Όλα θα κριθούν σε… τρίτες εκλογές

kalpes
Μια νέα εκλογική αναμέτρηση μετά την 17η Ιουνίου θεωρεί πιθανή το πρακτορείο Reuters σε ανάλυσή του για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Ακόμα κι αν τα παραδοσιακά κόμματα επικρατήσουν του ΣΥΡΙΖΑ και του ριζοσπάστη ηγέτη Αλέξη Τσίπρα, οι πολιτικές του οποίου ενδεχομένως να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, αυτό δεν σημαίνει ότι η νίκη θα είναι καταληκτική, σημειώνει Reuters.
Ακόμα κι αν η Νέα Δημοκρατία, η οποία προηγείται ελαφρώς στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σχηματίσει κυβέρνηση με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ κι ενδεχομένως κι άλλων κομμάτων, το σχήμα αυτό αναμένεται να καταρρεύσει υπό το βάρος του τεράστιου έργου που πρέπει να φέρει εις πέρας.
Ο πολιτικός αναλυτής John Loulis, εκτιμά ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα έχει διάρκεια ζωής μερικών μηνών.
Στην εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαϊου, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τις βαθιές περικοπές που επέβαλαν τα κόμματα του μνημονίου, υποστήριξαν μικρά κόμματα, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στην πολιτική λιτότητας.
Όπως σχολιάζει το Reuters, πολλά διεθνή μέσα παρομοιάζουν τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ούγκο Τσάβες, καθώς υπόσχεται να ανατρέψει τα μέτρα του μνημονίου και να κρατικοποιήσει τις τράπεζες.
Οι Έλληνες ψηφοφόροι εμφανίζονται σκεπτικοί απέναντι στην αντικαπιταλιστική ρητορική του Αλέξη Τσίπρα, ενώ κι ο ίδιος ίσως δεν είναι σε θέση να εξαργυρώσει την επιτυχία του.
Ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, θα βρει άδεια τα κρατικά ταμεία και η παραμονή του στην εξουσία θα είναι σύντομη.
Οι Έλληνες είναι έτοιμοι να ξεχυθούν στους δρόμους σε βίαιες διαμαρτυρίες, προειδοποιεί το Reuters, απέναντι στα σκληρά μέτρα λιτότητας. Πάντως η μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, την ώρα που απορρίπτει τα μέτρα.
Όμως οι δανειστές της Ελλάδας έχουν καταστήσει σαφές ότι η Αθήνα θα λάβει τα χρήματα της διάσωσης μόνο αν τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις της, την ώρα που η κυβέρνηση κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστό ακόμα κι εντός του Ιουνίου.
Η παραμονή στο ευρώ το διακύβευμα
Στις εκλογές της 6ης Μαΐου, οι πολιτικοί υποτίμησαν την οργή του λαού και πλήρωσαν το τίμημα. Αυτή τη φορά, προσπαθούν να πείσουν τους ψηφοφόρους, υιοθετώντας το δίλημμα μνημόνιο ή δραχμή.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η οργή των ψηφοφόρων φαίνεται πως ξεφουσκώνει, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν διστακτικά στα μεγαλύτερα κόμματα, ωστόσο το αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο.
Η μάχη θα δοθεί για την παραμονή στο ευρώ, με τους Έλληνες να συνειδητοποιούν σιγά-σιγά ότι αντιμετωπίζουν μια επερχόμενη καταστροφή.
Παρά το γεγονός ότι το κόμμα που κερδίζει λαμβάνει το μόνους των 50 εδρών,  κανένα κόμμα δεν αναμένεται να σημειώσει ξεκάθαρη νίκη, και ένας νέος γύρος επώδυνων διαπραγματεύσεων αναμένεται να ακολουθήσει την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης, εκτιμά το Reuters.
Όμως, τα κόμματα θα πιέζονται ακόμα περισσότερο να σχηματίσουν κάποια κυβέρνηση, καθώς ο κόσμος κουράστηκε από τις επαναληπτικές εκλογές».
Πηγές της ΝΔ ανέφεραν στο πρακτορείο ότι το κόμμα ελπίζει να συσπειρώσει όλα τα κόμματα που είναι υπέρ του πακέτου διάσωσης εάν έρθει πρώτη στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
«Θέλουμε να αλλάξει το πακέτο διάσωσης αλλά θέλουμε και να παραμείνουμε στο ευρώ. Το ντιμπέιτ είναι ανάμεσα στη δραχμή ή το ευρώ, την καταστροφή ή την ανάπτυξη» ανέφερε πηγή της Συγγρού.
Μια κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη ή την ανοχή του ΠΑΣΟΚ, θα αντιμετωπίσει ένα  «Ηράκλειο έργο».
Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει περικοπές 11 δισ. ευρώ  επιπλέον τον Ιούνιο, να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα και να εφαρμόσει τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ώστε να λάβει τις επόμενες δόσεις από την τρόικα.
Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο ακόμα κι αν δεν επικρατήσει στις εκλογές θα έχει βγει εξαιρετικά ενισχυμένο από τη διαδικασία, θα εντείνει τις διαμαρτυρίες, ενώ ομάδες ειδικών συμφερόντων, όπως είναι οι δικηγόροι και οι φαρμακοποιοί που παραδοσιακά στηρίζουν Νέα Δημοκρατία, θα αντισταθούν στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων.
Για αυτό η συντηρητική κυβέρνηση δεν αναμένεται να σημειώσει μεγάλη πρόοδο και το ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να παίζει ένα μακροπρόθεσμο παιχνίδι, καταλήγει το Reuters, δηλαδή μπορεί να έχει το βλέμμα του στραμμένο σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση.                sofokleous 10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!