Σήματα εξωγήινων από τους εξωπλανήτες Kepler;

… όχι ακόμα!
Από τον Μάρτιο του 2011, το πρόγραμμα του Berkeley SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) σε συνεργασία με επιστήμονες από το Ινστιτούτο SETI και το Εθνικό Παρατηρητήριο Ραδιοαστρονομίας στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον πλανήτη – το 100 μέτρων Green Bank Telescope στη Δυτική Βιρτζίνια, ψάχνει για ενδείξεις εξωγήινης νοημοσύνης στους εξωπλανήτες που ανακαλύπτει το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler.

Από τους εξωπλανήτες που βρίσκει η αποστολή Kepler επιλέγονται για την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης εκείνοι που βρίσκονται στην «κατοικήσιμη ζώνη», αυτοί που έχουν ακριβώς στη σωστή απόσταση από το άστρο τους έτσι ώστε να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά τους (άρα και πιθανότητες ανάπτυξης ζωής).

Η δημοσίευση κάποιων προκαταρκτικών αποτελεσμάτων αυτής της έρευνας δημιούργησαν φήμες περί της ανίχνευσης σημάτων από εξωγήινους. Όμως τα σήματα αυτά είχαν γήινη προέλευση.
Εν πάσει περιπτώσει η έρευνα συνεχίζεται και εξετάζονται σήματα όπως αυτά των παρακάτω διαγραμμάτων

 
Τι παριστάνουν αυτά τα διαγράμματα;
Τα διαγράμματα αυτά παριστάνουν τη ηλεκτρομαγνητική ενέργεια συναρτήσει της συχνότητας και του χρόνου. Φωτεινότερα χρώματα σημαίνουν ραδιοφωνικό σήμα με περισσότερη ενέργεια. Για παράδειγμα ένας ραδιοφωνικός σταθμός που εκπέμπει στα 101,5 MΗz, θα παράγει ένα μεγάλο ποσό ενέργειας κοντά σ’ αυτή τη συχνότητα.
 
Γιατί τα σήματα αυτά έχουν ενδιαφέρον;
Γιατί θα μπορούσαν να έχουν παραχθεί από έναν εξωγήινο πολιτισμό. Είναι στενά στη συχνότητα, πολύ πιο στενά απ’ αυτά που παράγουν τα αστροφυσικά φαινόμενα, και η συχνότητά τους μετατοπίζεται εξαιτίας του φαινομένου Doppler που προκαλείται εξαιτίας της σχετικής κίνησης μεταξύ πομπού και δέκτη.

Μπορεί τα πρώτα σήματα που ανιχνεύθηκαν να οφείλονταν σε γήινες παρεμβολές και όχι σε εξωγήινους, απέδειξαν όμως ότι οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση τέτοιων σημάτων λειτουργούν σωστά.

Αυτά τα πρώτα τεστ των αλγορίθμων θα εφαρμοστούν στα δεδομένα των παρατηρήσεων των εξωπλανητών του Kepler.

Στις επόμενες εβδομάδες θα δημοσιευθούν αποτελέσματα από την έρευνα των δεδομένων 50 ΤΒ που συλλέχθηκαν στις αρχές του 2011.

Σχόλια

Ο χρήστης ειδη καπνου είπε…
Θα ήταν εγωϊστικό αν πιστεύαμε ότι είμαστε τα μόνα πλάσματα στο σύμπαν... Κάπου εκεί έξω ίσως κάτι μας περιμένει... Ποιός ξέρει...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!