PSI: Ένα βήμα πριν δώσουν τα χέρια

Κοντά σε κατ αρχήν συμφωνία, για την οικειοθελή αναδιάρθρωση του χρέους (PSI), με όρους που σχεδόν επέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, βρίσκονται, όπως όλα δείχνουν, Ελλάδα, Τρόικα και τραπεζίτες. Οι επαφές θα συνεχιστούν σήμερα Παρασκευή όπως ανακοίνωσε το IIF σε μια λιτή δήλωση που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης στην οποία αναφέρεται ότι οι συζητήσεις που έχουν γίνει ήταν "παραγωγικές".

Σύμφωνα με πληροφορίες Παπαδήμος- Βενιζέλος και Charles Dallara συναντήθηκαν ανεπίσημα, το πρωί της Πέμπτης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ετέθησαν στο τραπέζι οι βασικές παράμετροι της νέας συμφωνίας και ακολούθησε η ενημέρωση από τον κ. Παπαδήμο των πολιτικών αρχηγών και των θεσμικών εταίρων και από τον κ. C. Dallara της Επιτροπής των Ομολογιούχων.


Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, έχει υπάρξει κατ αρχήν συμφωνία και για το καυτό θέμα των επιτοκίων. Η Ελλάδα με την υποστήριξη της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού πρότεινε τα νέα ομόλογα να φέρουν κλιμακούμενο επιτόκιο, ανάλογα με την ωρίμανση, μεταξύ 3% με 4,75%.
Το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο 4,25%, κατά 0,50% περίπου χαμηλότερα από το υφιστάμενο μέσο επιτόκιο με τα οποίο επιβαρύνονται τα δάνεια της χώρας. Επομένως πέραν της μείωσης του χρέους κατά 50% σε επίπεδο ονομαστικής αξίας, η Ελλάδα θα επιτύχει, εφόσον υπογραφεί συμφωνία με τους παραπάνω όρους,
και μείωση των τόκων εξυπηρέτησης σε μέρους όρους κατά περίπου 55%. Η μείωση μάλιστα θα είναι μεγαλύτερη ως το 2020 που αποτελεί και την κρίσιμη δημοσιονομική περίοδο. Για τους ομολογιούχους μέσο επιτόκιο 4,25% συνεπάγεται ζημιά σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας χαμηλότερη από το 68% που είχαν θέσει ως οροφή.

Εφόσον οι ομολογιούχοι δώσουν το τελικό «ΟΚ» στον C. Dallara και υπογραφεί συμφωνία θα πρόκειται για πλήρη επικράτηση των όρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο με την τελευταία του έκθεση για την Ελλάδα προειδοποιούσε ότι το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο αν το επιτόκιο των νέων ομολόγων δεν διαμορφωθεί κοντά στο 4%.
Ο επικεφαλής του IIF, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης στο CNN ότι «
ακόμη δεν είναι σαφές» πόσο κοντά είναι σε συμφωνία οι δύο πλευρές, αν και επισήμανε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να βρεθεί κοινό έδαφος.

«Δεν θα έλεγα ότι είμαι βέβαιος, αλλά ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε μία συμφωνία», πρόσθεσε. Δήλωσε επίσης βέβαιος ότι το IIF θα μπορέσει «να κινητοποιήσει υψηλή συμμετοχή» στο PSI πρόσθεσε ωστόσο ότι «αυτό δεν σημαίνει το 100%».

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στις 20.30 η σύσκεψη με τους αρχηγούς των τρίων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η από κοινού στήριξή τους για την στάση της Ελλάδας στο PSI και την συνοχή της κυβέρνησης την ώρα που απειλείται με νέα κυβερνητική κρίση εξαιτίας του πολυνομοσχεδίου. Αμέσως μετά ο Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε:

«Η συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν σημαντική και ουσιαστική. Συζητήσαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τις τρέχουσες εξελίξεις, ειδικότερα τις διαβουλεύσεις με την τρόικα και τη διαδικασία του PSI. Η συζήτηση έγινε μέσα σε ένα πολύ θετικό κλίμα και οι πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση του έργου της».
Νωρίτερα εντός της ημέρας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά στην οποία συζητήθηκαν το PSI αλλά και άλλα κρίσιμα θέματα, όπως οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και οι επικουρικές συντάξεις.

Αυτή η κινητικότητα ενισχύει το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας που υπάρχει και πάλι από χθες ότι οι δύο πλευρές συγκλίνουν σε συμφωνία, στη βάση χαμηλότερων επιτοκίων σε σχέση με μία εβδομάδα πριν, αλλά με δέλεαρ για τις τράπεζες την αποδοχή από την Ελλάδα και από τους θεσμικούς εταίρους και δανειστών της του αιτήματος για ρήτρα αναπροσαρμογής επιτοκίων.
Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος δήλωσε αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν με επιτυχία, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση προτίθεται να θεσμοθετήσει και εν συνεχεία να ενεργοποιήσει
τις ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses) για να εξασφαλίσει συμμετοχή που να αγγίζει το 100%.

Το κλίμα αισιοδοξίας ενισχύει και το γεγονός πως το ΔΝΤ αποφάσισε να στείλει τον εκπρόσωπο του στην Αθήνα και να δώσει το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση. Τα πρώτα ραντεβού με τους επικεφαλής της τρόικας έχουν κανονιστεί για σήμερα.

Το παζάρι για τα επιτόκια και την καθαρή παρούσα αξία
Η πίεση που έχει ασκήσει το ΔΝΤ και δευτερευόντως η Ευρώπη για χαμηλότερα επιτόκια εκτιμάται ότι έχει εν μέρει αποδώσει καθώς
οι ομολογιούχοι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ζημία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας της τάξης του 68%, όπως δήλωσε και ο Bruce Richards. Αυτό σημαίνει 30ετή ομόλογα με κουπόνι 4%, εφόσον έχουμε «κούρεμα» 50% στην ονομαστική αξία και προεξόφληση σε μετρητά του 15% (το άλλο 35% θα είναι τα νέα ομόλογα).

Οι ομολογιούχοι επιδιώκουν να προστεθεί στη συμφωνία ρήτρα αναπροσαρμογής επιτοκίων. Ζητούν, δηλαδή, αυξάνεται το επιτόκιο των νέων ομολόγων κατά το 10% της διαφοράς μεταξύ του υφιστάμενου ΑΕΠ και εκείνου που θα επιδείξει η Ελλάδα μετά το 2020. Αυτό φέρεται να συζητά ο επίσημος τομέας (Ελλάδα, Ευρώπη και ΔΝΤ), υπό την προϋπόθεση ότι οι ομολογιούχοι θα αποδεχθούν χαμηλότερα επιτόκια.

Σύμφωνα με τους F.T., οι πιστωτές ενδέχεται να είναι θετικότεροι στην ιδέα ενός κουπονιού που θα επαναπροσδιοριστεί σε υψηλότερα επίπεδα σε κάποια δεδομένη στιγμή τα επόμενα χρόνια.

Βενιζέλος: ΕΕ και ΔΝΤ δεν δίνουν πάνω από 130 δισ -To μπαλάκι στον ιδιωτικό τομέα
Την πρώτη έμμεση κυβερνητική ομολογία ότι έχει προκύψει χρηματοδοτικό κενό στις ανάγκες της Ελλάδας ως το 2015 και πρέπει να καλυφθεί από μεγαλύτερη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευαγ. Βενιζέλος.

Μιλώντας στην Βουλή για το πολυνομοσχέδιο αλλά και για το εν εξελίξει καυτό θέμα του PSI, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι Ευρώπη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι διατεθειμένες να αυξήσουν το ποσό της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα στην περίπτωση που προκύψει χρηματοδοτικό κενό ως το 2015.

«Εάν προκύψει κενό, το κενό αυτό πρέπει να καλυφθεί μέσω μίας μεγαλύτερης συνεισφοράς του επίσημου τομέα, δηλαδή των κρατών μελών της Ευρωζώνης άμεσα ή έμμεσα και δεν βλέπω στη φάση αυτή να υπάρχει καμία ιδιαίτερη διάθεση ή ετοιμότητα να αυξηθεί το ποσό των 240 δισεκατομμυρίων που έχει προβλεφθεί για την Ελλάδα». Σημειώνεται ότι από το ποσόν των 240 δισ., τα 110 δισ. αφορούν το πρώτο δάνειο που είχε δοθεί στην Ελλάδα και τα 130 δισ. αφορούν τη συμμετοχή του επίσημου τομέα στο νέο πακέτο διάσωσης.

Ο κ. Βενιζέλος συμπλήρωσε « Άρα, δεν πρέπει να προκύπτει κενό. Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία ο τρόπος με τον οποίο θα μετάσχει ο ιδιωτικός τομέας».

Η παραπάνω αποστροφή Βενιζέλου εξηγεί την πίεση που υπάρχει από την περασμένη Παρασκευή στους ομολογιούχους να αποδεχθούν χαμηλότερα επιτόκια τα οποία θα κλιμακώνονται από το 3% ως 4,25%. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί μεγαλύτερη εξοικονόμηση τόκων και θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προέκυψε από την απόκλιση του προυπολογισμού και την βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση.

Αναζητούνται οι κάτοχοι των ομολόγων
Ακόμη κι αν η Ελλάδα και το IIF καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους, η όποια συμφωνία για το IIF μπορεί να αποδειχθεί τελικά μάταιη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ρεπορτάζ των Financial Times, όπου επισημαίνεται αφενός ότι υπάρχει μεγάλος όγκος ελληνικών ομολόγων που δεν ξέρουμε σε ποιους ανήκουν κι αφετέρου ότι ακόμη και με sprint στις διαπραγματεύσεις είναι αμφίβολο αν θα προλάβουμε την καταληκτική ημερομηνία της 20ής Μαρτίου, οπότε λήγει το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ.

Η διοικητική επιτροπή του IIF αντιπροσωπεύει ομολογιούχους που εκτιμάται ότι κατέχουν ελληνικά ομολόγα 155 δισ. ευρώ. Εάν εξαιρεθούν οι τίτλοι που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, τότε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan υπάρχουν ομόλογα αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ, τα οποία δεν ξέρουμε σε ποιον ανήκουν. «Για να πετύχει, όμως, το όποιο deal, θα πρέπει αυτοί οι ομολογιούχοι να συμφωνήσουν στην 'εθελοντική' ανταλλαγή των ομολόγων τους», επισημαίνουν οι F.T.

Απειλούν με προσφυγές τα hedge funds
Eν τω μεταξύ, με προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ελλάδας απειλούν τα hedge funds, στην περίπτωση όπου η χώρα περάσει τελικά νόμο για την αναγκαστική συμμετοχή στο «κούρεμα», σύμφωνα με τους New York Times.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, από συζητήσεις με νομικούς κύκλους και hedge funds, φάνηκε ότι αυτά μπορούν να υποστηρίξουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι η Ελλάδα παραβίασε τα δικαιώματα των ομολογιούχων.  Euro2day

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!