"Ναι" σε όλα πλην συντάξεων



Oλονύκτιο παζάρι με την τρόικα και τους πολιτικούς αρχηγούς έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για τον σκόπελο των επικουρικών συντάξεων και να κλείσει μέχρι το πρωί η συμφωνία για το προμνημόνιο.

Μετά την σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Παπαδήμο, στην οποία επήλθε συμφωνία σε όλα τα ζητήματα πλην των επικουρικών, ο πρωθυπουργός συναντάται αυτή την ώρα με την Τρόικα επιδιώκοντας να βρει ισοδύναμες περικοπές δαπανών, ώστε να αποφευχθεί η μείωση των επικουρικών κάτω του πλαφόν των 300 ευρώ που έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή ο κ. Σαμαράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ζητούνται 625 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 325 εκατ. ευρώ μπορούν να βρεθούν από πρόσθετες περικοπές κονδυλίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Εφόσον οι πληροφορίες ισχύουν τότε ζητούνται πρόσθετες περικοπές 300 εκατ. ευρώ, ώστε να μετατεθεί το θέμα των επικουρικών προς επανεξέταση την επόμενη διετία.


Η συμφωνία πρέπει να κλείσει μέχρι τις 8 το πρωί προκειμένου να διενεργηθεί το προγραμματισμένο Eurogroup, στο οποίο θα παραστεί ο κ. Ευαγ. Βενιζέλος. Κυβερνητικά στελέχη διατυπώνουν την αισιοδοξία ότι η συμφωνία θα κλείσει καθώς όπως σημείωσε και η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού έχει επέλθει συμφωνία σε όλα τα ζητήματα πλην των επικουρικών. 
Αμέσως μετά την σύσκεψη ο Λουκάς Παπαδήμος έκανε την εξής δήλωση:

"Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη χρηματο-οικονομική στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Συμφώνησαν σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα. Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup".

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει την εμπλοκή στο θέμα των συντάξεων και σημειώνει τη νέα έκτακτη συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας, παρουσία και του κ. Βενιζέλου. Κάνει παράλληλα ξεκάθαρο ότι η συμφωνία με την Τρόικα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα.

Την εμπλοκή για τις επικουρικές αποκάλυψε νωρίτερα, ο κ. Καρατζαφέρης σημειώνοντας ότι για επτά ολόκληρες ώρες συζητούνταν το καυτό θέμα των επικουρικών συντάξεων.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο αρχηγός της Ν.Δ. έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Ξέρω ότι, για ορισμένους, είναι πρωτόγνωρο να διαπραγματεύονται. Και να διαπραγματεύονται σκληρά όταν πρέπει για τον απλό τον κόσμο. Η διαπραγμάτευση αυτή συνεχίζεται. Αυτό έκανα, αυτό θα κάνω.

Υπάρχει ένα θέμα ακόμα. Έχει να κάνει με τις συντάξεις.

Αυτές τις ώρες τις δύσκολες πρέπει να κοιτάμε τον απλό τον κόσμο, τον συνταξιούχο. Δεν έχω δικαίωμα να μην το κάνω, δεν έχω δικαίωμα να μην διαπραγματεύομαι σκληρά. Και ουδόλως με ενδιαφέρει, αν διάφοροι αυτή τη θέση την παρεξηγούν. Και προσπαθούν να τη δικαιολογήσουν διαφορετικά.

Η θέση αυτή είναι θέση εθνική, είναι θέση συνείδησης και είναι θέση που πρέπει κανείς να έχει σε τέτοιες ώρες κρίσεως, μεγάλης κρίσεως, μεγάλου πόνου του κόσμου.

Γι’ αυτό και οι συντάξεις έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιγότερο. Τα πράγματα, όμως, είναι δύσκολα και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει αυτή η διαπραγμάτευση. Θα τη συνεχίσω.
Σε ερώτηση αν επιμένει για το σύνολο των συντάξεων ή μόνο στις επικουρικές απάντησε «Για όλες τις συντάξεις γίνεται αυτή η συζήτηση».
Δηλώσεις Καρατζαφέρη
«Έμεινα για να συμπαρασταθώ στον αγώνα που έδινε ο κ. Σαμαράς για τις επικουρικές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ο οποίος φέρεται να διαφοροποιείται πλέον από την κυβέρνηση καθώς δήλωσε σε Παπαδήμο και πολιτικούς αρχηγούς ότι θα σταθεί δίπλα τους σε όποιες σωστές προτάσεις λάβουν.
Κύκλοι του ΛΑΟΣ σημειώνουν εμφαντικά την διαφοροποίηση Κατατζαφέρη, ο οποίος ζήτησε έγγραφες διαβεβαιώσεις από Τράπεζα της Ελλάδος και Ελεγκτικό Συνέδριο ότι το παρόν πρόγραμμα μπορεί να βγάλει τη χώρα από τη κρίση. Η προαναγγελλόμενη αποχώρηση Καρατζαφέρη από την κυβέρνηση αποτυπώνεται και στην δήλωσή του «δεν μπορώ να αποφασίσω σε μια ώρα για τα επόμενα 40 χρόνια της χώρας».

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα
Ο χρόνος πλέον μετρά όχι αντίστροφα αλλά στο και πέντε για την χώρα καθώς η συμφωνία θα πρέπει να κλείσει μέχρι το πρωϊ, ώστε να πραγματοποιηθεί το Eurogroup και να εγκρίνει το προμνημόνιο και την εκταμίευση των 30 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του PSI.

Πρακτικά οι πολιτικοί αρχηγοί θα παραμείνουν σε ανοικτή γραμμή με τον κ. Παπαδήμο προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή κατά την διάρκεια της σύσκεψης με τους επικεφαλής της Τρόικας η οποία ξεκίνησε ήδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της επτάωρης σύσκεψης και προκειμένου να απεμπλακούν οι διαπραγματεύσεις από το αδιέξοδο ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κα Λαγκάρντ καθώς και τους κ. κ. Ρεν και κ. Γιούγκερ.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. επέμεινε στην γραμμή να μην μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις κάτω των 300 ευρώ, ενώ από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το εναλλακτικό σενάριο να μειωθούν κατά 5% οι κύριες συντάξεις ευγενών ταμείων.


Νωρίτερα το euro2day μετέδωσε τα εξής:
Το ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4% με 5% το 2012, ανέφερε την Τετάρτη 'Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος επικαλούμενος στοιχεία από το προσχέδιο του μνημονίου, μεταδίδει το Reuters.

Την ίδια ώρα, με βάση το προσχέδιο του μνημονίου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει ως το 2015 μέτρα συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ. Το ραντεβού Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη με τον Λουκά Παπαδήμο, το οποίο είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 13.00, μετατέθηκε για μετά τις 16.00 τελικά ξεκίνησε στις 17.00.
Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και ο Γ. Κουτρουμάνης προκειμένου να ενημερώσουν τους πολιτικούς αρχηγούς αν αυτό παραστεί αναγκαίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γύρω από το Μαξίμου υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία. Το ίδιο συμβαίνει και στο Χίλτον, όπου διαμένουν στελέχη της τρόικα.

Το σχέδιο για μισθούς και συντάξεις
1. Νόμος πλαίσιο για τα επικουρικά ταμεία με στόχο τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 0,4% του ΑΕΠ (600 εκ. ευρώ μείωση). Το μέτρο εξειδικεύεται σε μειώσεις 15% των κυρίων ταμείων ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες και 7% μειώσεις στο ΝΑΤ. Έναρξη εφαρμογής μειώσεων 1.1.2012

2. Επανεξέταση στα τέλη Ιουνίου των ταμείων που έχουν περιοδικές εφάπαξ καταβολές.

3. Σύστημα συλλογής ασφαλιστικών εισφορών. Αναθεώρηση της μεθόδου συλλογής εισφορών. Ολοκλήρωση προγράμματος έως Σεπτέμβριο 2012. Από το Μάρτιο 2012 ενοποίηση είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων και ενοποίηση ελέγχου καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Β) ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
1. Στόχος εξοικονόμησης ποσού ύψους με 1,5% του ΑΕΠ, για την περίοδο ισχύος του προγράμματος (2013-2015). Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν διακοπές προγραμμάτων και εισοδηματικό όριο για την παροχή επιδομάτων.

Γ) ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
1. Μείωση μοναδιαίου εργασιακού κόστους κατά 15% στη διάρκεια ισχύος του προγράμματος. Κοινωνικός διάλογος. Εάν έως τέλος Φεβρουαρίου δεν υπάρξει συμφωνία, τότε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προσαρμογή του κόστους.

Μέτρα:

* Διαρθρωτικά μέτρα στον τομέα των συλλογικών διαπραγματεύσεων-Μέγιστη διάρκεια συλλογικών συμβάσεων τρία χρόνια.
-Οι ισχύουσες συμβάσεις λήγουν ένα χρόνο μετά τη νομοθέτηση του προγράμματος.
-Μετενέργεια: μείωση του χρόνου της από έξι μήνες σε τρεις.
-Στο βαθμό που δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εντός τριών μηνών ως βάση θεωρείται ο βασικός μισθός της ΕΓΣΣΕ. Επιπρόσθετα διατηρούνται γενικά επιδόματα όπως: θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης, επικινδυνότητας. Αυτά διατηρούνται έως τη σύναψη νέας συμφωνίας (συλλογικής ή ατομικής).
-Κατάργηση μονιμότητας σε όλες τις εταιρίες (ΔΕΚΟ, τράπεζες).
-Πάγωμα ωριμάνσεων μέχρις ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.
-Κατάργηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Στη διαιτησία μπαίνουν μόνο οι βασικοί μισθοί. Λαμβάνονται υπόψη η οικονομική κατάσταση της εταιρίας.

* Προσαρμογή βασικού μισθού-Μείωσή του κατά 22% σε όλα τα επίπεδα.
-Πάγωμα του κατώτατου στα επίπεδα που θα διαμορφωθούν μετά τη μείωση έως το πέρας της προγραμματικής περιόδου.
-Επιπρόσθετη μείωση κατά 10% για τους νέους (έως 25 ετών).
-Έως τέλη Ιουλίου 2012, σαφές χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της ΕΓΣΣΕ με σκοπό την ευθυγράμμιση αυτής με τις ανταγωνιστικές χώρες.

* Μη μισθολογικό κόστος

-Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 2% με την κατάργηση των εισφορών για ΟΕΚ-ΟΕΕ. Οι δύο αυτοί οργανισμοί κλείνουν.
-Περαιτέρω μείωση κατά 3% των εισφορών ΙΚΑ από 1.1.2013 χωρίς να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός. Ελπίζεται αύξηση αποτελεσματικότητας στην είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών. Εάν από τη μείωση των εισφορών προκύψει επιπρόσθετο κόστος στον προϋπολογισμό προβλέπεται αναπροσαρμογή όλων των συντάξεων.

-Μετά από αναλογιστικές μελέτες και διάλογο τα ειδικά επικουρικά ταμεία εταιρειών με ιδιαίτερο κόστος ασφαλιστικών εισφορών να εξομοιωθούν με τις εισφορές άλλων επιχειρήσεων που καλύπτει το ΙΚΑ. Σε κάθε περίπτωση δεν θα επιβαρυνθεί κρατικός προϋπολογισμός.

Σε περίπτωση που αυτά δε λειτουργήσουν θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα.

Δ) ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
1. Επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων με στόχο εξοικονόμηση ποσού 0,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
2. Επανεξέταση μισθολογικών κλιμακίων.
3. Μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 την περίοδο 2011-2015.
4. Διατήρηση προσλήψεων 1:5.
5. Εργασιακή εφεδρεία.
6. Μείωση συμβασιούχων.
7. Περιορισμός εισαγωγών σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και γενικά σε σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο δημόσιο.

Στα φορολογικά προβλέπεται, έως τον Ιούνιο, η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, η εξάλειψη φοροαπαλλαγών και η απλοποίηση του ΦΠΑ.
Ο στόχος για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αναπροσαρμόζεται και από τα 50 δισ. ευρώ έως το 2015 θα πρέπει να έχουν βρεθεί μόνο τα 19 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο για Τράπεζες
Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για τις ζημιές από ομόλογα μέσω κοινών μετοχών με αναστολή του δικαιώματος ψήφου, αναφέρει το 50σέλιδο κείμενο που έχουν λάβει οι πολιτικοί αρχηγοί, χωρίς όμως να προσδιορίζεται η διάρκεια των μετοχών.

Σε άλλο σημείο του, το κείμενο επιχειρεί να συγκεκριμενοποιήσει το κοινές μετοχές με αναστολή του δικαιώματος ψήφου, κάνοντας αναφορά σε μετατρέψιμα δάνεια ειδικού που μετατρέπονται υποχρεωτικά σε μετοχές με δικαίωμα ψήφου εφόσον τα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας υποχωρήσουν κάτω από τα ελάχιστα όρια που θέτει η κεντρική τράπεζα.

Δηλαδή πρακτικά πρόκειται για μετατρέψιμα ομόλογα τύπου CoCos (Contigent Convertible) που σημαίνει ότι η τιμή μετατροπής εξαρτάται από τη διαμόρφωση προκαθορισμένων οικονομικών δεδομένων, όπως για παράδειγμα, η τότε τιμή των υφισταμένων μετοχών.

Η διάρκεια των μετατρέψιμων προβλέπεται να συμφωνηθεί αργότερα κατόπιν συμφωνίας κυρίων που θα υπάρξει μεταξύ Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Τρόικας και τραπεζών.

Άναψαν φωτιές στις κοινοβουλευτικές ομάδες
Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στα κόμματα από τη στιγμή που πήραν στα χέρια τους το σχέδιο της τρόικα (το προσχέδιο του που αποκάλυψε η Alpha TV παρουσιάζεται στη στήλη συνοδευτικό υλικό) καθώς πολλές από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται κρίνονται εξοντωτικές για χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Αντιδράσεις εκδηλώνονται και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κάποιοι εκ των οποίων φέρονται έτοιμοι να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Από την πλευρά του, ο Γ. Καρατζαφέρης εμφανίστηκε έτοιμος να μην προσέλθει στη συζήτηση των αρχηγών καθώς μέχρι το μεσημέρι δεν είχε πάρει το επίσημο κείμενο μεταφρασμένο.

Οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν λάβει το 50σέλιδο αγγλικό κείμενο στις 9 το πρωί και αμέσως συγκάλεσαν συσκέψεις με τα επιτελεία τους. Σε αυτό, αναφορικά με τις δαπάνες που θα περικοπούν στο πλαίσιο του πακέτου των μέτρων συνολικού ύψους 3,3 δισ ευρώ προβλέπεται:

• Μείωση κατά 400 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

• «Ψαλίδι» 1,1 δισ ευρώ στις δαπάνες για Υγεία και 50 εκατ. ευρώ στις εφημερίες γιατρών.

• Κόβονται 300 εκατ. ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες.

• Μείωση 200 εκατ. ευρώ στις επιχορηγήσεις φορέων του δημοσίου.

• Περικοπή 70 εκατ. ευρώ στο εκλογικό επίδομα.

• Μείωση 40 εκατ. ευρώ τα πολυτεκνικά επιδόματα.

Πλήρη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας
Το νέο πακέτο μέτρων που προωθείται, βρίσκει κάθετα αντίθετη την κοινή γνώμη, με δημοσκόπηση της Public Ιssue που μεταδόθηκε χθες από τον Skai, να εμφανίζει για πρώτη φορά την πλειονότητα (54%) ως έχουσα αρνητική γνώμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η αντίθεση στο Μνημόνιο βρίσκεται στο 91%.
Την ίδια στιγμή βέβαια
το 70% των ερωτηθέντων κρίνει ως αρνητική εξέλιξη ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή, με μόλις 15% να θεωρεί ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλύτερα αν η χώρα γυρίσει σε εθνικό νόμισμα.

Η αντίφαση αποτυπώνει, σύμφωνα με αναλυτές, την σύγχυση και την απογοήτευση της κοινής γνώμης από τα φθηνά πολιτικά τρικ, τους ταπεινωτικούς εκβιασμούς και την ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να χειρισθεί αποτελεσματικά τις διαπραγματεύσεις.

Κατά την ίδια δημοσκόπηση, η ΝΔ συγκεντρώνει πρόθεση ψήφου 31%, το ΠΑΣΟΚ καταβαραθρώνεται στο… 8%, δεύτερο κόμμα εμφανίζεται η Δημοκρατική Αριστερά με 18%, ενώ στην τρίτη και τέταρτη θέση βρίσκονται το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,5% και 12%. Το ΛΑΟΣ να χάνει μισή μονάδα (5%) και η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται για πρώτη φορά με ποσοστό 3%.
Οι τάσεις αυτές, αλλά και το
«αντάρτικο» στους συνδικαλιστικούς χώρους (και όχι μόνο) του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ενδέχεται κατά την άποψη πολιτικών αναλυτών, να εγκυμονούν εκπλήξεις στο πολιτικό σκηνικό, πιθανώς και άμεσα. Μεταξύ άλλων δε, θέτουν σε αμφισβήτηση και τη δυνατότητα της συγκυβέρνησης να περάσει την όποια συμφωνία από τη Βουλή, καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα «απείθειας», ενδεχομένως και στα τρία κόμματα

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση συζητά με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων το ενδεχόμενο το νομοσχέδιο για την θέσπιση των μέτρων του προμνημονίου να αποτελείται μόνο από ένα άρθρο. Πρόκειται για κίνηση, που εφόσον γίνει, επιδιώκει να περιορίσει στο ελάχιστο τις διαρροές από βουλευτές, ιδιαίτερα, αν όπως ακούγεται, τεθεί και θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται πλέον η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στους χειρισμούς του κ. Παπαδήμου προσωπικά. Ακόμη, σε συντριπτικά επίπεδα (91%), βρίσκεται η άποψη ότι η χώρα οδεύει σε λάθος κατεύθυνση, ενώ η πλειονότητα ζητά εκλογές. Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της δημοσκόπησης-σοκ
Στο εξωτερικό, πληθαίνουν ολοένα οι αναφορές στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας μας (και ενδεχομένως εξόδου της από το ευρώ), με πολιτικά πρόσωπα, κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη, να δηλώνουν ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας, δεν θα αποτελέσει τόσο αρνητικό γεγονός για την Ευρωζώνη, όσο είχε αρχικά θεωρηθεί. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση της Ευρωπαίας επίτροπου Neelie Kroes ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας, η ευρωζώνη δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ολλανδός πρωθυπουργός κ. Μ. Rutte.

Αλλά και οι αγορές αρχίζουν να αμφισβητούν όλο και περισσότερο την δυνατότητα της χώρας να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Η Citi ανέβασε στο 50% την πιθανότητα εξόδου από το ευρώ από 25%-30% προηγουμένως.


Παζάρια μέχρι τις πρώτες πρωϊνες ώρεςΗ χθεσινή αναβολή του ραντεβού των πολιτικών αρχηγών αποδώθηκε στη
αδυναμία να καταλήξουν τα κόμματα σε οριστική απόφαση για τις επικουρικές συντάξεις, ένα θέμα που κρατά ψηλά στην ατζέντα της η Ν.Δ. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίστηκε να κατατεθούν εναλλακτικά σενάρια ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος, προκειμένου να αποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί ποιο θα επιλέξουν.

Oυσιαστικά στο στόχαστρο μπήκαν οι κύριες συντάξεις σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ) οι οποίες ως επί το πλείστον είναι υψηλότερες από το μέσο όρο.ΠΗΓΗ:Euro2day

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
με τα προνομοια των πολιτικών,βουλευτών και άλλων μελών της υποτιθεται πεφωτισμένης κοινότητας τι θα γίνει? η αυτές οι κατηγορίες εξαιρούνται απο τα μετρα της τρόικας? Γιατί ?
Ο χρήστης aoratos είπε…
ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ,ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ,ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η΄ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΚΛΕΦΤΕΣ ΔΙΚΑΣΘΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ; ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΘΑ ΚΟΠΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΟΙΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!