Αποχώρησε η ΝΔ από τη Βουλή για τις αποφυλακίσεις




Αποχώρησε η ΝΔ από τη Βουλή, αρνούμενη να ψηφίσει την αποφυλάκιση βαρυποινιτών για κακουργηματικές πράξεις με την κυβερνητική δικαιολογία δήθεν για αποσυμφόρηση των φυλακών…


ΝΔ και ΛΑΟΣ αποχώρησαν δηλώνοντας ότι δεν θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο , καθώς, με το επιχείρημα της συμφόρησης των φυλακών, θεσπίζεται η αποφυλάκιση ακόμη κι όσων έχουν καταδικασθεί… για κακούργημα και εκτίουν ποινές 5-10 χρόνων.



Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο και προς στιγμή είχε διαφανεί ότι λόγω της έντονης αντίδρασης της ΝΔ ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαϊωάννου θα απέσυρε από το νομοσχέδιο την διάταξη που προβλέπει και την αποφυλάκιση βαρυποινιτών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς είχε ήδη διαμηνύσει από την τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ότι δεν δεχθεί όχι μόνο την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αλλά και κάθε άλλου “άσχετου” με την αποστολή της μεταβατικής κυβέρνησης νομοσχεδίου. Η αποστολή της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι να ψηφίσει το PSI και την δανειακή, “άσχετα νομοσχέδια δεν τα δέχομαι, ας τελειώνουμε να πάμε σε εκλογές” δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνεργάτες του.

Ο κ. Παπαϊωάννου, αλλά και ο κ. Παπαδήμος επέμειναν όμως μέχρι τέλους να περάσει το νομοσχέδιο στην αρχική του μορφή και ως δικαιολογία προέβαλαν ότι “το θέλει ο Παπανδρέου” (!!!). Αποδεικνύεται δηλαδή για μια ακόμα φορά η συμπαιγνία Παπαδήμου – Παπανδρέου, την ώρα που όχι μόνο αυξάνεται η αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ λόγω της παραμονής του τελευταίου στην ηγεσία, αλλά και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην περάσουν τα κρίσιμα νομοσχέδια που έχουν προγραμματιστεί στην Βουλή.

Τι έγινε σήμερα στην Βουλή

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επιχείρησε να πείσει ότι αυτό το νομοσχέδιο «δεν προσφέρεται για λαϊκισμό και μεγάλα λόγια και επιφανειακές προσεγγίσεις» ισχυριζόμενος ότι σήμερα στις φυλακές είναι 12.703 φυλακισμένοι όταν οι φυλακές χωρούν 9.300. «Άρα μπορείτε να σταθμίσετε ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσης εκεί. Η πρόταση του νομοσχεδίου είχε στόχο να βγουν από τις φυλακές αφού έχουν εκτίσει μεγάλο μέρος 1500. Με τον διάλογο που έγινε και με τις πολλές εξαιρέσεις έμειναν 1.100 για να αποφυλακιστούν. Με την πρόταση της ΝΔ βγαίνουν 700. και κάθε μέρα στοιβάζονται άνθρωποι…»!

Ν. Δένδιας (ΝΔ): «Η ΝΔ δεν πρόκειται να δεχτεί ρύθμιση που να υπερβαίνει τα 5 έτη.Επανειλημμένα είχαμε πει να μην τη φέρει στην ολομέλεια, θέλω ευθεία απάντηση. Πως έρχεται το άρθρο 1 προς ψήφιση; Αν εισάγεται με το άρθρο 1 ως έχει και για το οποίο έχουμε εκφράσει ρητή αντίρρηση να μας το δηλώσετε γιατί από αυτό συναρτάται η στάση μας».

Αλ. Χρυσανθακόπουλος (ΛΑΟΣ): «Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην αποφυλάκιση καταδικασθέντων για κακουργήματα, είναι στα χέρια του Υπουργού η τροποποίηση του άρθρου. Το θέμα ετέθη και στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών είναι θέμα αρχής για εμάς να μην υπερβαίνουμε τα όρια μας και τις αξίες μας».

Μ. Παπαιωάννου: «Η τροπολογία ετέθη υπόψη του υπουργικού συμβουλίου σε πλήρη σύνθεση και δεν υπήρξε καμία αντίρρηση, ετέθη επίσης με έμφαση σε ένα μίνι υπουργικό συμβούλιο με Αβραμόπουλο και Βορίδη. Πράγματι ετέθη στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Δεν θα πάρω στις πλάτες μου ούτε τη συνοχή της κυβέρνησης ούτε τόσο ευαίσθητα θέματα, οι ώρες είναι κρίσιμες στις φυλακές».

Ν. Δένδιας: «Σαφής η θέση μας. Αντιλαμβάνομαι από τα λεγόμενά σας ότι το άρθρο 1 παρ 1 δεν υφίσταται. Αντιθέτως εισάγετε μια αλλαγή, αν όχι να μας το πείτε – γενική συζήτηση εγκυκλοπαιδικής μορφής δεν θα κάνουμε».

Μ. Παπαιωάννου: “Μου ζητάτε να προτρέξω της συζήτησης…, θα τις κάνω στο τέλος τις νομοτεχνικές βελτιώσεις. Δεν μπορείτε να εκβιάζετε το σώμα, θα γίνει ένας διάλογος.”

Ν. Δένδιας: “Σας έχω θέσει την κόκκινη γραμμή της ΝΔ. Ο Α. Σαμαράς το έθεσε στο συμβούλιο των πολιτικών να αρχηγών. Σας παρακαλώ, είναι κομβικό θέμα δημόσιας ασφάλειας το θέμα”.

Αλ. Χρυσανθακόπουλος: “Δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε συζήτηση που να έχει βηματισμό προς τα εμπρός”.

Ν. Δένδιας: “Αποχωρούμε”

Μ. Παπαϊωάννου; «Δήλωσα ανοιχτός σε διάλογος από την αρχή. Θέλει να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα ο Σαμαράς σε μια κρίσιμη περίοδο που η χώρα βασανίζεται από άλλα πράγματα, αναλαμβάνουν την ευθύνη τους απέναντι τους απέναντι στον λαό».
antinews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!