Για πρώτη φορά η χώρα διαπραγματεύεται


Μια πιο νηφάλια ανάλυση των όσων συνέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου και των όσων θα συμβούν στη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών βγάζει ένα και μοναδικό συμπέρασμα. Για πρώτη φορά ύστερα από τόσους και τόσους μήνες η Ελλάδα διαπραγματεύεται. Για πρώτη φορά οι ωμοί εκβιασμοί δεν περνούν στη λογική του σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω.

Και φυσικά δεν εννοούμε την Ελλάδα του κ. Παπαδήμου, τους κ. Παπανδρέου, ή την Ελλάδα της κρατικοδίαιτης διαπλοκής, των συμφερόντων, και των εξαπτέρυγων. Εννοούμε την άλλη Ελλάδα που αγωνίζεται και παλεύει.
Ο ρυθμιστής των εξελίξεων είναι η ΝΔ κι αυτός με τον οποίο διαπραγματεύονται επί της ουσίας είναι ο Αντώνης Σαμαράς.
«Για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση. Μας ζητούν  περισσότερη ύφεση, που η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω, και θα παλεύω με κάθε τρόπο για να το αποτρέψω», δήλωσε μετά τη χθεσινή συνάντηση ο πρόεδρος της ΝΔ.
Θυμάστε τι έλεγαν η μαύρη προπαγάνδα και οι διάφοροι καλοθελητές τις ημέρες των επιστολών προς την Τρόικα; Ότι τάχα ο Σαμαράς υποχώρησε, ότι σταμάτησε να μιλάει για «επαναδιαπραγμάτευση» και μιλάει μόνο για «τροποποιήσεις»;
Θυμάστε τότε που ο Σαμαράς έλεγε ότι ο Παπανδρέου δεν διαπραγματεύτηκε τίποτα και το ΠΑΣΟΚ τον λοιδορούσε και ισχυριζόταν ότι «δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις»;
Τι συμβαίνει τώρα; Μήπως τελικά διαπραγματευόμαστε και μάλιστα σκληρά;
Και τι βλέπουμε πάλι να γίνεται από την στιγμή που τελείωσε η χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον  κ. Παπαδήμο; Μια συντονισμένη (αλλά και απελπισμένη) προσπάθεια των ίδιων παπαγάλων να πείσουν τον κόσμο ότι τάχα ο Σαμαρά «συμφώνησε σε όλα», «τα έδωσε όλα» κλπ κλπ. Θέλουν έτσι να υποβαθμίσουν και να μειώσουν το γεγονός ότι χάρις στον Αντώνη Σαμαρά δεν πέρασαν βασικά  υφεσιακά μέτρα
Βέτο Σαμαρά
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες τον βράδυ την ίδια στιγμή που τα παπαγαλάκια του Μαξίμου …οργίαζαν υποστηρίζοντας ότι “τα βρήκαν σε όλα”, οι Financial Times μετέδιδαν σε όλο τον Κόσμο ότι ο κ. Παπαδήμος απέτυχε να πείσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα μέτρα λιτότητας και ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε αδιέξοδο.
Οι FT επισημαίνουν επίσης ότι “ο κ. Σαμαράς, απείλησε να ασκήσει βέτο για το νέο πακέτο βοήθειας εφόσον δεν γινόντουσαν από τους πιστωτές υποχωρήσεις για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές θα παρατείνουν την ύφεση που διανύει ήδη το πέμπτο έτος…”
Και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Καρατζαφέρης αντιτίθενται στις περικοπές κατά  25% για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, του 35% στις επικουρικές συντάξεις και του κλεισίματος περίπου 100 κρατικών οργανισμών που θα επιφέρει απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας. Σε αυτά να προσθέσουμε ότι εκτός του 13ου και 14ου μισθού, των επικουρικών και του πολύ σημαντικού θέματος των αντικειμενικών  αξιών ο Α. Σαμαράς επιμένει να μην μπουν νέες φορολογίες και χαράτσια.
Το γεγονός ότι δεν έκλεισε χθες το βράδυ  καμιά συμφωνία είναι μια πρώτη και μεγάλη νίκη.
Και αυτή η μικρή ή μεγάλη νίκη, ο καθένας όπως την καταλαβαίνει, πιστώνεται στον Αντώνη Σαμαρά και σε κανέναν άλλο.
Από τον Οκτώβριο ο Λ. Παπαδήμος δεν έχει βγάλει μιλιά, δεν έχει κάνει ούτε ίχνος διαπραγμάτευσης.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, αφού επί δύο χρόνια τα έκανε θάλασσα, ξαφνικά θυμήθηκε να το παίξει αντιμνημονιακός, όταν βέβαια δε βρίσκεται σε κάποια εξωτική παραλία του σοσιαλιστικού παράδεισου.
Ο δε Γ. Καρατζαφέρης, το γνωστό, όπου φυσάει ο άνεμος.
Για να μην πούμε για τον ανεκδιήγητο Β. Βενιζέλο και τις διαπραγματευτικές του ικανότητες που έχουν γίνει γνωστές και στο εξωτερικό και τον κράζουν ασύστολα. Και κατηγορείται τώρα στην Ευρωζώνη ότι φροντίζει περισσότερο για το πολιτικό του συμφέρον παρά για το συμφέρον της Ελλάδας.
Τα μόνα όχι που ακούσαμε αυτές τις ημέρες ήταν από τον Α. Σαμαρά, παρά τον απίστευτο εκβιασμό, τις τρομερές πιέσεις να κάνουν όλοι τουμπεκί ψιλοκομμένο.
Και το γεγονός ότι δεν υπήρξε λευκή επιταγή χθες το βράδυ αποδεικνύει ότι επιτέλους γίνεται παζάρι.
Η επιμονή του Σαμαρά ήταν αυτή που πείραξε τους βολεμένους ναιναίκους που ήταν έτοιμοι να υπογράψουν σε λευκό χαρτί ό,τι η τρόικα απαιτούσε. Και γι’ αυτό οι διαρροές και οι επίσημες δηλώσεις ότι σχεδόν έχουν κλείσει τα πάντα.
Διαβάστε εδώ πώς ένα πανικόβλητος Βενιζέλος επιχείρησε να μας πεί, για να μειώσει την προσπάθεια Σαμαρά, ότι δεν τέθηκε θέμα για τον 13ο και 14ο μισθό
Για να μειώσουν την προσπάθεια που έχει γίνει από τον Σαμαρά θα ακούσουμε πολλά ακόμη.
Παλεύει μόνος του. Και να δείτε που θα κερδηθούν και μάχες. Με τον 13ο και 14ο μισθό, τις αντικειμενικές αξίες, τα φορολογικά χαράτσια που δεν θα μπουν θα έχουμε για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια σημάδια ότι η Ελλάδα όταν θέλει μπορεί να λέει και όχι,  μπορεί και να κερδίζει στο παζάρι με την τρόικα.
Φανταστείτε μονάχα να ήταν στη θέση του Σαμαρά η… Ντόρα. Θα είχε υπογράψει μέχρι και αλλαγή του ονόματος της χώρας που λέει και ο φιλελεύθερος Χατζημαρκάκης.
Ό,τι κι αν γίνει λοιπόν στη νέα συνάντηση, δεν πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι. Επιμονή στα δίκαια της χώρας χρειάζεται κι όχι συνεργασία με τον εχθρό.
Οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας που θα δώσει μια πραγματική ανάσα στη χώρα μας πρέπει να οδηγήσουν σε ένα νέο μίγμα οικονομικής πολιτικής εντελώς διαφορετικό από αυτό που υιοθετήθηκε με το πρώτο Μνημόνιο της ντροπής που υπεγράφη στις αρχές Μαΐου 2010. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να μην οδηγήσουν σε περαιτέρω βάθεμα της ύφεσης. Η χώρα δεν αντέχει περαιτέρω εξαθλίωση. Και οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο πολιτική Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου!
Antinews

Σχόλια

Ο χρήστης syros2js είπε…
Μήπως όμως αργήσαμε να διαπραγματευτούμε??? Με μεγάλη μας χαρά γίναμε μέλη στον ιστότοπό σας… Θα ήταν τιμή μας, αν σας βλέπαμε και στο δικό μας blog… http://syros2js.blogspot.com/
Ο χρήστης σχεδιασμος ιστοσελιδων είπε…
Καιρός ήταν να διαπραγματευτούμε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!