Δημόσιο χρέος: Kάνοντας τα δύσκολα, δυσκολότερα!


debttttttΜία νέα σελίδα από το γερμανικό οικονομικό εγχειρίδιο ξεσήκωσε ο γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με το σχήμα λόγου της Wall Street Journal της Τετάρτης 4 Ιανουαρίου. Ο λόγος γίνεται ειδικότερα για την πρόθεση του Νικολά Σαρκοζύ να μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές στο υγειονομικό και συνταξιοδοτικό σύστημα, παρότι το 2011 το έλλειμμά τους έφθασε το επίπεδο ρεκόρ των 18 δισ. ευρώ. Τα διαφυγόντα έσοδα, με βάση το σχέδιο του Σαρκοζύ, θα καλυφθούν από την αύξηση του ΦΠΑ που σήμερα βρίσκεται στο 19,6%.
Η συγκεκριμένη πρόταση που χαρακτηρίστηκε «κοινωνικός ΦΠΑ» σε μια προσπάθεια να συγκαλυφθεί ο αντικοινωνικός στην πραγματικότητα χαρακτήρας του μέτρου συνάντησε την οξύτατη αντίδραση των σοσιαλιστών, οι οποίοι (με όλη την ασφάλεια που παρέχει η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης) αντέτειναν ότι έτσι θα επιβαρυνθεί και θα συρρικνωθεί η κατανάλωση.
Τυχόν αποδοχή του μέτρου που θα εξετασθεί σε συνάντηση των κοινωνικών εταίρων στις 18 Ιανουαρίου (μαζί με άλλες προτάσεις οι οποίες αφορούν ευελιξία στις αμοιβές και τις ώρες εργασίας) θα αυξήσει τις υφεσιακές πιέσεις στην γαλλική οικονομία, φέρνοντας πιο κοντά τον κίνδυνο υποβάθμισης της γαλλικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης. Ενδεχόμενο που θα καταστήσει πιο δύσκολο το στόχο μείωσης του ελλείμματος (που το 2011 έφθασε τα 75 δις. ευρώ) και του δημόσιου χρέους (που αγγίζει τα 1,7 τρις. ευρώ).
Στην ίδια τροχιά επιβολής αυστηρότερων μέτρων λιτότητας (που δεν θα επιλύσουν την κρίση χρέους αλλά θα την οξύνουν όπως έδειξε πεντακάθαρα και η ελληνική περίπτωση) κινούνται οι περισσότερες χώρες μέλη της ευρωζώνης. Η Ισπανία, για παράδειγμα, αφού αποχαιρέτησε το 2011 με μια αναθεώρηση προς τα πάνω του επιπέδου στο οποίο θα κλείσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, αναμένεται την Πέμπτη (την ίδια μέρα που θα συνεδριάσει και το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει το πολυνομοσχέδιο του Λ. Παπαδήμου) να εγκρίνει ένα πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 14,9 δις. ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 6 δις. θα προέλθουν από αυξημένους φόρους και τα 8,9 από ψαλίδι σε δημόσιες δαπάνες.

Με αυτά τα μέτρα θεωρείται βέβαιο πως η ανεργία που ήδη πλήττει το 23% του εργατικού δυναμικού θα αυξηθεί ενώ η οικονομία θα οδηγηθεί σε διπλή ύφεση. Αντίστοιχα καταστροφικά μέτρα έχουν ανακοινωθεί για την Πορτογαλία (13 δις. ευρώ), την Ιταλία (48 δις.) την Ιρλανδία (3,8 δις.) και φυσικά την Ελλάδα (ύψους 28 δις. σε βάθος 4ετίας). Επικαλούμενοι ξανά το παράδειγμα της Ελλάδας, όπου οι αλλεπάλληλες και αιματηρές περικοπές αν κάτι κατάφεραν ήταν να αυξήσουν το ποσοστό του δημόσιου χρέους στο ΑΕΠ, το μόνο σίγουρο είναι πως όλα αυτά τα μέτρα θα κάνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση του ευρωπαϊκού δημόσιου χρέους ακόμη δυσκολότερη.
Την αιτία την περιέγραψε πολύ παραστατικά ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν στη στήλη του στους New York Times την Τρίτη 3 Ιανουαρίου. Ο αμερικάνος οικονομολόγος χαρακτηρίζει αρχικά εντελώς λάθος το σχήμα βάσει του οποίου το δημόσιο χρέος ενός κράτους παρομοιάζεται με το στεγαστικό δάνειο που έχει αναλάβει μια οικογένεια και πρέπει κάποια στιγμή να αποπληρωθεί. «Οι οικογένειες οφείλουν να αποπληρώσουν το χρέος τους. Οι κυβερνήσεις όχι», τονίζει ο Πολ Κρούγκμαν. Και συνεχίζει: «Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να εξασφαλίσουν πως το χρέος τους θα αυξάνεται πιο αργά από την φορολογική τους βάση. Το χρέος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου ποτέ δεν αποπληρώθηκε, έγινε απλώς σταδιακά ασήμαντο καθώς η αμερικανική οικονομία αναπτυσσόταν»!      sofokleous   10

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!