JSSNews: Η Κύπρος και το Ισραήλ ενισχύουν την συνεργασία για την ασφάλεια τους κατά της Τουρκίας




Η Κύπρος και το Ισραήλ υπέγραψαν χθες δύο συμφωνίες για την αμυντική συνεργασία και την ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών. Δύο «ευαίσθητες» συμφωνίες που δεν θα πρέπει να ευχαριστήσουν την Τουρκία.

Οι συμφωνίες υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στο Ισραήλ του υπουργού άμυνας της Κύπρου Δημήτρη Ηλιάδη. 
Κατά τη συνάντηση στην πρωτεύουσα Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, ο Δημήτρης Ηλιάδης είπε ότι το δυνατό σημείο της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών είναι «οι κοινές αξίες που μοιράζονται: η επιθυμία μας να ζήσουμε ειρηνικά με τους γείτονές μας».
Ο Μπαράκ ενέκρινε αυτή την ανακοίνωση και εξέφρασε επίσης την προθυμία του Ισραήλ να επεκτείνει την ισραηλινο-κυπριακή συνεργασία στον τομέα της «περιφερειακής ειρήνης». 
Για τον Μπαράκ, «το 2012 θα είναι μια ιστορική χρονιά για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βελτιώθηκαν σημαντικά τον τελευταίο καιρό, βοηθούμενες από την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, και λόγω των αποθεμάτων υδρογονανθράκων που μοιράζονται από τη Κύπρος και το Ισραήλ.
Φυσικό αέριο και πετρέλαιο που θα ήθελε πολύ η Τουρκία να ληστέψει άλλα τα πράγματα δεν φαίνονται τόσο απλά για την Άγκυρα ή οποία κάνει γεωτρήσεις σε όλη τη Μεσόγειο χωρίς να βρει τίποτα το ενδιαφέρον.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Κύπρο από τον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες πέρυσι το φθινόπωρο, οι δύο χώρες υπέγραψαν τέσσερις διμερείς συμφωνίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την έρευνα και την βιομηχανική ανάπτυξη, τις τηλεπικοινωνίες και την αρχαιολογία.

Ο Ηλιάδης, ο οποίος θα επιστρέψει στην Κύπρο απόψε, συναντήθηκε επίσης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον υπουργό Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και τον Πατριάρχη των Ιεροσολύμων.
Elyes Kahn - JSSNews,Aναδημοσίευση απο infognomonpolitcs.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!