Κάτι αλλάζει με τα μνημόνια στην Ευρώπη μετά την Ισπανία



Κάτι αλλάζει με τα μνημόνια στην Ευρώπη μετά την Ισπανία
Μετά την απόφαση του Eurogroup για στήριξη της Ισπανίας με δάνειο έως και 100 δισ. ευρώ χωρίς όμως να ζητηθεί πρόγραμμα λιτότητας, ένας διαφορετικός "αέρας"  πνέει από τις χώρες που ήδη έχουν ενταχθεί στους μηχανισμούς στήριξης με αντίτιμο δύσκολα προγράμματα λιτότητας.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η Ιρλανδία είναι ήδη έτοιμη να ζητήσει αλλαγές στο δικό της Μνημόνιο, χωρίς να αποκλείουν να φθάσει μέχρι και σε αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης!
Οι Ιρλανδοί θεωρούν ότι το πρόβλημα τους είναι ανάλογο με την Ισπανία αφού αφορά τον τραπεζικό τομέα και ζητούν ανάλογη αντιμετώπιση με αλλαγή των όρων του Μνημονίου. Κοινώς ζητούν και αυτοί ένα… λάιτ Μνημόνιο!


Ήδη δρομολογείται η υποβολή του αιτήματος στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης  στις 21 Ιουνίου και μάλιστα θα ζητήσουν η νέα συμφωνία να έχει και αναδρομική ισχύ. Υπενθυμίζεται ότι το ιρλανδικό Μνημόνιο προβλέπει στήριξη ύψους 85 δισ. ευρώ και υπεγράφη με αντάλλαγμα δρακόντεια μέτρα λιτότητας, κάτι που δεν ζητήθηκε από την Ισπανία.

Όπως διαφαίνεται, το κλίμα αρχίζει να αλλάζει πλέον με δραματικούς ρυθμούς όσον αφορά την πολιτική της Ευρώπης απέναντι στην κρίση και όλα δείχνουν ότι στη διακήρυξη του αδιεξόδου του υπάρχοντος Μνημονίου η Ελλάδα αρχίζει να βρίσκει ισχυρούς συμπαραστάτες. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι, αν και δημιουργείται πεδίο σοβαρών αλλαγών στο Μνημόνιο, το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει ότι η κατάργηση του είναι αυταπάτη και δεν αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο, στόχο ή αίτημα…http://www.madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!