιμο Καθηγητή Πελαγίδη Στάθη, τη Γενική Γραμματέα, Δρ Χαριτίδου Γεωργία και το μέλος του ΔΣ, Ομότιμο  Καθηγητή Καμενίδη Χρήστο.-http://totalpress365.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!