Στο σενάριο της κυβέρνησης ποντάρει η αγορά - Με αξιόπιστη 3κομματική κυβέρνηση άνοδος στο ΧΑ 30% - Αν υπάρξει αρνητική έκπληξη στις 350-400 μονάδες – Προσοχή ο κίνδυνος χρεοκοπίας παραμένει και στο βάθος τρίτο πακέτο στήριξης 50 δισ


Στο σενάριο της κυβέρνησης συνεργασίας πιθανότητα με την συμμετοχή 3 κομμάτων και με πυλώνα την ΝΔ ποντάρει η επενδυτική κοινότητα. Ανησυχεί για την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ αλλά επιθυμεί κυβέρνηση με σαφή ευρωπαικό προσανατολισμό.
Για να ειπωθεί ξεκάθαρα και με σαφή τρόπο.
Αν υπάρξει τρικομματική κυβέρνηση με κεντροδεξιό πόλο την ΝΔ και με στήριξη από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, χωρίς να αποκλείεται παρά τις προεκλογικές εντάσεις και ενστάσεις και η Χρυσή Αυγή ή οι ΑΝΕΛ τότε το ΧΑ θα καταγράψει άνοδο 30% και οι τραπεζικές μετοχές θα σημειώσουν ράλι 50% με 60%.
Αν στον αντίποδα υπάρξει αρνητική έκπληξη και ως αρνητική έκπληξη νοείται ο ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει την πρώτη θέση στις εκλογές στις 17 Ιουνίου η πορεία της αγοράς είναι προδιαγεγραμμένη πτώση προς τις 350-400 μονάδες δηλαδή -30%  και ακόμη μεγαλύτερη πτώση στις τράπεζες.
Κατά το απλούστερο με ΝΔ άνοδος στο ΧΑ με ΣΥΡΙΖΑ πτώση στο ΧΑ.
Η προσέγγιση αυτή παρ΄ ότι υπεραπλουστευμένη αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμπνέει τους παράγοντες της αγοράς καθώς ανησυχούν ότι οι συνιστώσες του θα προκαλέσουν χάος.
Η ΝΔ παρά τα ιστορικά της λάθη εμφανίζεται ως το πολιτικό κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Η ΝΔ αποτελεί το μη χείρον βέλτιστον και όχι το βέλτιστον.
Έτσι εξηγείται η σχεδόν ισοπέδωση του ΠΑΣΟΚ καθώς έχασε μεγάλο μέρος της εκλογικής του δύναμης που πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τώρα χάνει και το φιλοευρωπαϊκό τμήμα της προς την ΝΔ.
Το πιο ισχυρό επιχείρημα της ΝΔ διατυπώθηκε χθες από τον Α. Σαμαρά στην διακαναλική συνέντευξη του.
Δεν ήσαν επιχειρήματα αυτά που είχαν διατυπωθεί περί ΣΥΡΙΖΑ και κόμματος της δραχμής.
Όμως ήταν πειστικό το επιχείρημα ότι αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ θα πάψει να έχει συμμάχους την ΕΕ.
Με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που στοχεύει σε κρατικοποιήσεις πως θα προσελκύσει επενδύσεις από Ρωσία και Κίνα.
Η Ρωσία και η Κίνα θέλουν να αγοράσουν και για να αγοράσουν κάποιος πρέπει να πουλάει δηλαδή να ιδιωτικοποιεί.
Αν η Ελλάδα χάσει τους παραδοσιακούς της συμμάχους στην Ευρώπη και παγώσει με το πρόγραμμα της τις προοπτικές συνεργασίας με Ρωσία και Κίνα ποιοι θα είναι οι δυνητικοί σύμμαχοι μας η Γκάνα, η Κούβα και η Ζιμπάμπουε;
Το επιχείρημα της ΝΔ αυτό πρέπει να αποτελέσει και την βάση του στρατηγικού επιχειρήματος ενόψει των εκλογών.

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει αυξηθεί δραματικά λόγω Γερμανίας


Ακόμη και αν προκύψει φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση ο κίνδυνος χρεοκοπίας δεν έχει αντιμετωπιστεί.

Αντιθέτως με την Γερμανία να καραδοκεί στο λάθος ώστε να μας πετάξουν εκτός ευρώ η Ελλάδα στην κυριολεξία διατρέχει σοβαρότατο κίνδυνο.
Δυστυχώς αυτό που είχαμε επικαλεστεί ότι με ΝΔ χρεοκοπία σε 4-6 μήνες και με ΣΥΡΙΖΑ χρεοκοπία σε 1 μήνα δεν έχει αλλάξει.
Και με την ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι υπαρκτός.
Η νέα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση θα πρέπει να εμφανιστεί στην Ευρώπη με ένα στόχο να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Το ευρώ είναι ο στρατηγικός στόχος και προφανώς πρέπει να πείσει τους εταίρους της η Ελλάδα ότι το μνημόνιο πρέπει να επαναξιολογηθεί θα πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση.

Στο βάθος τρίτο πακέτο στήριξης 40-50 δις


Υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ότι η ΕΕ η Τρόικα θα ήταν διατεθειμένη εφόσον η Ελλάδα δηλώσει με σαφήνεια προσανατολισμένη στο ευρώ να δοθεί νέο πακέτο στήριξης, το τρίτο  κατά σειρά ύψους 40-50 δις ευρώ προς την Ελλάδα που θα στραφεί στην ανάπτυξη.

Αν η Ελλάδα καταφέρει να εκτοπίσει την πολιτική θέση ότι αν η Ελλάδα δεν μπορεί να φύγει από το ευρώ και καταφέρει να πάρει και άλλα 50 δις θα είναι μια επιτυχία που η κοινωνία θα πρέπει να την επικροτήσει.

Πέτρος Λεωτσάκος

www.bankingnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!