Ηρεμία μετά την καταιγίδα στις τράπεζες, ανακόπηκε το κύμα μαζικής εκροής καταθέσεων - Οι εισροές έφθασαν τα 380 με 400 εκατ αλλά συνολικά χάθηκαν μεταξύ 7/5 με 17/6 περίπου 11 δισ ευρώ

Οι γυναίκες ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ, ολλανδικά, οριζόντια εικόνα
Ηρεμία, μετά από καταιγίδα αρκετών εβδομάδων επικρατεί επιτέλους στον τραπεζικό γκισέ. Μετά από τις μαζικές αναλήψεις μετρητών, που κορυφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής, πλέον το κύμα φαίνεται να έχει κοπάσει τουλάχιστον προσωρινά.
Με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες οι εισροές καταθέσεων έφθασαν τα 380 με 400 εκατ ευρώ.
Ωστόσο οι καταθέσεις που συνολικά έφυγαν από το σύστημα μεταξύ 7 Μαίου και 17 Ιουνίου κινήθηκε μεταξύ 10,2 και 11 δις ευρώ εκ των οποίων τα 6 δισ τις τελευταίες 17 ημέρες.
Από αυτά τα 6 δισ εκτιμάται ότι τα 4 δισ δεν θα επιστρέψουν και δυνητικά θα μπορούσαν να επιστρέψουν 1,5 δισ αν και μόνο διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει δηλαδή θα χρειαστούν μήνες....
Όπως ανέφεραν τραπεζικά στελέχη, η Δευτέρα ήταν η πιο ήρεμη ημέρα εδώ και πολλές εβδομάδες, τόσο στο γκισέ όσο και στα ΑΤΜ. Οι μαζικές αναλήψεις μετρητών των προηγούμενων ημερών κόπασαν, ενώ υπήρξαν ακόμη και περιπτώσεις πελατών που είχαν «παραγγείλει» χρήματα και τελικά επέλεξαν να μην τα «σηκώσουν» από τις τράπεζες.

Καθοριστικό ρόλο, όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, έπαιξε το αποτέλεσμα των εκλογών. Ενδεικτικό είναι ότι –όπως αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης- στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, όταν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των πρώτων exit poll, παρατηρήθηκε σημαντική κινητικότητα στο δίκτυο των ΑΤΜ, με τους πελάτες να πραγματοποιούν μαζικές αναλήψεις στο ανώτατο επιτρεπτό όριο. Λίγη ώρα αργότερα όμως, μετά τις 8 το απόγευμα, όταν πλέον είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο με προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, η κινητικότητα κόπασε και μέχρι αργά το βράδυ η κατάσταση επανήλθε σε απολύτως κανονικά και διαχειρίσιμα επίπεδα.
Πάντως, το πρωί της Δευτέρας δεν είχαμε και μαζικές επιστροφές μετρητών, καθώς ακόμα το τοπίο παραμένει ρευστό, τουλάχιστον ως προς το σχηματισμό κυβέρνησης. Έτσι, πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν να «κλειδώσουν» οι εξελίξεις, καθώς οι μνήμες από το θρίλερ που ακολούθησε την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου είναι ακόμη νωπές.
Στις περιπτώσεις που παρατηρήθηκε επιστροφή χρημάτων (μετρητών) στις τράπεζες, οι καταθέτες είχαν σηκώσει μεγάλα ποσά τις τελευταίες ημέρες και –φοβούμενοι τον κίνδυνο ληστειών- επέλεξαν να τα επιστρέψουν άμεσα. Παράλληλα, δέλεαρ αποτελούν και τα υψηλά επιτόκια τα οποία αυτή τη στιγμή στις προθεσμιακές καταθέσεις μπορούν και ξεπερνούν το 6%, ακόμα και για ποσά της τάξης των 5.000 με 10.000 ευρώ. Επίσης, αρκετοί είναι εκείνοι που τις τελευταίες ημέρες είχαν βγάλει χρήματα σε θυρίδες και τα επιστρέφουν στη σιγουριά και τις δελεαστικές αποδόσεις του τραπεζικού γκισέ.
Μάλιστα, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι αν δεν έχουμε νέες αναταράξεις και η κυβέρνηση σχηματιστεί σύντομα, αρκετοί είναι εκείνοι που θα επιστρέψουν χρήματα πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς θα φοβηθούν να κρατήσουν μετρητά στα σπίτια τους όσο θα βρίσκονται εκτός.
Στον αντίποδα πάντως, όσοι είχαν το τελευταίο διάστημα στείλει χρήματα εκτός Ελλάδος ή είχαν προχωρήσει σε αγορές ομολόγων εμφανίζονται πολύ πιο διστακτικοί στο να τα επιστρέψουν. Στην περίπτωση αυτή, όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να περιμένουν αρκετά, ακόμη και μήνες, μέχρι να ξεκαθαρίσει το γενικότερο τοπίο στην Ευρωζώνη, καθώς ο φόβος τους είναι πολύ πιο συστημικός και δεν εξαρτάται μονάχα από την καθημερινότητα στην Ελλάδα.

Δημήτρης Πεφάνης
www.bankingnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!