Υποχωρήσεις τέλος – “η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει”


Συγκρατημένα αισιόδοξος για την έκβαση του Eurogroup της Δευτέρας εμφανίστηκε μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα δοθεί το «πράσινο φως» στη νέα δανειακή σύμβαση. «Δεν υπάρχει βεβαιότητα, αλλά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει».

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο δεν συζητήθηκε θέμα εκλογών, συνεπώς ισχύουν όσα έχει πει ο πρόεδρος της ΝΔ: “Μετά την ψήφιση του PSI θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές για να αποφευχθεί η ακυβερνησία. Οι εκλογές λειτουργούν εκτονωτικά και θα γίνουν σε κλίμα ομαλότητας για να διασφαλιστεί και στην συνέχεια η πολιτική ομαλότητα“.
Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί επίσης σε Αθήνα και Βρυξέλλες καθώς οι πληροφορίες και  τα διεθνή ΜΜΕ εμφανίζουν ως δεδομένη την έγκριση του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας και του PSI από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης την Δευτέρα.
«Είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Θα πρέπει να εγκριθεί το σχέδιο την Δευτέρα, εκτός αν υπάρξει κάποιος με κάποια πρόταση που ανατρέπει την όλη συμφωνία», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο Reuters
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, γνωστοποίησε ότι θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, με αντικείμενο όχι μόνο την ελληνική οικονομία, αλλά συνολικότερα την κρίση χρέους στην Ευρώπη.


Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά και προηγουμένως τον κ. Παπανδρέου για τις συνεχιζόμενες επαφές με τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με το νέο οικονομικό πρόγραμμα, τη δανειακή σύμβαση και το PSI.
Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μετά τις συναντήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής τόνισε ότι έχουν ικανοποιηθεί όλες οι προϋποθέσεις για το νέο οικονομικό πρόγραμμα. «Προσδοκούμε ότι τη Δευτέρα στο eurogroup το θέμα θα κλείσει», δήλωσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο χρόνος διεξαγωγής εκλογών είναι κάτι για το οποίο θα αποφασίσει η Ελλάδα.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτό σημείο, ανέφερε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Παπανδρέου. Διευκρίνισε ότι υπάρχει ένα κλίμα επιφύλαξης και δυσπιστίας από τους ευρωπαίους εταίρους μας, κυρίως από ορισμένες χώρες της ομάδας των ΑΑΑ ,τόσο στο πολιτικό σκέλος, δηλαδή σε σχέση με τις πολιτικές δεσμεύσεις όσο και στο οικονομικό σκέλος, δηλαδή το οικονομικό πρόγραμμα και τη δανειακή σύμβαση.
Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Thomas Steffen σε τηλεδιάσκεψη που είχε με βουλευτές της χώρας του επιβεβαίωσε ότι την Δευτέρα αναμένεται να ληφθεί η απόφαση των υπουργών Οικονομικών για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα, όπως. Όπως γράφει το Capital.gr o ίδιος δήλωσε ότι “το δάνειο γέφυρα είναι εκτός του τραπεζιού” και πρόσθεσε πως το δεύτερο πρόγραμμα δεν θα διασπαστεί σε πρόγραμμα βοήθειας ούτε  υπάρχει συζήτηση για αναβολή του για μετά τις εκλογές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν τίθεται επίσης θέμα δημιουργίας ειδικού λογαριασμού για την παρακολούθηση των πληρωμών από την τρόικα.
Πληροφορίες του Antinews αναφέρουν ότι θέμα ειδικού λογαριασμοί δεν τέθηκε και στις συναντήσεις που είχε σήμερα ο κ. Παπαδήμος.
Αν όλα πάνε καλά το PSI θα ξεκινήσει στις 22 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Μαρτίου.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης στο μεταξύ ανταλλάσσουν, ήδη, ελληνικά ομόλογα, δημιουργώντας υπεραξίες, επ’ ωφελεία του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt. Επικαλούμενη “καλά πληροφορημένες πηγές” η γερμανική εφημερίδα διευκρινίζει ότι ανταλλάσσονται ήδη ομόλογα της Ελλάδας, περίπου 50 δισ. ευρώ, “στο ακέραιο” της ονομαστικής αξίας τους, ενώ την άνοιξη του 2010 η ΕΚΤ τα αποδέχθηκε με σημαντική “έκπτωση”. Την προκύπτουσα υπεραξία η ΕΚΤ προτίθεται να διανείμει – σε εφαρμογή δήλωσης την προηγούμενη βδομάδα του προέδρου της Μάριο Ντράγκι – στα μέλη της Ευρωζώνης, επ’ ωφελεία του ελληνικού δημοσίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, κάλεσε τέλος  τους πολιτικούς ηγέτες σε Αθήνα και Βερολίνο να επιδείξουν μετριοπάθεια, μετά τις σκληρές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.  Antinews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!