Τώρα οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που καθυστερούν τη συμφωνία



. Εμπλοκή σημειώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroυp, που αν και είχε στην ατζέντα του τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, εν τούτοις δεν αναμενόταν κάποια απόφαση. Ηταν κατηγορηματικοί ως προς τούτο, τόσο ο πρόεδρος του Eurogropup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δεν αναμενόταν κάποιο αποτέλεσμα.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι Ευρωπαίοι θα αναμένουν, αφενός την έκθεση από την τρόικα και, αφετέρου, να ψηφιστεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή, την Κυριακή, πριν δώσουν το «πράσινο φως» για τη νέα δανειακή συμφωνία των 130 δισ. ευρώ.
Ετσι, παρά τον αγώνα δρόμου που έκανε η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει στo Eurogroup μία ολοκληρωμένη συμφωνία με την τρόικα -γεγονός που προκάλεσε θετικά σχόλια από πολλούς ξένους υπουργούς, ανάμεσά τους και από την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που δεν παραβρέθηκε στη συνεδρίαση χθες-, πρόλαβε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών να προϊδεάσει ότι «δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Εurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα από τη συνεδρίαση. «Κάτι τέτοιο δεν συνιστά καταστροφή», είπε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εξεταστούν πρώτα σε βάθος οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που σημειώθηκε στην Αθήνα.
Η συμφωνία αυτή, πάντως, δεν ήταν κάτι εύκολο για την Αθήνα και επιτεύχθηκε στο παρά πέντε μίας χρεοκοπίας. Μόλις χθες το μεσημέρι κατόρθωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου να συμφωνήσουν στο αυστηρό νέο μνημόνιο που απαιτούσε η τρόικα, ώστε να μπορέσουν να ενεργοποιήσουν τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ και την υλοποίηση της ανταλλαγής ομολόγων («κούρεμα»). Η συμφωνία που ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι, ως αποτέλεσμα δραματικών ολονύκτιων διαβουλεύσεων στο Μαξίμου μεταξύ των αρχηγών, αλλά και με την τρόικα, ισχυροποίησε τη θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου που ήδη είχε μεταβεί από το πρωί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Εurogroup, ανεξάρτητα αν δεν αναμενόταν να υπάρξει απόφαση.
Η συμφωνία αυτή είχε πάντως χθες το πρώτο της θύμα στην κυβέρνηση, καθώς παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εργασίας, Γιάννης Κουτσούκος, λέγοντας πως «δεν μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα».
Λίγο πριν, από το Μέγαρο Μαξίμου είχε ανακοινωθεί η τελικά συμφωνία:\ «Ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί με επιτυχία οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, σχετικά με το θέμα, το οποίο είχε απομείνει ανοικτό για περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών. Κατόπιν τούτου υπάρχει γενικότερη συμφωνία για το περιεχόμενο του νέου προγράμματος εν’ όψει και της αποψινής συνεδρίασης του Eurogroup. Οπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση με την οποία η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί με 130 δισ. ευρώ».
Αυτό ήταν το αποτέλεσμα ενός ολονύκτιου θρίλερ που ξεκίνησε προχθές στις 5 το απόγευμα και διήρκησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα για να διαπιστωθεί ότι υπήρξε εμπλοκή, καθώς Παπανδρέου και Σαμαράς διαφωνούσαν στο θέμα των περικοπών επικουρικών και κύριων συντάξεων.
Η δραματική εκείνη μαραθώνια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου διήρκησε οκτώ ώρες για να διακοπεί απότομα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, δίνοντας τη σκυτάλη στην τρόικα με την οποία ανέβαλε ο Πρωθυπουργός να λύσει το πρόβλημα που είχε ανακύψει μεταξύ των Παπανδρέου-Σαμαρά.
Ο πρώτος δεν δεχόταν μείωση στις κύριες συντάξεις και ο δεύτερος στις επικουρικές. Η τρόικα όμως ζητούσε να καλυφθεί ένα έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ. Ηταν, σύμφωνα με την πρώτη πρωθυπουργική ανακοίνωση, η μόνη διαφωνία, καθώς στην 8ωρη σύσκεψη είχαν συμφωνηθεί όλα τα υπόλοιπα μέτρα. Μόνον ο Γ. Καρατζαφέρης εξέφραζε σοβαρές επιφυλάξεις. Αλλωστε ήταν και ο πρώτος που βγήκε από τη σύσκεψη και άρχισε περασμένα μεσάνυχτα να απαγγέλλει Καβάφη μπροστά στους δημοσιογράφους: «Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει εκείνο τ’ όχι -το σωστό- εις όλην την ζωή του».
Ο κ. Καρατζαφέρης έχοντας φτάσει στα γραφεία του ΛΑΟΣ, έγινε πιο ξεκάθαρος δηλώνοντας πως «έχω την αίσθηση ότι η χώρα οδηγείται σε πρωτοφανή δοκιμασία και δεν προτίθεμαι να υπογράψω μια σύμβαση που δεν με βρίσκει σύμφωνο».  πηγη:ekirikas.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!