Μπλοφάρουν ή όχι οι Βορειοευρωπαίοι;

questionΠρόκειται για παιχνίδια τακτικής στις σκληρές διαπραγματεύσεις που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας ή μήπως πράγματι οι Βορειοευρωπαίοι θέλουν να δουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ; Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σενάριο της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη είναι σήμερα πιο πραγματικό παρά ποτέ. Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία φαίνεται να πιστεύουν ότι η νέα διάσωση της Ελλάδας, απλά δεν αξίζει τον κόπο. Το ζήτημα που ήταν άλλοτε ταμπού, δηλαδή η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη, αποτελεί πλέον θέμα που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, όπως έδειξαν και οι δηλώσεις αρκετών ευρωπαίων αξιωματούχων.
«Η Γερμανία και οι βόρειοι σύμμαχοί της φαίνονται διατεθειμένοι να σπρώξουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ, εκτός και εάν υπάρξει πλήρης εφαρμογή του προγράμματος, καθώς υπολογίζουν ότι η Ευρωζώνη είναι τώρα αρκετά δυνατή να αντιμετωπίσει την όποια μετάδοση της κρίσης», τόνισε η Telegraph.
Οι πρόσφατες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων επιβεβαιώνουν την άποψη αυτή. Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καλύτερα προετοιμασμένες σήμερα απ' ότι πριν από δυο χρόνια για μια ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble. «Εάν ο ελληνικός λαός και η ελληνική πολιτική ελίτ δεν τηρήσει όλους τους όρους, νομίζω ότι θέτουν τους εαυτούς τους εκτός της Ευρωζώνης. Και οι επιπτώσεις σε άλλες χώρες θα είναι τώρα λιγότερο σημαντικές από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο", είπε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Luc Frieden.
«Ο τόνος των πρόσφατων σχολίων από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία υπονοεί ότι οι πιστώτριες δυνάμεις έχουν ήδη αποφασίσει να διώκουν την Ελλάδα, κάτι που προκαλεί μεγάλη πικρία στην Αθήνα», υποστήριξε η Telegraph.
«Μια ομάδα κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, ειδικά εκείνες που διατηρούν αξιολογήσεις ΑΑΑ, έχει χάσει την πίστη ότι η Ελλάδα θα κάνει το δικό της μέρος της συμφωνίας», συμφωνούν οι Financial Times. «Σκληροπυρηνικοί αξιωματούχοι στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία ολοένα και περισσότερο πιέζουν για μια ελληνική χρεοκοπία».
«Πλησιάζουμε στη χρεοκοπία. Η υπομονή της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας εξαντλείται», είπε στους FT ανώτερη κυβερνητική πηγή της Ευρωζώνης.
Η άποψη που κερδίζει έδαφος στην Ευρωζώνη είναι ότι η περιοχή μπορεί να αντέξει ακόμα και μια ανεξέλεγκτη ελληνική χρεοκοπία, καθώς έχουν πλέον δημιουργηθεί αναχώματα απέναντι στη μετάδοση της κρίσης. Κάποιοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η ελληνική χρεοκοπία έχει ήδη προεξοφληθεί πλήρως από τις αγορές και επομένως, οι επιπτώσεις θα είναι μάλλον περιορισμένες. Το σενάριο της χρεοκοπίας δεν είναι πια εξίσου τρομερό, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Philipp Roesler.
Η συζήτηση για το κατά πόσο η νέα προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας αξίζει τον κόπο και τα έξοδα, φαίνεται ότι βρίσκεται στην καρδιά των συζητήσεων που λαμβάνουν χώρο στους κόλπους της ευρωζώνης. Η αλλαγή στη ρητορική και το ύφος του προέδρου του Eurogroup, Jean Claude Juncker, που έως τώρα θεωρούνταν σημαντικός σύμμαχος των μικρότερων χωρών της Ευρωζώνης, δεν περνά απαρατήρητη.

Από την πλευρά του το Bloomberg υποστήριξε πως η Ελλάδα κινείται στην κόψη του ξυραφιού. «Οι ευρωπαίοι ηγέτες αφού δεσμεύθηκαν πριν από δύο χρόνια να απομακρύνουν την Ελλάδα από τον γκρεμό ταλαντεύονται τώρα ανάμεσα σε δύο επιλογές: να παράσχουν νέα βοήθεια σε μια οικονομία που στραγγαλίζεται ή να διακινδυνεύσουν μια πρωτοφανή χρεοκοπία που πιθανόν να ωθήσει εκτός ευρωζώνης τη χώρα και να προκαλέσει νέες αναταραχές στις αγορές», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Αναλυτές όπως ο Τόμας Κοστεργκ της βρετανικής τράπεζας Standard Chartered εκτιμούν ότι ο κίνδυνος μιας «ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας αυξάνεται», ενώ ο ίδιος τονίζει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο σημείο που δεν θα υπάρχει επιστροφή».
Σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο ακόμα και αν η Ελλάδα καταφέρει να πάρει το νέο δάνειο «αυτή η νίκη ίσως αποδειχθεί πολύ σύντομα Πύρρειος αν η χώρα δεν καταφέρει να ανακόψει ή ακόμα καλύτερα να αντιστρέψει την καθοδική πορεία της οικονομίας».
«Σκεφτείτε σε τι επίπεδο ύφεσης έχει περιέλθει η Ελλάδα: τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2011 η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7% σε σύγκριση με 12 μήνες πριν, όταν ήδη βρισκόταν σε βαθιά ύφεση, η ανεργία ανήλθε στο 20,9% τον Νοέμβριο, σχεδόν το τριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, το 48% των νέων δεν έχουν δουλειά, ενώ πολλοί από αυτούς που εμφανίζονται ως εργαζόμενοι δεν αμείβονται» σημειώνει το Bloomberg.
«Κι αν το 70% των Ελλήνων εμφανίζονται ακόμα θετικοί προς την παραμονή της χώρας στο ευρώ (…) είναι πλέον οι υπόλοιπες χώρες αυτές που έχουν αρχίσει τους υπαινιγμούς για το πιθανό διαζύγιο» αναφέρει το άρθρο.

Η Γερμανία επιβάλει «καρχηδονιακούς όρους» στην Ελλάδα
Πάντως υπάρχουν διεθνή μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν την στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, το οποίο υποστηρίζει πως οι όροι που έχει επιβάλει το Βερολίνο στην Αθήνα, είναι τόσο επαχθείς που η εφημερίδα τους χαρακτηρίζει «καρχηδονιακούς» - όπως η συμφωνία ειρήνης που επέβαλε η Ρώμη στους δυστυχείς Καρχηδόνιους μετά το τέλος του Γ' Καρχηδονιακού Πολέμου: οι νικητές κατέστρεψαν την πόλη, σκότωσαν τους περισσότερους κατοίκους και πούλησαν τους υπόλοιπους για σκλάβους. «Cartago delenda est» είναι η διαβόητη φράση που έμεινε στην ιστορία: «Καταστρεπτέα εστίν η Καρχηδών».
Παράλληλα επισημαίνεται με εύγλωττο τρόπο πως η Η τελευταία φορά που η μεταπολεμική Γερμανία χρειάστηκε διάσωση από διεθνείς πιστωτές - το μακρινό 1953 -, εξασφάλισε καλύτερους όρους από τη σημερινή Ελλάδα του Μνημονίου.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και άλλες χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Λονδίνου περί Γερμανικών Εξωτερικών Χρεών το 1953, παρείχαν στον καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ 50% κούρεμα στο σύνολο του γερμανικού χρέους, που ισοδυναμούσε σε 70% με την επιμήκυνση των προθεσμιών. Υπήρξε και ένα μορατόριουμ πέντε χρόνων για την πληρωμή των επιτοκίων. Ο βασικός στόχος ήταν να έχει η Γερμανία αρκετό χρόνο προκειμένου να επανοικοδομήσει την οικονομία της και να βοηθήσει στην αποτροπή της σοβιετικής εξάπλωσης. Η εκτεταμένη άφεση χρέους είχε προκαλέσει τη δυσφορία της Βρετανίας. Οι Έλληνες παραιτήθηκαν από ορισμένες πολεμικές αποζημιώσεις», αναφέρει το δημοσίευμα.
Και τονίζει: «Οι υπουργοί Οικονομικών της εποχής συμφώνησαν να παραβλέψουν την ηθική προέλευση αυτού του χρέους και τον ηθικό κίνδυνο της επιβράβευσης μίας χώρας που τόσο είχε διαταράξει την ευρωπαϊκή τάξη». Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης; «Το γερμανικό οικονομικό θαύμα, βάσει του οποίου μειώθηκε το χρέος σε μέσα σε μία δεκαετία. Η Γερμανία αναδύθηκε ως μία ζωντανή δημοκρατία και πυλώνας του δυτικού συστήματος ασφαλείας».
Επανερχόμενο στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους η Telegraph εκτιμά πως θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως του τί συμβαίνει στην Ελλάδα». Και εξηγεί: «Η Ελλάδα έκανε λάθη, αλλά είναι το πρώτο από τα θύματα ενός τρελού ιδεολογικού πειράματος, που αλυσόδενε μαζί οικονομίες με διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μισθούς, παραγωγικές δομές, μεταβολές επιτοκίων και προδιάθεση για πληθωρισμό. Αυτή η καταστροφή επιδεινώθηκε από τη συμπίεση των αποδοχών στη Γερμανία και, ακόμη περισσότερο, από την οξεία νομισματική και δημοσιονομική συρρίκνωση στα κράτη που κινδύνευαν περισσότερο».
«Το τελικό στάδιο του παιχνιδιού της ΟΝΕ είναι βασανιστικό για την Ελλάδα, αλλά είναι και αποτρόπαιο για τη Γερμανία. Το Βερολίνο έχει συγκεντρώσει καταστρεπτικές υποχρεώσεις χωρίς να έχει λύσει τίποτε ακόμη και γρήγορα χαραμίζει 60 χρόνια επιμελούς πολιτικής. Απαιτώντας έναν δημοσιονομικό επίτροπο για την Ελλάδα και τώρα έναν δεσμευμένο λογαριασμό για την πληρωμή του χρέους, η κυβέρνηση Μέρκελ - Σόιμπλε, ξεπέρασε το διπλωματικό όριο και κακοποίησε την πολιτική της ΕΕ. Θα είχε κάνει ποτέ τέτοια γκάφα ο Κόνραντ Αντενάουερ;», καταλήγει το άρθρο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!