Crash test 10ημέρου για την χώρα

«Αν τις επόμενες 10 ημέρες δεν δείξουμε σοβαρότητα ως χώρα, τότε η μάχη θα χαθεί». Η παραπάνω διαπίστωση, που φέρεται να εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος, στην κα. Μπακογιάννη, αποτυπώνει την σκληρή πραγματικότητα για τη χώρα και περιγράφει το θρίλερ των επόμενων ημερών.

Η Τρόικα απαιτεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την επάνοδό των επικεφαλής της, τα τρία κόμματα, που στηρίζουν την κυβέρνηση, να τα έχουν βρει μεταξύ τους, αναφορικά με τα μέτρα, τα οποία πρέπει να ληφθούν. Αλλιώς η ημερομηνία άφιξης θα μετατεθεί, όπως και η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση.


Ταυτόχρονα, όμως, θέτει ως προϋπόθεση, τα μέτρα, που θα ληφθούν να συνιστούν καθαρές λύσεις, μια και στην πράξη καμιά από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που ευαγγελιζόταν το Μνημόνιο δεν έχει ακόμη προχωρήσει.

Κυβερνητικοί κύκλοι παραδέχονται ότι η Τρόικα έχει δώσει παράταση, ως το τέλος του Ιανουαρίου, στην τρι-κομματική κυβέρνηση, ώστε μέχρι τότε να καταλήξει σε κοινά αποδεκτά μέτρα, για τη μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, την εξυγίανση των ταμείων επικουρικής σύνταξης, το άμεσο άνοιγμα επαγγελμάτων, και την αναδιάρθρωση κράτους, με ταυτόχρονη υπαγωγή του πλεονάζοντος προσωπικού σε εφεδρεία ή και την απόλυσή του«Αυτή τη φορά δεν θα ανεχθούν μπακάλικες λύσεις», δηλώνει στο Euro2day στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τον αργό ρυθμό, με τον οποίο κινείται στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και η κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ενάμιση μήνα, μετά την συγκρότησή της, η κυβέρνηση δεν έχει προωθήσει ούτε μια μεταρρύθμιση από όσες συμπεριέλαβε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις και αποτελούν δεσμεύσεις της χώρας. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει η αναγκαία συμφωνία μεταξύ των τριών πολιτικών κομμάτων.
Η χθεσινή συνάντηση Παπαδήμου- Σαμαρά, με την οποία ξεκίνησε ο νέος γύρος επαφών του πρωθυπουργού με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, είχε ως αντικείμενο την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία της Ν.Δ. στα «
καυτά» θέματα των εργασιακών και των επικουρικών συντάξεων.

Τόσο, ο πρωθυπουργός, όσο και ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιθυμούν για το θέμα της μείωσης του μισθολογικού κόστους να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για πάγωμα στις τριετίες καθώς και στις αυξήσεις του κατώτατου μισθού.

Αν οι εταίροι συμφωνήσουν τότε δεν θα χρειασθεί νομοθετική παρέμβαση παρά μόνο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όσες επιχειρήσεις είναι συνεπείς στην καταβολή τους.

Σύμφωνα με εργοδοτικές οργανώσεις το ενδιαφέρον της Τρόικας δεν επικεντρώνεται τόσο στο πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα, όσο στις ΔΕΚΟ όπου το μέσο μισθολογικό κόστος παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές οικονομίες.

Ταυτόχρονα, στα τεχνικά σημειώματα, που έχουν αποσταλεί, σημειώνεται η ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στις απολύσεις με αύξηση του ποσοστού ή του αριθμού των ανώτατων μηνιαίων απολύσεων ή και κατάργηση του πλαφόν.

Για το θέμα των επικουρικών η Ν.Δ. δείχνει να αποδέχεται την λήψη μέτρων αναμόρφωσης της δομής και λειτουργίας των ταμείων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για έμμεσες μειώσεις στις επικουρικές.

Συνολικά η Τρόικα ζητά το επόμενο διάστημα:

- Να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα εφόσον, όπως όλα δείχνουν ο προυπολογισμός του 2011 κλείσει με απόκλιση ως προς τους αναθεωρημένους στόχους, η οποία δεν καλύπτεται από την εξοικονόμηση τόκων που θα επιφέρει το PSI. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο 12μηνο καταγράφονται έσοδα 49,994 δισ. ευρώ έναντι του (αναθεωρημένου) στόχου για 51,3 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για απόκλιση που θα πρέπει να καλυφθεί τους δυο πρώτους μήνες του 2012 (τα έσοδα των οποίων μετρούν στο 2011) δεδομένου ότι και στις δαπάνες η αστοχία είναι σημαντική.

- Να ψηφισθούν και κυρίως να εφαρμοσθούν μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας όπως το άμεσο άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών, η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

- Να υπάρξει αναδιάρθρωση στο κράτος με καταργήσεις- συγχωνεύσεις οργανισμών, εφεδρεία ή απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού, αλλαγές στους φορολογικούς μηχανισμούς, απλοποίηση φορολογικής νομοθεσίας, επιτάχυνση των χρόνων απονομής δικαιοσύνης   Euro2day.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!