PSI: Γερμανικό «καψώνι» για επιτόκια





Παράταση λαμβάνει το θρίλερ της διαπραγμάτευσης για το PSI μετά την νέα πίεση που φέρεται να ασκήθηκε από τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση (Αυστρία, Φιλανδία) για μέσο επιτόκιο χαμηλότερο του 4%, ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πρόταση με την οποία δείχνει ότι συντάσσεται και το ΔΝΤ.


Οι χθεσινές μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών και του επικεφαλής του IIF κ. Charles Dallara ολοκληρώθηκαν 40 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα με τον κ. Βενιζέλο να δηλώνει αποχωρώντας «συνεχίζουμε αύριο».

Ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν. Σύμφωνα με το Reuters αποφασίστηκε ο κ. Νταλάρα να
μεταβεί στο Παρίσι προκειμένου να έχει εκεί νέες διαβουλεύσεις. Οι επαφές με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστούν τηλεφωνικά. Το γεγονός ενισχύει την πεποίθηση ότι δύσκολα θα κλειδώσει η συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο. «Το θέμα είναι πολύπλοκο. Πλησιάζουμε στο θέμα των επιτοκίων αλλά υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά μπροστά μας», ανέφερε η πηγή που επικαλείται το πρακτορείο.


Το βράδυ της Παρασκευής, μετά τη μαραθώνια συνάντηση, οι εκπρόσωποι των τραπεζιτών Charles Dallara και Jean Lemierre, δήλωσαν: «Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Μπαίνουν οι βάσεις για μια πρωτοφανή εθελοντική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δράσουμε αποφασιστικά και να αδράξουμε την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε μια ιστορική συμφωνία και να συνεισφέρουμε στην οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, της ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας».

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαρρέει ότι εκκρεμούν τεχνικά και νομικά ζητήματα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, πληροφορίες από τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι προέκυψε εμπλοκή μετά το αίτημα χωρών της Ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ» να πέσει το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων – οριακά- κάτω του 4%. Αίτημα με το οποίο συντάσσεται και το ΔΝΤ. Ο λόγος είναι ότι εξαιτίας της μεγάλης ύφεσης κρίνεται ότι το χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο αν δεν μειωθεί το επιτόκιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ μέχρι χθες το μεσημέρι στο τραπέζι βρισκόταν πρόταση για κλιμακούμενο επιτόκιο που θα ξεκινούσε από το 3% και θα κατέληγε στη λήξη των νέων ομολόγων στο 4,75%, δίνοντας ένα μέσο επιτόκιο της τάξης του 4% με 4,25% για ομόλογα 30ετούς διάρκειας και με 10ετή περίοδο χάριτος, το «club» των «ΑΑΑ» της Ευρωζώνης έθεσε θέμα χαμηλότερων επιτοκίων στην σχετική ομάδα εργασίας για το PSI.

Η πίεση της Γερμανίας άλλαξε τα δεδομένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει νέος γύρος πυρετωδών επαφών τόσο μεταξύ Παπαδήμου – Βενιζέλου με τον κ. Dallara όσο και μεταξύ των τραπεζιτών αλλά και της κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους και δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες δεν αποδέχονται να γράψουν ζημιά σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας μεγαλύτερη του 68%, που αντιστοιχεί σε μέσο επιτόκιο της τάξης του 4% για 30ετή ομόλογα, σημειώνοντας ότι εφόσον η ζημιά ξεπεράσει το 70% δεν έχει νόημα η συζήτηση περί εθελοντικής αναδιάρθρωσης. «Η Γερμανία ζητά όρους, που ισοδυναμούν με υποχρεωτικό κούρεμα» αναφέρει στο Euro2day τραπεζίτης, κάνοντας λόγο για …εκπτωτικό κουπόνι.

Το ενθαρρυντικό, πάντως, είναι ότι η νέα εμπλοκή δεν οδήγησε στη διακοπή των συζητήσεων και σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητήθηκαν φόρμουλες ώστε να αντισταθμισθεί η ζημιά για τους ομολογιούχους από το χαμηλότερο επιτόκιο. Ένας απ αυτούς είναι η μείωση της διάρκειας των ομολόγων σε συνάρτηση με τη πορεία του Ακαθάριστου Εθνικού Προιόντος. Πρόκειται για ρήτρα αναπροσαρμογής που οι τραπεζίτες ζητούσαν να αφορά στο επιτόκιο και ο επίσημος τομέας αντιπροτείνει να αφορά στη διάρκεια των δανείων.

Ταυτόχρονα φέρεται να άνοιξε και πάλι το θέμα του τρόπου πρόωρης εξόφλησης των ομολογιούχων που θα συμμετάσχουν οικειοθελώς στην αναδιάρθρωση του χρέους. Υπενθυμίζεται ότι η συζητούμενη πρόταση προβλέπει κούρεμα κατά 50% στην ονομαστική αξία του χρέους, πρόωρη εξόφληση για το 15% και ανταλλαγή του υπόλοιπου 35% με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας.

Ενώ μέχρι χθες κυριαρχούσε η εντύπωση ότι οι ομολογιούχοι θα εξοφληθούν μετρητοίς το ποσό που αναλογεί στην πρόωρη εξόφληση (15 ευρώ για κάθε 100 ευρώ ονομαστικής αξίας), στο τραπέζι έχει πέσει και η εναλλακτική της εξόφλησής τους με ομόλογα του EFSF διάρκειας ως 2 έτη.

Το θρίλερ της διαπραγμάτευσης ενδέχεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις να κρατήσει ως και τη Δευτέρα, οπότε έχει προγραμματιστεί το eurogroup.Εuro2day

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!