Αύριο σχηματίζουν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με 179 βουλευτές και κοινωνική νομιμοποίηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με πρωθυπουργό τον Σαμαρά - Επαναδιαπραγμάτευση Μνημονίου και αποτροπή χρεοκοπίας οι στόχοι - Ποιοι υπουργοποιούνται;


(upd11)Οριστικοποιείται μέχρι αύριο το μεσημέρι η συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς, με πρωθυπουργό τον Αντ. Σαμαρά και βασικούς στόχους την επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων του Μνημονίου και την αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας. Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις, με στόχο έως το μεσημέρι της Τετάρτης, οπότε και εκπνέει η προθεσμία της διερευνητικής εντολής που έχει στα χέρια του ο κ. Σαμαράς, να ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν 162 έδρες ή το 41,94% του εκλογικού σώματος. Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα, θα αυξήσει τις έδρες της κυβέρνησης στις 179 και στο 48,2%, ποσοστό που δίνει και την απαραίτητη κοινωνική νομιμοποίηση.
Βενιζελος: Μέχρι αύριο το μεσημέρι κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ
Μέχρι αύριο το μεσημέρι θα υπάρξει κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, για να προσθέσει πως το κόμμα του θα τη στηρίξει αυτή την κυβέρνηση.
Θα τη στηρίξουμε αυτή την κυβέρνηση και θα μετάσχουμε με αποτελεσματικό τρόπο, τόνισε.
Στην κυβέρνηση είπαμε να μετέχουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε. Η άρνηση συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έπρεπε να εμποδίζει τη συμμετοχή του στην εθνική διαπραγματευτική ομάδα. Ανοιχτή παραμένει η πρόταση, πρόσθεσε.
"Θα κάνουμε ότι πρέπει για ύφεση, ανεργία και ανάπτυξη. Αυτό καθορίζει το πλαίσιο της κυβέρνησης και της χώρας", σημείωσε επίσης.
Παράλληλα όπως γνωστοποίησε ο κ. Βενιζέλος, αύριο νωρίς το πρωί η νέα ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα εξειδικεύσει τον τρόπο συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

ΔΗΜΑΡ: Ψήφος εμπιστοσύνης, χωρίς συμμετοχή βουλευτών ή στελεχών
Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά χωρίς συμμετοχή βουλευτών ή στελεχών της ΔΗΜΑΡ εισηγήθηκε ο Φώτης Κουβέλης στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
"Προχωράμε, δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά δεν μετέχουμε με βουλευτές ή κομματικά πρόσωπα" ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κουβέλης.
Ο κ. Κουβέλης εξήγησε ότι αυτή την απόφαση επιβάλλει η κρισιμότητα των στιγμών και ότι η Δημοκρατική Αριστερά έτσι ανταποκρίνεται 100% στις προεκλογικές της δεσμεύσεις αναλαμβάνοντας ως αριστερά της ευθύνης, τις ευθύνες που τις αναλογούν.
Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι η Δημοκρατική Αριστερά προτάσσει το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας έχοντας ήδη βάλει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων την γνωστή πρότασή της με τα επτά σημεία.

Κρίσιμη σύσκεψη εκπροσώπων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ στη Βουλή

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στη Βουλή συνάντηση εκπροσώπων των τριών κομμάτων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, για την οριστικοποίηση του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Στις συνομιλίες συμμετέχουν οι κ. κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Χρύσανθος Λαζαριδης από τη ΝΔ, Κώστας Σκανδαλίδης και Στέλιος Αγγελούδης από το ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Χατζησωκράτης και Ανδρέας Παπαδόπουλος από την Δημοκρατική Αριστερά.

Στον Κ. Παπούλια αύριο ο Αντ. Σαμαράς
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να επισκεφτεί αύριο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και εφόσον έχει, όπως όλα δείχνουν, εξασφαλίσει τη συμφωνία ικανών δυνάμεων, για να συγκροτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε θα λάβει και εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ποιοι υπουργοποιούνται

Τα πρόσωπα που θα συνθέσουν το κυβερνητικό σχήμα θα προέλθουν κατά πλειονότητα από το πρώτο κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία.
Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας φαίνεται ότι θα λάβουν καίριες θέσεις στο σχήμα, ενώ Ντόρα Μπακογιάννη, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Χρήστος Σταικούρας και Νότης Μηταράκης, θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Το όνομα του κ. Δήμα ακούγεται για το υπουργείο Οικονομικών.
Πληροφορίες από την Συγγρού αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς προσανατολίζεται σε κυβέρνηση κυρίως τεχνοκρατών και με τη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών προσώπων τόσο από την κεντροδεξιά, όσο και από την ευρύτερη αριστερά. Στα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που ήδη ακούγονται είναι ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.
Από το ΠΑΣΟΚ, η Ιπποκράτους πιθανότατα θα υποστηρίξει την υπουργοποίηση του καθηγητή πολιτικών επιστημών κ. Ναπολέοντα Μαραβέγια και του κ. Γιάννη Στουρνάρα. Να σημειωθεί ότι και οι δύο αποτελούσαν μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης Πικραμμένου στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης αντίστοιχα.
Από την άλλη πλευρά η ΔΗΜΑΡ προτείνει την παραμονή των επίσης υπηρεσιακών υπουργών Αντώνη Μανιτάκη (ενδεχομένως για την θέση του υπουργού Δικαιοσύνης) και Αντώνη Ρουπακιώτη. Πέραν αυτών όμως, ο Φώτης Κουβέλης φαίνεται ότι θέτει βέτο για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση των βουλευτών της ΝΔ Μάκη Βορίδη και Άδωνη Γεωργιάδη.

Συνάντηση Βενιζέλου - Κουβέλη

Στις 10 το πρωί συναντήθηκαν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος και της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, για το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στην κυβέρνηση υπό τον Αντ. Σαμαρά.
Μετά την συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, ο κ. Κουβέλης δήλωσε:
"Είχα διεξοδική συζήτηση με τον κ. Βενιζέλο για τη συγκρότηση κυβέρνησης. Η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση, με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση για να αποδεσμευτούμε από δυσμενείς όρους του Μνημονίου.
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα, στην κοινωνία που είναι κονιορτοποιημένη υπό το βάρος των δεσμεύσεων. Τίθεται επιπλέον και θέμα φερεγγυότητας των προσώπων. Παραμένουμε στην προγραμματική συμφωνία.
Η διαδικασία επιταχύνεται, αφού η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση. Εάν υπάρχει συμφωνία στους προγραμματικούς όρους και στη φερεγγυότητα των προσώπων, τότε μέσα στις επόμενες ώρες θα έχουμε κυβέρνηση", ανέφερε ο κ. Κουβέλης.
Από τη μεριά του, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε:
Είχαμε μια αναλυτική, ουσιαστική και δημιουργική συζήτηση. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να επιταχυνθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες. Πρέπει να συγκροτηθεί μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα, η οποία θα συζητήσει τους επαχθείς όρους της συμφωνίας. Όταν συνήφθη η συμφωνία, έπρεπε να εξασφαλίσουμε τη μείωση του χρέους και την εκταμίευση του δανείου. Τώρα είναι οι συνθήκες κατάλληλες ώστε η ομάδα να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία.
Ήδη έχω κάνει πρόταση 8 σημείων πάνω στα οποία θα πρέπει να κινηθεί η διαπραγματευτική ομάδα. Μεγάλη σημασία έχει και η επιλογή των προσώπων. Όχι μόνο τίθεται θέμα φερεγγυότητας αλλά και καταλληλότητας.
Είμαι αισιόδοξος από τη συνάντηση μου με τον κ. Κουβέλη. Υπάρχει μεγάλη σύγκλιση απόψεων. Πρέπει τώρα να στείλουμε ένα μήνυμα ασφάλειας και αξιοπιστίας στο εξωτερικό.

Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις της Δευτέρας

Σαμαράς: Η συζήτηση συνεχίζεται αύριο

Η συζήτηση με τον κ. Κουβέλη ήταν εποικοδομητική. Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής του με τον κ. Κουβέλη.

Κουβέλης: Κυβέρνηση στη βάση προγραμματικής συμφωνίας - Η ΔΗΜΑΡ δεν δίνει λευκή επιταγή

"Η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση προοδευτικού χαρακτήρα στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών δεσμεύσεων", δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, μετά τη συνάντησή του με τον Αντ. Σαμαρά.
Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του για άσκηση πολιτικής που θα κρατήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη και για σταδιακή απαγκίστρωση από τους όρους του μνημονίου, όπως η μείωση των κατωτάτων μισθών και η μετενέργεια, καθώς και η επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής.
"Λευκή επιταγή, λευκή εξουσιοδότηση εμείς δεν δίνουμε σε κανέναν", τόνισε ο κ. Κουβέλης, προσθέτοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας που θα επιτευχθεί.
Αναφερόμενος στα πρόσωπα που θα συγκροτούν την κυβέρνηση προοδευτικού χαρακτήρα, έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει "σύμπτωση και συναίνεση".

Σαμαράς: Ο Καμμένος δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των περιστάσεων

"Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν επιθυμεί καμία συνεργασία", επιβεβαίωσε ο Αντ. Σαμαράς αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Π. Καμμένο.
Παράλληλα ο κ. Σαμαράς επέρριψε ευθύνες στον κ. Καμμένο πως "δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των περιστάσεων".
Ο κ. Καμμένος επικαλείται κάθε είδους παράλογα προσχήματα, σημείωσε επίσης ο κ. Σαμαράς.

Καμμένος: Δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας - Ο Σαμαράς δεν εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξει πτώχευση με το Μνημόνιο

Δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας, τόνισε ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος μετά τη συνάντησή του με τον Αντ. Σαμαρά, κλείνοντας όπως αναμενόταν την πόρτα για συμμετοχή των ΑΝΕΛ σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Αναλυτικότερα, ο κ. Καμμένος δήλωσε:
"Προτείναμε πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό, αλλά ο Σαμαράς θέλει να παραμείνει ο ίδιος. Εμείς θέλουμε κατάργηση του μνημονίου, η ΝΔ επαναδιαπραγμάτευση. Ρωτήσαμε σε τι θα γίνει η επαναδιαπραγμάτευση, αλλά ο Σαμαράς δεν δεσμεύτηκε για τίποτα. Ζήτησα να εξετάσει η ΝΔ σοβαρά την επαναδιαπραγμάτευση και τον ρώτησα αν αποκλείει την πτώχευση εντός μνημονίου. Δεν το εγγυήθηκε".
"Η πορεία της χώρας μέσα από τα μνημόνια είναι καταστροφική", πρόσθεσε ο κ. Καμμένος για να συμπληρώσει: Ό,τι θετικό θα το στηρίζουμε. Αν συνεχίσει η πολιτική αυτή δεν θα τη στηρίξουμε. Οι ΑΝΕΛ σε περίπτωση που χρειαστεί από την αντιπολίτευση θα στηρίξουν νόμους προς το όφελος και την αποδέσμευση του λαού".

Βενιζέλος: Πολιτικά προκλητικές οι δηλώσεις Τσίπρα - Η Ελλάδα πρέπει να έχει κυβέρνηση μέχρι αύριο

Την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης μέχρι αύριο επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Αντ. Σαμαρά. Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν στην ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν.
"Η χώρα πρέπει να αποκτήσει αμέσως κυβέρνηση ως αύριο", τόνισε ο κ. Βενιζέλος, επαναλαμβάνοντας πως η άριστη λύση θα ήταν ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Για το όχι του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε "Απογοητευτικές οι δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα. Πολιτικά προκλητικές και ανεύθυνες".
"Η τοποθέτηση Τσίπρα δικαιώνει όσα είπα και χθες. Περιμένει στη γωνία την αποτυχία της κυβέρνησης", πρόσθεσε.
Κατά τον κ. Βενιζέλο "Ο λαός αποφάσισε την παραμονή στο ευρώ και τη διατήρηση των κεκτημένων της δανειακής σύμβασης. Ο λαός έδωσε εντολή συνεργασίας".

Όχι ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσκληση Σαμαρά

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Σαμαράς, σε σύντομη δήλωση του, ξεκαθάρισε ότι θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου ώστε να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης.

Πιο συγκεκριμένα η δήλωση του κ. Σαμαρά:

Τηρούμε τη συμφωνία και ταυτόχρονα ζητούμε το αυτονόητο, δηλαδή την ανάγκη να υπάρξουν πολιτικές τέτοιες που θα δώσουν το δικαίωμα της ανάσας και της ελπίδας σε εκατομύρια έλληνες.
Θέση μου είναι να γίνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα. Από τη συζήτηση μου με τον κ. Τσίπρα δεν προκύπτει ότι θέλει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.
Εγώ θα συνεχίσω τις προσπάθειες μου για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, ζήτησε να προχωρήσουν το συντομότερο οι εξελίξεις, ενώ ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα αναλάβει τη διερευνητική εντολή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Τσίπρα:

"Οι σημαντικές δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης που προκυπτουν από την ισχυρή λαϊκή εντολή της 6ης Μαίου και της 17ης Ιουνίου, δεν πρέπει να σπαταληθεί. Η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να πάει στις Βρυξέλες με τον πήχη ψηλά. Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής.
Το μήνυμα ήταν σαφές, ή κυβέρνηση με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ με επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, ή κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ που θα συνεχίσει την πολιτική του Μνημονίου.
Η Δημοκρατία προβλέπει κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να παρεμβαίνει με μαχητικό τρόπο και να ασκεί έλεγχο στην κυβέρνηση. Επισήμανα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι θα ήταν καταστροφικό για τον τόπο νέες περικπές σε μισθούς και συντάξεις. Δεν άκουσα να μιλά όμως για επαναδιαπραγμάτευση. Ελπίζω να ήταν εκ παραδρομής, αφού άκουσα μόνο για τήρηση δεσμεύσεων. Είναι στη δική του ευχαίρεια να αξιοποιήσει τις δυαντότητες της Ελλάδας.
Του έθεσα ως ένα σημαντικό ζήτημα που απαιτεί τη συνεννόηση μεταξύ μας, και αφορά στον περιορισμό των κρουσμάτων βίας, δυστυχώς από δυνάμεις που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Η παράταξη μας θα σταθεί απέναντι σ' αυτά τα φαινόμενα, αλλά απαιτείται συνεννόηση.
Αν είμασταν στη θέση του πρώτου κόμματος δεν θα χάναμε ώρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο κ. Σαμαράς. Ελπίζω να μην υπάρξει επικοινωνιακή διαχείριση του αποτελέσματος.
Πρέπει να προχωρήσουν οι εξελίξεις, να αναλάβει έργο η κυβέρνηση και εμείς να αναλάβουμε το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου

Στο 100% της Επικράτειας
Νέα Δημοκρατία 29,66% 129 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ 26,89% 71 έδρες
ΠΑΣΟΚ 12,28% 33 έδρες
Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,51% 20 έδρες
Χρυσή Αυγή 6,92% 18 έδρες
Δημ.Αρ. 6,26% 17 εδρες
ΚΚΕ 4,5% 12 έδρες
Εκτός Βουλής κόμματα 5,98%


Τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές της 6ης Μαΐου
Εκλογές 6ης Μαΐου
Νέα Δημοκρατία 18,85%
ΣΥΡΙΖΑ 16,78%
ΠΑΣΟΚ 13,18%
Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,60%
ΚΚΕ 8,48%
Χρυσή Αυγή 6,97%
Δημ.Αρ. 6,11%
Δημιουργία Ξανά - Δράση 2,15%
ΛΑΟΣ 2,90%
Οικ. Πράσινοι 2,93%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,19%


www.bankingnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!