Μποργκ: Η Ελλάδα «σέρνει τα πόδια» – Γιούνκερ: Συντεχνίες ισχυρότερες της Βουλής.ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ

Μποργκ: Η Ελλάδα «σέρνει τα πόδια» - Γιούνκερ: Συντεχνίες ισχυρότερες της Βουλής


Καταστρέφει την αξιοπιστία έναντι των επενδυτών η Ελλάδα, προειδοποιεί ο Σουηδός ΥΠΟΙΚ, ενώ ο επικεφαλής της Ευρωζώνης δηλώνει απογοητευμένος από την βραδύτητα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων«Πρέπει να προχωρήσουν σε σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και αυτοί σέρνουν τα πόδια τους», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Αντερς Μποργκ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg. Η συνέντευξη δόθηκε στο Νταβός της Ελβετίας όπου πραγματοποιείται το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.


«Καταστρέφουν την ίδια τους την αξιοπιστία, κάτι που θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα να γίνει η διαδικασία πιο επώδυνη και πιο μακρόχρονη», προσέθεσε.



Κατά τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να υποχρεωθεί να «κουρέψει» τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, αλλά αντίθετα θα πρέπει να της δοθεί η ευχέρεια για δράσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.


Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο Φινλανδός ομόλογός του Τζούρκι Κατάινεν, ο οποίος υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να επιδιώξουν αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις αντί να αναζητούν μία ρευστότητα που δεν είναι σήμερα διαθέσιμη.


Γιούνκερ: Συντεχνίες ισχυρότερες του Κοινοβουλίου
Απογοητευμένος από τους ρυθμούς υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων -κάνοντας μάλιστα ειδική μνεία στην απόρριψη του άρθρου για την απελευθέρωση των φαρμακείων- εμφανίζεται σε συνέντευξή του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που θέτει ως «αναγκαστική προϋπόθεση» για την εκταμίευση οποιασδήποτε περαιτέρω οικονομικής βοήθειας τη συμφωνία και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.


Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt» ο κ. Γιούνκερ εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, είναι όμως ιδιαίτερα επικριτικός για την ταχύτητα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων:


Σκιά πάνω από την Ελλάδα
«Ναι μεν η κυβέρνηση βάζει τα δυνατά της, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν πολύ αργά και πολύ καθυστερημένα. Μόλις την Δεύτερα ένας σημαντικός μεταρρυθμιστικός Νόμος απέτυχε να ψηφιστεί από την Βουλή. Μεμονωμένες συντεχνίες είναι πάντα πιο ισχυρές από πιθανές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Αυτό ρίχνει μια σκιά πάνω στην Ελλάδα”, σημειώνει και προειδοποιεί ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αντιστέκεται περισσότερο στις απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης και του ΔΝΤ.


“Καμία χώρα δεν αντέχει να την κατηγορούν συνεχώς”, λέει χαρακτηριστικά. Δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα φύγει από την Ευρωζώνη, αλλά, αντιθέτως, εκτιμνά ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να βοηθήσει τη χώρα, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα -ίσως και για περισσότερο από δέκα χρόνια.


Συμμετοχή και των κρατικών πιστωτών
Σε δεύτερη συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στην αυστριακή εφημερίδα Standard, ο κ. Γιούνκερ κρίνει ως απαραίτητη την αποδοχή του ελληνικού «κουρέματος» και από τα κράτη – πιστωτές της Ελλάδας.


Χωρίς να αναφέρεται σε αριθμούς, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ θεωρεί ότι, έπειτα από ενδεχόμενη συμφωνία, (οι διαπραγματεύσεις για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Αθήνας και IIF) τα Κράτη «θα πρέπει να εξετάσουν εάν είναι αναγκαία μία κρατική βοήθεια».


Κι αυτό διότι , όπως επισημαίνει, ο στόχος της μείωσης του ελληνικού δημοσίου ελλείμματος στο 120% του ΑΕΠ, σε επίπεδο δηλαδή που θεωρείται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βιώσιμο, αλλά και αναγκαίος όρος για την αποδέσμευση των απαραίτητων πόρων για τη στήριξη της Ελλάδας, δεν θα έχει «πλήρως επιτευχθεί» μόνο με την απομείωση του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιωτικές τράπεζες.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!