Πώς βλέπει το ΔΝΤ το ελληνικό πρόβλημα

"Η Ελλάδα δίνει μάχη με τις ώρες"

Η θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για τη νέα δανειακή σύμβαση είναι μία και ενιαία μέχρι στιγμής.Όπως έχουμε μεταδώσει τα τελευταία 24ωρα μέσα από το δελτίο ειδήσεων αλλά και τις ενημερωτικές εκπομπές του ΣΚΑΪ, το Ταμείο εκτιμά ότι η δραματική καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην έγκριση από τις ελληνικές αρχές των όρων που θέτει η τρόικα για τη λήψη του νέου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα μας αλλά και το χάσιμο χρόνο στην ανακοίνωση - και ειδικότερα την εφαρμογή του PSI- θέτει την Ελλάδα εκτός "τυπικών χρονοδιαγραμμάτων", όπως χαρακτηριστικά δήλωσε πρόσφατα ανώτατη πηγή στον ΣΚΑΪ.
Είναι ενδεικτική η φράση που λεει ξανά και ξανά στέλεχος του Ταμείου ότι "η Ελλάδα δεν δίνει πλέον μία μάχη με τις βδομάδες ή τις ημέρες. Αλλά μία μάχη με τις ώρες".

Στο Ταμείο δεν εξετάζουν - προς το παρόν τουλάχιστον- την περίπτωση στην οποία οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αρνηθούν την νέα χρηματοδοτική στήριξη προς την χώρα μας. Εκτιμούν ότι "αν η Ελλάδα αποδεχθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβει έναντι της τρόικα, δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ως προς την χρηματοδότησή της". Κάποιες πληροφορίες που διακινούνται ότι οι εκπρόσωποι των αναπτυσσόμενων οικονομιών φέρουν προσκόμματα στην πρόθεση της ηγεσίας του Ταμείου να στηρίξει περαιτέρω την Ελλάδα, δεν επιβεβαιώνονται από το ρεπορτάζ που έχει κάνει ο ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ οι εκπρόσωποι των αναπτυσσόμενων οικονομιών- προεξεχούσης της Βραζιλίας- διαμηνύουν ότι δεν επιθυμούν την διακοπή στην συνέχιση της στήριξης της Ελλάδας από το Ταμείο. Η ανησυχία τους όμως έγκειται στο ίδιο σημείο που έγκειται η ανησυχία συνολικά της ηγεσίας και των ανωτάτων στελεχών του Ταμείου. Με άλλα λόγια στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Στο Ταμείο υπάρχει η εκτίμηση ότι η καθυστέρηση στην ανακοίνωση του PSI- που έπρεπε να είχε τεθεί σε εφαρμογή από το τέλος Ιανουαρίου- δημιουργεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το κατά πόσον η τελική συμμετοχή των πιστωτών σε αυτό το πρόγραμμα θα είναι ικανοποιητική. Η συμμετοχή αυτή θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το ύψος του "κουρέματος" στο δημόσιο χρέος αλλά και τις παρενέργειες που θα προκύψουν από αυτό στις αγορές για την Ελλάδα και συνολικότερα την ευρωζώνη ενδεχομένως.

Στο Ταμείο υπάρχει όμως ακόμα μία έντονη ανησυχία και για έναν ακόμα λόγο. Αυτός αφορά σε μία σειρά άλλα θέματα, παρεμφερή με το PSI και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Δηλαδή- όπως μεταδώσαμε εξ' αρχής στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ- ανησυχούν για το γεγονός ότι στην περίπτωση που το PSI κριθεί αναποτελεσματικό ως προς την εφαρμογή του για να καταστεί το χρέος- θεωρητικά πάντα- βιώσιμο στο 120% το 2020, δεν έχουν μέχρι στιγμής αποφασιστεί εναλλακτικές λύσεις κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας και των Ευρωπαίων εταίρων μας για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος που θα ανοίξει στο Ταμείο τον δρόμο μετέπειτα για την έγκριση του νέου πακέτου προς τη χώρα μας.

Το Ταμείο ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η συζήτηση περί συμμετοχής του δημόσιου τομέα (μέσω της ΕΚΤ κατά κύριο λόγο σε μία νέου τύπου αναδιάρθρωση) δεν έχει καταλήξει πουθενά μέχρι στιγμής ενώ επίσης δεν έχει αποφασιστεί αν θα υπάρχει κάποιος και ποιος θα είναι αυτός που θα βάλει τα 20 δις ευρώ περίπου που θα χρειαστεί η Ελλάδα επιπλέον χρηματοδότηση πέραν των 130δις ευρώ του δεύτερου πακέτου στήριξης. Είναι θέματα που παραμένουν στον αέρα και είναι ικανά να μπλοκάρουν τη συνέχιση της χρηματοδότησης του Ταμείου προς την Ελλάδα όχι για τον λόγο επειδή κάποιες αναπτυσσόμενες οικονομίες αντιτάσσονται σε αυτό, αλλά γιατί πραγματικά δεν θα έχει εκπληρωθεί η προϋπόθεση που εκ του καταστατικού του θέτει το Ταμείο, δηλαδή η βιωσιμότητα του χρέους της χώρας μας.


skai

http://himaira.blogspot.com/

Σχόλια

Ο χρήστης seo optimization είπε…
Η Ελλάδα δίνει μάχη με τον εαυτό της...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!