Σκληρό «πόκερ» για το PSI

Σκληρό «πόκερ» για το PSI  Σε σκληρό «πόκερ» εξελίσσονται οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου οι τελευταίοι να πειστούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με επενδυτικούς και οικονομικούς κύκλους του εξωτερικού στην παρούσα φάση παρατηρείται ανάσχεση της συμμετοχής λίγο πιο πάνω από το 50%, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο επιδιώκει να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.
Η Αθήνα επιθυμεί οι σχετικές συζητήσεις να έχουν ολοκληρωθεί πριν την άφιξη της τρόικας, ώστε να μην υπάρξουν «παρατράγουδα» στις συζητήσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση. Φυσικά η ελληνική πλευρά βρίσκεται με το… μαχαίρι στο λαιμό, καθώς ο χρόνος για την Αθήνα τελειώνει, δεδομένου ότι το Μάρτιο λήγουν ομόλογα 14,5 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή διατηρούνται τα σενάρια για μεγαλύτερο haircut. Οι Financial Times σε σχετικό τους δημοσίευμα επισημαίνουν πως το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων θα διαμορφωθεί στο 55-60% και όχι στο 50% που είχε συμφωνηθεί τον Οκτώβριο. Το ΔΝΤ αλλά και η Αθήνα επιμένουν ότι η συμφωνία του Οκτωβρίου θα πρέπει όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά και να είναι σκληρότερη, την ίδια στιγμή που οι επικριτές της ισχυρίζονται ότι το PSI αποτέλεσε το βασικό λόγο της μετάδοσης της κρίσης στην Ευρωζώνη, αφού θέτει ένα αρνητικό προηγούμενο. Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα οι σύμβουλοι της Αθήνας, θεωρούν αναγκαία την επίτευξη συμφωνίας για το PSI μέσα στην επόμενη εβδομάδα, καθώς η υλοποίηση του προγράμματος είναι σύνθετη και η ανταλλαγή των ομολόγων θα απαιτήσει πολλές εβδομάδες. Την ίδια στιγμή, όμως, βασικό ερώτημα παραμένει η τύχη των ελληνικών ομολόγων ύψους 45 δισ. ευρώ που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ. Ωστόσο οικονομικοί κύκλοι τονίζουν πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι πληροφορίες για περαιτέρω haircut, καθώς, εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία. Τα σενάρια αυτά έχουν σαν απώτερο σκοπό να ασκηθεί πιέσεις στους ξένους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Εξάλλου δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία η παρέμβαση της Άνγκελας Μέρκελ, η οποία ξεκαθάρισε πως η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων διάσωσης της Ελλάδας δεν είναι δυνατή εάν δεν γίνει γρήγορα πρόοδος στις συζητήσεις για το δεύτερο πακέτο βοήθειας και στις διαπραγματεύσεις για το PSI. «Πρέπει να δούμε πρόοδο στην εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», είπε η γερμανίδα καγκελάριος.
Πάντως τα τελευταία 24ώρα κυβέρνηση και τραπεζίτες εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα, η τρόικα και η Επιτροπή Ομολογιούχων, που έχει συσταθεί υπό την αιγίδα του IIF, βρίσκονται κοντά σε τελική συμφωνία για την οικειοθελή συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στη διαγραφή του 50% της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους καθώς και την πρόωρη εξόφληση και επιμήκυνση του υπόλοιπου. Η πρόσφατη ανακοίνωση του IIF, με την οποία σημειώνεται ότι οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για το εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων έχουν εμφανίσει πρόοδο τις τελευταίες μέρες, επιβεβαιώνει τις προσδοκίες τις πολιτικής ηγεσίας αλλά και των τραπεζιτών περί αίσιας έκβασης των συνομιλιών.

Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι πως οι ομολογιούχοι έκαναν ένα βήμα πίσω στο θέμα των επιτοκίων και δέχτηκαν να συζητήσουν μία απόδοση της τάξης του 4% με 5%. Αποδεχόμενες οι τράπεζες να συζητήσουν επιτόκια της τάξης του 4% - 5%, πρακτικά αποδέχονται το NPV loss να διαμορφωθεί στο 65% - 70%. Σύμφωνα με στελέχη ελεγκτικών εταιρειών, η αλλαγή στάσης του IIF έγινε λόγω της απροθυμίας μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών να υπάρξει πιστωτικό γεγονός και ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDSs). Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες τα νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που θα εκδοθούν στα πλαίσια της ανταλλαγής χρέους (PSI) θα διέπoνται από το βρετανικό δίκαιο. Τούτο σημαίνει πως (τα νέα ομόλογα) θα αποτελούν ομόλογα υψηλής ή τουλάχιστον υψηλότερης διασφάλισης. Οι πιστωτές σε περίπτωση αθέτησης των όρων της συμφωνίας θα προσφύγουν στα βρετανικά δικαστήρια και τον ισχύοντα βρετανικό νόμο.

Θα ενεργοποιηθούν τα CACs;
Από την άλλη πλευρά, τις τελευταίως ώρες, τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ρίξει στο «παιχνίδι του PSI» τα Collective Action Clauses (CACs) σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τους ομολογιούχους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και να αυξηθεί η εθελοντική συμμετοχή. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η θεσμοθέτηση των CACs μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις του PSI.

Να σημειωθεί ότι τα CACs είναι ρήτρες που θα καθιστούν υποχρεωτική τη συμμετοχή της διαφωνούσας μειοψηφίας στο εθελοντικό «κούρεμα», αφού θα την έχει αποδεχθεί η πλειοψηφία των κατόχων ελληνικών ομολόγων. Αν δηλ. συμφωνούν να συμμετέχουν εθελοντικά π.χ. το 75% των κατόχων ελληνικών ομολόγων τότε θα υποχρεωθεί να συμμετάσχει και το υπόλοιπο 25% που διαφωνεί.
Η θεσμοθέτηση των CACs δεν πυροδοτεί τα ασφάλιστρα κινδύνου, αν και η ενεργοποίησή τους θα είναι πιστωτικό γεγονός. Η ύπαρξη CACs ασκεί πιέσεις στους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν εθελοντικά, γιατί σε περίπτωση υποχρεωτικής αναδιάρθρωσης του χρέους, οι ζημίες τους (σε ΝPV) θα είναι μεγαλύτερες. Αντίθετα, εάν είναι ένα ελεγχόμενο, εθελοντικό «κούρεμα» θα μπορούσαν να περιορίσουν τις λογιστικές ζημίες τους σε λίγα χρόνια, καθώς το προεξοφλητικό επιτόκιο λογικά θα υποχωρήσει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!