Ετοιμάζουν τριπλή «μέγγενη» για την Ελλάδα



Την ώρα που οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί σκέπτονται και συσκέπτονται για το πώς θα περάσουν επικοινωνιακά τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συζητούσαν για το εάν η Ελλάδα πρέπει να «υποστεί» μια καθολική και συντεταγμένη χρεοκοπία και εάν μπορεί να παραμείνει εντός ή εκτός ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι επισήμως όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι αναμένουν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων των ελληνικών αρχών με την τρόικα για να αποφασίσουν εάν θα μας χορηγήσουν το νέο δάνειο,
ανεπισήμως -και είναι δεν είναι πλέον μυστικό- οι εκτιμήσεις ότι «η Ελλάδα δεν σώζεται μεσοπρόθεσμα ούτε με το νέο δάνειο» έχουν αρχίσει να υπερισχύουν ανησυχητικά, ακόμα και στις μετριοπαθείς χώρες.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day, Μέρκελ και Σαρκοζί αποφάσισαν ότι μέχρι να αποσαφηνιστεί η πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που θα ψηφιστούν, η εποπτεία προς την Ελλάδα πρέπει να αυξηθεί, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των δανειστών μας.
Επικράτησε επίσης η άποψη ότι
η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να στραφεί προς τις αγορές για δανεισμό μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Με την σθεναρή επιμονή της Ολλανδίας και της Φιλανδίας που κρατούν πλέον τη πιο σκληρή στάση στους κόλπους του eurogroup, η Γερμανία ετοιμάζεται να σπρώξει την ατζέντα της σφικτής δημοσιονομικής εποπτείας στα πλαίσια της οικονομικής διακυβέρνησης και αναμένεται να τη βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής τον Μάρτιο. Όπως μας εξήγησαν δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, «οι βάσεις για ευρωπαίο υπέρ-επίτροπο έχουν μπει ήδη από την Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, στην οποία μετείχε -και συμφώνησε- ο Γ. Παπανδρέου».

Η γερμανική πρόταση που κατατέθηκε στο eurogroup του Ιανουαρίου για επόπτη επί του προϋπολογισμού της Ελλάδας δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στους υπουργούς οικονομικών καθώς ήταν η τρίτη φορά που συζητείτο από το καλοκαίρι του 2011. Και μπορεί να υπήρξε σφοδρή αντίδραση από τα πολιτικά κόμματα της χώρας σε μια τέτοια προοπτική, όμως η ΕΕ δεν σκοπεύει να κάνει πίσω. Απλά η πρόταση δεν θα στοχεύει την Ελλάδα συγκεκριμένα, άλλα όλες τις δημοσιονομικά προβληματικές χώρες που θα παρουσιάζουν επανειλημμένες αποκλίσεις από τους στόχους.

Το σχέδιο αναμένεται να λειτουργήσει κλιμακωτά. Δηλαδή, σε πρώτο στάδιο οι προϋπολογισμοί θα συζητιούνται και θα εγκρίνονται από τα μέλη της ευρωζώνης. Αυτό είναι πλέον γνωστό. Εκείνο που δεν γνωρίζει (;) όμως ακόμα η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι μια διάταξη μπορεί να φωτογραφίζει ειδικά τη χώρα μας ώστε οι διαδικασίες εποπτείας να επισπευστούν και να τοποθετηθεί ο επίτροπος που στην ουσία θα παίρνει την τελική απόφαση για τον ελληνικό προϋπολογισμό, το συντομότερο δυνατό.
Μια τέτοια φωτογραφική διάταξη
ίσως μπει και στην νέα δανειακή σύμβαση, όμως ανάλογα με τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, ίσως μπει και δια της πλαγίας οδού, στα πλαίσια των αποφάσεων μιας Συνόδου Κορυφής. Τις συνοπτικές διαδικασίες και τον επίτροπο - επόπτη στην χώρα μας ζητούν ή μάλλον απαιτούν Φιλανδία και Ολλανδία.

Να υπογραμμίσουμε βεβαίως ότι συζητήσεις επί του θέματος έχουν ήδη γίνει τόσο σε επίπεδο EWG όσο και EFC (ομάδες όπου γίνονται οι διαπραγματεύσεις πριν φθάσουν οι εισηγήσεις σε επίπεδο υπουργών οικονομικών του eurogroup). Συνεπώς τουλάχιστον το Υπουργείο Οικονομικών είναι σαφώς ενήμερο για τις προθέσεις των εταίρων, καθώς στις ομάδες συμμετέχει ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γ. Ζανιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο γαλλογερμανικός άξονας αποφάσισε χθες ότι εάν και εφόσον δοθεί το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την χώρα μας, θα πρέπει να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός εγγύησης των τόκων του κεφαλαίου ώστε μέρος των εσόδων του κράτους να πηγαίνει στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους. Πρακτικά δηλαδή τα χρήματα της βοήθειας που αφορούν την πληρωμή των πιστωτών της χώρας θα παρακρατούνται σε ξεχωριστό λογαριασμό στον οποίο δεν θα έχει πρόσβαση η Αθήνα. Ετσι, οι αγορές θα είναι σίγουρες ότι η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει, όπως χαρακτηριστικά ανάφερε χθες και ο Ν. Σαρκοζί. Από εκεί και πέρα, όμως, τα κονδύλια που αφορούν την κάλυψη εσωτερικών αναγκών της χώρας (μισθοί, συντάξεις και άλλες υποχρεώσεις του κράτους) θα αποδεσμεύονται μόνο αν η Αθήνα είναι εντός προγράμματος. Και αυτό θα είναι η δαμόκλειος σπάθη για την ελληνική πλευρά...

Επανέρχεται το «Εύρυκα»
Μέσα σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο της βιωσιμότητας του χρέους, ο γαλλογερμανικός άξονας, με την παρότρυνση του ΔΝΤ και την στήριξη του προέδρου του eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ετοιμάζεται να ζητήσει την δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου διαχείρισης των ιδιωτικοποιήσεων, στο πρότυπο του σχεδίου «ΕΥΡΥΚΑ».
Για τους δανειστές, ο χρόνος που ζήτησε η κυβέρνηση Παπανδρέου να διαχειριστεί τις ιδιωτικοποιήσεις αλά ελληνικά έχει εξαντληθεί, το χρονοδιάγραμμα απέτυχε και πλέον οι δανειστές έχουν
όλα τα επιχειρήματα για να ζητήσουν την μεταβίβαση των ελληνικών τίτλων σε Ευρωπαϊκό Ταμείο, πιθανότητα με έδρα το Λουξεμβούργο.

Επίσης, βλέποντας ότι το σενάριο για μετατόπιση των εκλογών το 2013 απομακρύνεται, οι σκληροπυρηνικοί της ευρωζώνης, δια μέσου της τρόικας, διεμήνυσαν τις τελευταίες μέρες στην ελληνική πλευρά ότι πρέπει μέχρι το Πάσχα, να έχουν κλείσει ΔΕΚΟ, και να υπάρξουν οριστικές απολύσεις στο Δημόσιο.   ΠΗΓΗ:Euro2day.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!