H Κόντρα της Γερμανίας με τους ιδιώτες επενδυτές και οι απειλές για μια “άτακτη χρεοκοπία” μέσα στο ευρώ….

Όλο και πιο κρίσιμες γίνονται οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, με τους επενδυτές από όλο τον κόσμο να παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, όπου θα λέγαμε ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια διαμάχη μεταξύ της γερμανικής πλευράς και των ιδιωτών επενδυτών, με φόντο την επιδίωξη της Γερμανίας να επιτύχει ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους (ζητώντας κυρίως ένα σημαντικά χαμηλότερο επιτόκιο στα νέα ομόλογα).
Μάλιστα, η εν λόγω διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών κατέστη ξεκάθαρη μετά τις χθεσινές δηλώσεις του γερμανού υπουργού οικονομικών, Β. Σόιμπλε και του επικεφαλής του IIF, Charles Dallara, με τα δύο πρόσωπα να εστιάζουν στο ζήτημα του επιτοκίου που θα φέρουν τα νέα ομόλογα, κάτι το οποίο φυσικά προσδιορίζει το ύψος του πραγματικού κουρέματος. Μάλιστα, θα λέγαμε ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι εξαιρετικά σκληρές δεδομένης της ξεκάθαρης γερμανικής άποψης ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα πρέπει στη χειρότερη των περιπτώσεων να είναι 75%. Μάλιστα, όπως είχαμε αναφέρει στα τελευταία μας σχόλια και ειδικά στο χθεσινό, στο εσωτερικό της Γερμανίας γίνεται όλο και πιο ανοιχτά η συζήτηση για μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας (εντός ευρώ σε κάθε περίπτωση), σε μια προσπάθεια να προκύψει όσο το δυνατόν μια μεγαλύτερη απομείωση του ελληνικού χρέους και να καταστεί αυτό, όσο το δυνατόν πιο βιώσιμο.
Στα αυστηρώς χρηματιστηριακά, οι τραπεζικές μετοχές θα είναι φυσικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ως οι πλέον ευαίσθητες στην ειδησεογραφία από τις διαπραγματεύσεις για το PSI+, ενώ η τεχνική εικόνα του τραπεζικού δείκτη, μετά την πολύ καλή εικόνα των τελευταίων 4 συνεδριάσεων παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον, με το “στοίχημα” να είναι η παραμονή υψηλότερα πολύ σημαντικών επιπέδων. Αναφορικά με το ΓΔ, το ζητούμενο θα παραμείνει φυσικά μια τεχνική αντίδραση και προσέγγιση πολύ σημαντικών αντιστάσεων, για να ξαναζωντανέψουν και πάλι οι ελπίδες για κάτι καλύτερο, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Πέραν των παραπάνω, δεν κρύβουμε ότι θα θέλαμε να δούμε και μια βελτίωση της τεχνικής εικόνας συγκεκριμένων μη – τραπεζικών μετοχών, μετά την προβληματική χρηματιστηριακή εικόνα των τελευταίων εβδομάδων η οποία έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της εικόνας τους.
Στα χαρακώματα Γερμανία με ιδιώτες επενδυτές και οι δηλώσεις Dallara και Σόιμπλε…
Σε μεγάλη “μάχη” φαίνεται ότι τελικά θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους μεταξύ της γερμανικής πλευρά, η οποία αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και φυσικά των ιδιωτών επενδυτών οι οποίοι είναι αλήθεια ότι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, δεδομένου ότι η Γερμανία φαίνεται να τους απειλεί ανοιχτά ή να αποδεχθούν ένα πολύ μικρότερο επιτόκιο (στα νέα ομόλογα) της τάξης περίπου του 3%, κάτι το οποίο οδηγεί με ονομαστικό κούρεμα 50%, σε ένα πραγματικό κούρεμα περίπου 75% ή θα υπάρξει μια περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας (εντός ευρώ) όπου οι ιδιώτες επενδυτές θα γράψουν στην καλύτερη των περιπτώσεων μια απομείωση 80%.
Χαρακτηριστικές της κατάστασης είναι οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του IIF, Charles Dallara, ο οποίος ανέφερε (χθες το βράδυ – σε νέα συνέντευξη) ότι οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για την ανταλλαγή ομολόγων διακόπηκαν ως αποτέλεσμα της διαφωνίας η οποία προέκυψε στα επιτόκια των νέων ομολόγων. Συγκεκριμένα, ο κ. Dallara δήλωσε πως όσον αφορά το επιτόκιο των νέων ομολόγων: «αυτό είναι ουσιαστικά το σημείο στο οποίο οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες», ενώ πρόσθεσε: «Περιμένουν από τον ιδιωτικό τομέα να δεχτεί επιτόκια που δεν θα δέχονταν οι ίδιοι, πράγμα εντελώς παράλογο». Επίσης, ο επικεφαλής του IIF δήλωσε πως η πλευρά των τραπεζιτών «εξεπλάγη αρκετά» από την στάση ορισμένων που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις, που εκπροσωπούν «τόσο κυβερνήσεις όσο και πολυμερείς οργανισμούς», ενώ σε άλλη συνέντευξη του είχε μιλήσει ανοιχτά για τη στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Επίσης, ο Charles Dallara υπογράμμισε την αναγκαιότητα να επιτευχθεί μια καταρχήν συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας ώστε να γίνει εφικτή η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έως τις 20 Μαρτίου, όταν δηλαδή η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλλει 14.4 δις. ευρώ για ομόλογα που λήγουν. Κατά τον επικεφαλής του IIF, τράπεζες και ελληνική πλευρά, έχουν έλθει σε συμφωνία για επιτόκιο μόλις κάτω του 5% (κάτι για το οποίο έχουμε μιλήσει στα σχόλια μας εδώ και ημέρες) αλλά, ενώ οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονταν ομαλά, την περασμένη εβδομάδα ξαφνικά η Γερμανία αντιπρότεινε επιτόκιο 2 έως 3% πράγμα που σημαίνει ότι το τελικό κούρεμα σε πραγματική αξία θα υπερβεί το 80%, κάτι που σε καμιά περίπτωση είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό, από τους ιδιώτες επενδυτές. “Το επιτόκιο καθώς και οι όροι που συνοδεύουν το κούρεμα θα πρέπει να είναι ρεαλιστικοί ώστε αυτό να επιτευχθεί σε εθελοντική βάση” υποστηρίζει ο Charles Dallara, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι έλληνας τραπεζίτης προσθέτει «Αν αποδεχθούμε μια τέτοια μείωση θα εξαφανισθούμε ολοκληρωτικά».
Πέραν όμως των δηλώσεων Dallara, από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός οικονομικών έδωσε το στίγμα, με δηλώσεις του, για τον τρόπο με τον οποίο θα διαπραγματευτεί η Γερμανία. Συγκεκριμένα, ο Σόιμπλε ζήτησε να μην κινδυνεύσει ο στόχος για απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 50% από την απαίτηση για πολύ υψηλά επιτόκια στα ομόλογα που θα ανταλλαγούν και σημείωσε ότι στην Ελλάδα δεν χρειάζονται πλέον μόνο δημοσιονομικά μέτρα, αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα. Επίσης, ο γερμανός υπουργός οικονομικών επανέλαβε ότι στόχος παραμένει το χρέος να φθάσει το 120% έως το 2020. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί νωρίτερα, διότι, όπως λέει, «πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία, η οποία και πάλι υποχωρεί». Τονίζει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα δεν αρκούν και αναδεικνύει την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα, «για να φέρουμε την ελληνική οικονομία πάλι στην ανάπτυξη».
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει αυτονόητο ότι επιδιώκουν το υψηλότερο δυνατό επιτόκιο, αλλά προειδοποιεί για τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί ο αρχικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας τέτοιων απαιτήσεων. Επιπλέον, ασκεί κριτική σε όποιους από τους πιστωτές προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις, θεωρώντας ότι έτσι «ασκείται πολιτική συμφερόντων».
Απειλές για μια “άτακτη χρεοκοπία” μέσα στο ευρώ…
Όπως είχαμε αναφέρει και στο χθεσινό, αλλά και σε προηγούμενα σχόλια μας, η γερμανική πλευρά έχει ρίξει στο τραπέζι μια θέση την οποία είχε αναφέρει η ίδια η Καγκελάριο της Γερμανίας στη σύνοδο κορυφής της 26ης Νοεμβρίου, ότι απαιτείται να υπάρξει μια ευρεία συμφωνία με ευνοϊκούς όρους για την Ελλάδα (με στόχο να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή μείωση του ελληνικού χρέους), αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθούμε σε μια άτακτη χρεοκοπία (πάντα μιλάμε μέσα στους κόλπους του ευρώ) και φυσικά ένα πιστωτικό γεγονός και κατ’ επέκταση ένα μεγαλύτερο κούρεμα της τάξης του 80%. Αυτός ακριβώς είναι ο εκβιασμός ο οποίος επαναλαμβάνεται  τις τελευταίες ημέρες, ή κούρεμα εθελοντικό της τάξης του 70 με 75% ή οδηγούμαστε σε μια μη – εθελοντική διαδικασία. Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι αντιδράσεις υπάρχουν και από οικονομολόγους μέσα στη γερμανική κυβέρνηση, όπου τονίζεται ότι όσο έτοιμη και θεωρητικά είναι η ευρωζώνη για ένα “Credit Event” και μια άτακτη χρεοκοπία, ένα πιστωτικό γεγονός είναι πάντα πιστωτικό γεγονός, με κίνδυνο σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την ευρωζώνη να υπάρξουν σημαντικές παρενέργειες. Μάλιστα, να θυμίσουμε ότι κατά τις επόμενες εβδομάδες, όπως και καθ’ όλη την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2012 υπάρχουν πολύ μεγάλες εκδόσεις ομολόγων, ειδικά στην Ιταλία, ενώ μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία θα αύξανε σημαντικά τις ανησυχίες των επενδυτών, όπως και τις κερδοσκοπικές πιέσεις.  
Σε κάθε περίπτωση κλείνοντας το σχόλιο μας θα επαναλάβουμε ότι το κλειδί, σχετικά με την ελληνική κρίση είναι να προκύψει μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του ελληνικού χρέους, έτσι ώστε να αυξηθούν σε ένα βαθμό οι πιθανότητες εξόδου της χώρας από την κρίση.

Σχόλια

Ο χρήστης ειδη καπνου είπε…
Κι η κόντρα καλά κρατεί...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!