Το νέο προσχέδιο της συνθήκης «ικανοποιεί» τους Βρετανούς και εξοργίζει τις Βρυξέλλες

Όπως τονίζεται σε δημοσίευμα της EurActiv, oι βρετανοί συντηρητικοί χαιρέτησαν τις «σαφείς παραχωρήσεις στη Βρετανία» που συμπεριλήφθηκαν στο τελευταίο προσχέδιο του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου, όπως διέρρευσε προχθές (11 Ιανουαρίου) στον Τύπο. Την ίδια ώρα το Κοινοβούλιο απέρριψε το νέο προσχέδιο της συνθήκης, λέγοντας ότι υπονομεύει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Το τρίτο αντίγραφο του προσχεδίου της συνθήκης διέρρευσε στην ιστοσελίδα του ευρωσκεπτικιστικού βρετανικού think tank Open Europe, ύστερα από τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων την Τρίτη.

Οι συνομιλίες, που φιλοξενήθηκαν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία βρετανών αντιπροσώπων, παρά την απόφαση του Cameron να ασκήσει βέτο στη συνθήκη.
 
Μάλιστα, στο προσχέδιο φαίνεται να μειώνεται ο ρόλος της Επιτροπής στην «αστυνόμευση» της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη, δίδοντας περισσότερο χώρο για αμοιβαία πίεση μεταξύ των κρατών μελών. υποβαθμίζει επίσης την απαίτηση ενίσχυσης των νέων δημοσιονομικών κανόνων με συνταγματικά ή ισοδύναμα μέσα. Επίσης, σε περίπτωση παραβίασης των δημοσιονομικών κανόνων, κάθε χώρα της ευρωζώνης θα μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ή να ζητήσει από την Επιτροπή να εκπονήσει έκθεση. Στα προηγούμενα προσχέδια, μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να ληφθεί μόνο από την Επιτροπή. Η απόφαση του δικαστηρίου θα είναι δεσμευτική για τα μέρη.
 
Μια άλλη τροποποίηση προβλέπει ότι 12 μέλη της ευρωζώνης πρέπει να επικυρώσουν τη συνθήκη πριν τεθεί σε ισχύ, και όχι 15 όπως ανέφερε η προηγούμενη εκδοχή.
 
Η συνθήκη θα αναγκάζει τα κράτη μέλη να έχουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και να θέσουν όριο ελλείμματος στο 0.5% του ΑΕΠ σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η επανάληψη παρόμοιας κρίσης χρέους. Όπου το χρέος είναι λιγότερο από το 60% του ΑΕΠ, ελλείμματα μέχρι και 1% θα είναι ανεκτά.
 
Οι βρετανοί συντηρητικοί επικαλούνται «νίκη»
 
Δεν είναι τυχαίο ότι οι βρετανοί συντηρητικοί χαιρέτησαν το νέο προσχέδιο της συνθήκης, λέγοντας ότι μειώνει το ρόλο των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Σημαντικό στοιχείο για τον Cameron, είναι ότι το νέο κείμενο δεν κάνει αναφορά για «βαθύτερη ολοκλήρωση στην εσωτερική αγορά» μεταξύ των συμβαλλόμενων, μια πρόβλεψη που επιθυμεί να εισαγάγει η Γαλλία στη συνθήκη. Μάλιστα, ο Martin Callanan, αρχηγός των Βρετανών Συντηρητικών στο ΕΚ. δήλωσε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση και μια αναγνώριση από τους ευρωπαίους ‘’διαμεσολαβητές’’ ότι δεν μπορούν να καταπατούν τα βρετανικά συμφέροντα».
 
Σύμφωνα με τον τίτλο 1 για «τον σκοπό και το πεδίο εφαρμογής», η προηγούμενη εκδοχή έλεγε:
 
- τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν… «για ένα ισχυρότερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, που θα περιλαμβάνει ενισχυμένη διακυβέρνηση ώστε να αναπτυχθεί δημοσιονομική πειθαρχία και μεγαλύτερη ολοκλήρωση στην εσωτερική αγορά όπως και ισχυρότερη ανάπτυξη, ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα και κοινωνική συνοχή».
 
Η νέα εκδοχή υπό τον ίδιο τίτλο αναφέρει:
 
- τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν… «να ενισχύσουν τον οικονομικό πυλώνα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης υιοθετώντας μια σειρά κανόνων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μέσω ενός δημοσιονομικού συμφώνου, να ενισχύσουν τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών και να βελτιώσουν τη διακυβέρνηση στην ευρωζώνη, υποστηρίζοντας επομένως την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση».
 
Η Δανία δε θα αλλάξει το σύνταγμά της
 
Στο μεταξύ η Δανία, που έχει και την Προεδρία της ΕΕ, δήλωσε την πρόθεσή της να υπογράψει το δημοσιονομικό σύμφωνο παρόλο που δεν έχει σχέδια ένταξης στο ευρώ τουλάχιστον για σήμερα.
Μιλώντας χθες (11 Ιανουαρίου) σε δημοσιογράφους, ο ΥΠΕΞ Villy Søvndal κατέστησε σαφές ότι η χώρα δε θα αλλάξει το σύνταγμά της, που δεν έχει τροποποιηθεί εδώ και 60 χρόνια.
 
Προφανώς, το νέο προσχέδιο που υποβαθμίζει την απαίτηση ενίσχυσης των δημοσιονομικών κανόνων με συνταγματικά ή ισοδύναμα μέσα, εκλαμβάνεται θετικά από την Κοπεγχάγη.
 
«Απαράδεκτο το προσχέδιο»
 
Οι αντιδράσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν πιο έντονες, όπου μια ομάδα ευρωβουλευτών προσκλήθηκε να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις ως παρατηρητές. Το Κοινοβούλιο δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της συνθήκης, που τώρα ουσιαστικά αποτελεί μια διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ των κρατών.
 
Οι ευρωβουλευτές Elmar Brok (EPP, Γερμανία), Roberto Gualtieri (S&D, Ιταλία) Guy Verhofstadt (ALDE, Βέλγιο) και ο Daniel Cohn-Bendit (Greens/EFA, Γαλλία) είπαν ότι το τελευταίο προσχέδιο δεν είναι συμβατό με τις υπάρχουσες συνθήκες της ΕΕ και δεν σέβεται την «κοινοτική μέθοδο» της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, όπου τα θεσμικά όργανα της ΕΕ υπερισχύουν επί των εθνικών κυβερνήσεων.
Greek Finance Forum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!