"Αερομαχία" ισραηλινού UAV Heron με τουρκικά F-16

Image"Θερμή συνάντηση" ισραηλινού Heron με την τουρκική αεράμυνα πάνω από την τουρκική επαρχεία Hatay στα τουρκοσυριακά σύνορα, αλλά και κοντά στο λιμάνι της Αλεξανδρέτας στην Α.Μεσόγειο είχαμε πριν μερικές ημέρες με το ισραηλινό UAV να βγαίνει νικητής στην ιδιότυπη "αερομαχία".

Το ισραηλινό UAV σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας πετούσε πάνω από τουρκικό έδαφος στην περιοχή Kirikhan της επαρχίας Hatay 15 χλμ από τα σύνορα της Τουρκίας από την Συρία και στόχο τους είχαν την καταγραφεί του 14ου αντιαεροπορικού τάγματος πυραύλων I-Hawk που οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναπτύξει στα σύνορα με την Συρία.
Ταο ισραηλινό κατασκοπευτικό UAV πέταξε πάνω από την Αν Μεσόγειο και έφτασε στην τουρκική επαρχεία Hatay από τα δυτικά. Ο εντοπισμός του έγινε όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα από ένα Τούρκο στρατιώτη της αντιαεροπορικής πυροβολαρχίας των Ι.ΗΑWK, ο οποίος εντόπισε μία εκπομπή φωτός στον ουρανό.
Αμέσως ο Τούρκος στρατιώτης ενημέρωσε τους προϊσταμένους και στις 04.38 πρωινή ώρα το Heron εντοπίστηκε από το τουρκικό ραντάρ της μονάδας  AN/MPQ-64 Sentinel, το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν εκτός λειτουργίας. Λίγη ώρα αργότερα το ίχνος του Heron χάθηκε αλλά στις 05.08 εντοπίστηκε ξανά από το τουρκικό ραντάρ για περίπου 2 λεπτά. 
Μόλις το Heron εντοπίστηκε από το τουρκικό ραντάρ παρέμεινε υπό παρακολούθηση για περίπου δύο ώρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τω Τούρκων το ισραηλινό UAV πετούσε πάνω από το τουρκικό έδαφος από τις 1.30 μέχρι τις 05.30 το πρωί συνολικά δηλαδή 4 ώρες. Oi Toύρκοι υποστηρίζουν ότι η τουρκική αντιαεροπορική μονάδα εγκλώβισε το Heron για κάποιο χρονικό διάστημα αλλά όπως αναφέρθηκε το ίχνος του χανόταν συνεχώς από τις οθόνες του ραντάρ.
Την ίδια στιγμή δύο μαχητικά F-16 απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Diyarbakir για να αναχαιτίσουν τα ισραηλινά Heron χωρίς όμως αποτέλεσμα αφού τα ισραηλινά κατασκοπευτικά  ήδη απομακρυνθεί. 
Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Νοεμβρίου του defencenet.gr είχε δημοσιεύσει ένα περιστατικό το οποίο είχε συμβεί ανοικτά των ακτών της επαρχίας Hatay. Πιο συγκεκριμένα  ένα UAV Heron της ισραηλινής Αεροπορίας, είχε βυθιστεί ελάχιστα μίλια έξω από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας, και ανελκύστηκε κατά λάθος από ένα Τούρκο ψαρά στα τέλη Οκτωβρίου.
Το περιστατικό είχε αποσιωπηθεί από τις τουρκικές Αρχές και μόλις στα μέσα Νοεμβρίου έγινε γνωστό. Όπως είχε σημειωθεί τότε από το defencenet.gr δεν είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είχαμε "θερμή επαφή" του UAV με τουρκικά Α/Α συστήματα κάτι που τελικά φαίνεται να επιβεβαιώνεται αν κρίνουμε από το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Taraf για την δεύτερη καταγεγραμμένη και δημοσιοποιημένη αναφορά πτήσεων των ισραηλινών Heron πάνω από το τουρκικό έδαφος.
Ακολουθεί βίντεο από την τουρική αντιαεροπορική μονάδα η οποία βρίσκεται πλησίον των συνόρων με την Συρία. 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!