Ανησυχητικές εξελίξεις για τις τράπεζες - Η Τρόικα θα διασώσει τις 4 συστημικές και το ΤΤ – Στην ΑΤΕ ή Good και Bad Bank ή θα κλείσει – Στήριξη στην Emporiki μόνο από την CA – Εξετάζει να κλείσει την Geniki η SG όπως και η HSBC αρχές 2013


Ανησυχητικές είναι πλέον οι εξελίξεις για τις τράπεζες στην Ελλάδα.
Η Τρόικα είναι αποφασισμένη να στηρίξει μόνο τις 4 συστημικές τράπεζες και δεν είναι τυχαίο ότι τα 18 δις ευρώ της πρόσφατης μερικής ανακεφαλαιοποίησης που δόθηκαν προκαταβολικά περιλάμβαναν μόνο την Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς.
Αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ καταγγέλλοντας το μνημόνιο τα 18 δις ευρώ θα συνεχίζουν να αποτελούν την κεφαλαιακή βάση των 4 συστημικών τραπεζών ωστόσο τα υπόλοιπα 7 δις του ΤΧΣ μπορεί να επιστραφούν ενώ είναι δεδομένο ότι τα υπόλοιπα 25 δις που αναμένονταν προσεχώς θα παγώσουν οριστικά.
Αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ οι χρηματοροές θα συνεχιστούν αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η Τρόικα θέλει την καθολική διάσωση των ελληνικών τραπεζών.
Τα σχέδια που υπάρχουν για την ΑΤΕ δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά γιατί φαίνεται να κυριαρχεί η άποψη της εκπροσώπου του ΔΝΤ που έλεγξε και την ΑΤΕ bank…αν χρειαστεί ας κλείσει η τράπεζα.
Για την ΑΤΕ δύο είναι οι λύσεις ή προχωράει ένα επιθετικό Good και Bad Bank και η τράπεζα διαμελίζεται ή θα κλείσει καθώς η Τρόικα σε δεύτερο σενάριο δεν θα δεχθεί να χρηματοδοτήσει κεφαλαιακά την ΑΤΕ. Υπήρξε χθες αναφορά σε διεθνές πρακτορείο ειδήσεων για το θέμα που ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών την διέψευσε τονίζοντας ότι η ΑΤΕ εφαρμόζει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης το οποίο έχει υποβληθεί στην Τρόικα και ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πριμοδοτηθούν με 50 δισ από το ΤΧΣ.
Απόφαση ειλημμένη δεν υπάρχει ακόμη για την ΑΤΕ αλλά είναι βέβαιο ότι αποτελεί σοβαρό εναλλακτικό σενάριο πλέον ακόμη και το κλείσιμο της τράπεζας.
Για το ΤΤ φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν μια πιο ήπια προσέγγιση καθώς αν δοθεί το πακέτο των επιπλέον 25 δις ευρώ τότε το ΤΤ θα λάβει τα 2,3 με 2,5 δις ευρώ που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση καλύπτοντας την ζημία των 2,85 δις ευρώ από το PSI+.
Αν δεν δοθεί το πακέτο των 25 δις ευρώ προφανώς θα ανακύψει μείζον ζήτημα και για το ΤΤ. Για να μην δοθεί το πακέτο των 25 δις η δεύτερη δόση για την ανακεφαλαιοποίηση θα έχει σημάνει ότι η Ελλάδα φεύγει από το ευρώ.
Όμως οι εξελίξεις δεν περιορίζονται μόνο σε ΑΤΕ και ΤΤ.
Έχει αποφασιστεί ότι το αίτημα της Credit Agricole να λάβει κεφάλαια από το ΤΧΣ για την κεφαλαιακή διάσωση της Emporiki bank να απορριφθεί.
Μόνη εξαίρεση θα αποτελέσει αν δοθούν τα 25 δις της δεύτερης δόσης για την ανακεφαλαιοποίηση και ταυτόχρονα αποφασιστεί από την Τρόικα να βοηθήσει συνολικά το τραπεζικό σύστημα.
Η στάση της Τρόικα πάντως είναι να διασωθούν μόνο οι τράπεζες που μπορούν να γίνουν υγιείς και μόνο.
Εξελίξεις σοβαρές φαίνεται ότι υπάρχουν και στην Societe Generale καθώς σύμφωνα με τραπεζική πηγή έχει εξεταστεί η περίπτωση που αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ να συρρικνωθεί ή και να κλείσει η Geniki bank.
Οι αποφάσεις θα ληφθούν προς το τέλος του 2012 ή νωρίτερα με βάση τις εξελίξεις.
Σοβαρές εξελίξεις υπάρχουν και στην HSBC Ελλάδος. Η Κεντρική διοίκηση έχει δώσει προθεσμία έως τα τέλη του 2012 – αρχές 2013 να αλλάξει πλήρως η κατάσταση. Αν αυτό δεν έχει συμβεί το Λονδίνο όπου είναι η διοίκηση της HSBC μπορεί και να κλείσει ή να συρρικνώσει επιθετικά κλείνοντας όλα τα καταστήματα.
Οι ξένες τράπεζες φαίνεται ότι σχεδιάζουν να κινηθούν αντίθετα με το παρελθόν.
Στο παρελθόν με την δραχμή οι ξένες τράπεζες έρχονταν στην Ελλάδα για να κερδίσουν πολλά από συναλλαγματικές ισοτιμίες και ομόλογα σε μια χώρα που είχε μια προοπτική.
Αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα το ενδιαφέρον θα μηδενίσει.

Τι θα γίνει με τις μικρές τράπεζες;


Μείζον θέμα εγείρεται και για τις μικρές τράπεζες που χρειάζονται κεφάλαια.

Είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν δοθούν τα επιπλέον 25 δις της δεύτερης δόσης ο κίνδυνος χρεοκοπιών θα αυξηθεί σημαντικά.
Ήδη το www.bankingnews.gr έχει προειδοποιήσει ότι αν η Ελλάδα αποφασίσει να λάβει μια ιστορική απόφαση αποχώρησης από το ευρώ τι θα συμβεί με τα 50 δις ευρώ κεφαλαίων που έχουν σχεδιαστεί να δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;
Μέχρι τώρα έχουν διατεθεί 18 δις ευρώ ως προκαταβολές στις ελληνικές τράπεζες.
Στο ακραίο αρνητικό σενάριο με τα 18 δις οι 4 ελληνικές τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς διασφαλίζονται σε κάποιο σημαντικό βαθμό.  Τα 18 δις δεν θα επιστραφούν στην Τρόικα.
Ωστόσο το ΤΧΣ που διαθέτει επιπλέον 6-7 δις ευρώ από την πρώτη δόση των 25 δις θα υποχρεωθεί πιθανότατα να τα επιστρέψει στην Τρόικα.
Ταυτόχρονα και το ακόμη σημαντικότερο η 2η δόση των 25 δις ευρώ που θα ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των 4 συστημικών και θα καλύψει όλα τα κεφαλαιακά κενά των υπολοίπων τραπεζών δεν θα καταβληθεί άρα ο κίνδυνος να χρεοκοπήσουν 4-5 τράπεζες από τις μικρές μεσαίες και βεβαίως οι κρατικές θα είναι υπαρκτός. Ωστόσο αν δεν υπάρξει bank run τότε είναι πιθανό ακόμη και με έλλειψη κεφαλαίων να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
Άρα με την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ διασφαλίζονται για κάποιο διάστημα οι 4 συστημικές και δεν διασφαλίζεται καμία άλλη τράπεζα.
Άπαξ και προκύψει μείζον θέμα κεφαλαιακής επάρκειας για πολλές εκ των τραπεζών μόνο με απόφαση της  ΤτΕ μπορεί να παραταθεί ο χρόνος ώστε να βρεθεί μια λύση.
Αυτό προφανώς θα συμβεί αλλά μόνο με τα 18 δις οι ελληνικές τράπεζες θα είναι αδύνατο να δανειοδοτήσουν την οικονομία.
Όσον αφορά την ρευστότητα ΕΚΤ και ELA της ΤτΕ δηλαδή πάλι ΕΚΤ έχουν δανείσει στις ελληνικές τράπεζες 133 δις ευρώ.
Η ΤτΕ στην περίπτωση εξόδου από το ευρώ θα τυπώσει χρήμα και θα το χορηγήσει στις τράπεζες άπαξ και οι εγγυήσεις στην ΕΚΤ θα καταπέσουν.
Όμως και πάλι αν δεν υπάρξει bank run μπορεί να αποφευχθεί κατάρρευση με αιτία την ρευστότητα.
Μπορεί να μην είναι βέβαιες οι χρεοκοπίες τραπεζών αλλά είναι βέβαιο ότι η οικονομία θα βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης, τίποτε δεν θα λειτουργεί και μεταξύ αυτών και οι τράπεζες.
Τα εναπομείναντα  25 δις της επόμενης δόσης ώστε να συμπληρωθούν τα 50 δις που έχουν προγραμματιστεί να δοθούν στην Ελλάδα είναι καίριας σημασίας για την τύχη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εν συνόλω.

Πέτρος Λεωτσάκος

www.bankingnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!