Οι ΗΠΑ τηρούν ουδέτερη στάση στις συνεχείς παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία.

Έκθεση CFR για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας


http://strategyreports.files.wordpress.com/2012/06/195-b-20101130102523-82.jpg?w=606&h=406


Aναφορές στο Αιγαίο φιλοξενεί η ****έκθεση του Council on Foreign Relations (CFR) για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, προτρέποντας την Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια αποσκοπεί στην εκμετάλλευση της πρωτοφανούς πολιτικής και οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα.

Ειδικότερα, οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν την ενίσχυση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και τη συγκρότηση τριμερούς επιτροπής Αμερικανών, Τούρκων και Ελλήνων αξιωματικών της Αεροπορίας και του Ναυτικού για την “αποτροπή των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων”.


Η βασική εισήγηση της έκθεσης, η οποία απευθύνεται προς τις ηγεσίες των ΗΠΑ και της Τουρκίας, είναι ο προσδιορισμός μιας «νέας συμμαχίας η οποία θα μετατρέψει μια στρατηγική σχέση σε πραγματικότητα».

Η συντακτική ομάδα της έκθεσης διαπιστώνει ότι γενικά η Τουρκία «δεν γίνεται καλά αντιληπτή στις ΗΠΑ» και για το λόγο αυτό επιδιώκει, με την έκθεση αυτή, «να προωθήσει την καλύτερη κατανόηση της νέας Τουρκίας – τα δυνατά σημεία της, τις αδυναμίες και τις φιλοδοξίες της – έτσι ώστε να αξιολογήσει τον περιφερειακό αλλά και τον παγκόσμιο ρόλο της και να κάνει εισηγήσεις για μια νέα εταιρική σχέση βελτιωμένων και εμβαθυμμένων δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας».

Οι συντάκτες της έκθεσης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία είναι μια χώρα σε μεταβατικό στάδιο όπου παρατηρούνται ανησυχητικές εξελίξεις, όπως η δίωξη και κράτηση δημοσιογράφων, η δίωξη αξιωματικών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων θεσμικών εκπροσώπων, οι ανελεύθερες διαθέσεις μερικών Τούρκων ηγετών, το μέχρι και σήμερα ανεπίλυτο Κουρδικό ζήτημα και η έλλειψη προόδου στο νέο Σύνταγμα.

Από την άλλη πλευρά, στις επιτυχίες της Τουρκίας καταγράφονται η οικονομική κατάσταση της χώρας, η μεγαλύτερη πολιτική εκπροσώπησή της καθώς και ο με μεγαλύτερη επιρροή ρόλος της στην περιοχή και παγκοσμίως.


strategyreports.wordpress.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!