Ζιν: Όχι άλλα ευρώ στην Ελλάδα, έχει πάρει 116 σχέδια Μάρσαλ

Ζιν: Η Ελλάδα να εγκαταλείψει προσωρινά το ευρώ
Την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει προσωρινά το ευρώ προκειμένου να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, εξέφρασε ο Γερμανός οικονομολόγος και σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης Χανς-Βέρνερ Σιν.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα  L' Echo, στο περιθώριο σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Τιλμπουργκ από την τράπεζα Van Laschot, ο κ. Σιν υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν έχει καμία δουλειά αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη λέγοντας πως «χώρες σαν την Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη... Αν συνεχίσουμε να δίνουμε χρήματα στην Ελλάδα, θα φτάσουμε στο σημείο η μισή Ευρωζώνη να χρηματοδοτεί την άλλη μισή».

Σε σχέση με την παροχή βοήθειας στις χώρες του Νότου, ο κ. Σιν απαντά πως η Ευρώπη δεν μπορεί να βοηθά την Ελλάδα συνεχίζοντας τις ενέσεις χρημάτων. «Οι Έλληνες δεν μπορούν να σωθούν παρά μόνο μέσω μιας ελεγχόμενης εξόδου από την Ευρωζώνη», ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας με έμφαση πως τα 460 δισ. ευρώ ισοδυναμούν με 116 Σχέδια Μάρσαλ!
Ο Γερμανός οικονομολόγος σημειώνει πως μια έξοδος της χώρας μας από το ευρώ θα τη βοηθούσε να ξαναβρεί την ανταγωνιστικότητά της αφού καμία χώρα δε μπορεί να το πετύχει αυτό εντός ευρωζώνης. Αναφέρει μάλιστα πως για να φτάσει η Ελλάδα το επίπεδο της Τουρκίας θα πρέπει να μειώσει τις τιμές της κατά 30-37%, κίνηση αδύνατη αφού οι διαμαρτυρίες είναι ήδη τόσο έντονες που μπορεί η χώρα να καταλήξει σε εμφύλιο πόλεμο. Μόνο μια βαθιά ύφεση θα μπορούσε να ρίξει τις τιμές στο επιθυμητό επίπεδο. Και ακόμα και αν αυτό επιτευχθεί, τα χρέη σε ευρώ και τα τραπεζικά χρέη δεν θα εξαφανιστούν, παρατηρεί.
Ερωτηθείς αν προτείνει να λάβει η Ελλάδα μια «άδεια από το ευρώ», ο κ. Σιν καταθέτει την άποψη πως η Ελλάδα πρέπει να λάβει μια προσωρινή άδεια από το ευρώ αλλά θα πρέπει να της δοθεί και ένα εισιτήριο «μετ' επιστροφής». Νομικά, η Ελλάδα δεν μπορεί να αφήσει το ευρωσύστημα, σχολιάζει, και προσθέτει πως θα μπορούσε να επιστρέψει στη δραχμή για μια καθορισμένη περίοδο, να την υποτιμήσει, και αφού ικανοποιήσει εκ νέου τα κριτήρια -που θα μπορούσαν να είναι και λίγο πιο ελαστικά- θα μπορούσε να επιστρέψει στο ευρώ με ένα νέο επίπεδο τιμών.
Αναφέροντας πως έχει ήδη προγραμματίσει τις καλοκαιρινές του διακοπές σχολιάζει πως αν η δραχμή επιστρέψει, θα πάει ευχαρίστως στην Ελλάδα το επόμενο καλοκαίρι, αφού όλα θα είναι 50% πιο φθηνά.www.iefimerida.g

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!