Ο σκορπιός έχει μάτια σε όλο του το σώμα!!


Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο σκορπιός έχει μια μοναδική ικανότητα. Το σώμα του μπορεί να λειτουργήσει ως μάτι στο υπέρυθρο φάσμα του φωτός, βοηθώντας τον να έχει πλήρη εικόνα του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται ακόμη και στα σημεία που δεν έχει άμεση οπτική επαφή.

Τα πειράματα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα πραγματοποίησαν πειράματα βάζοντάς τους να κινηθούν σε διάφορα είδη φωτός, σε ορατό, σε πράσινο, σε υπέρυθρο κ.α. Στα πειράματα οι σκορπιοί κινούνταν στον χώρο άλλες φορές χωρίς να εμποδίζεται η όρασή τους, ενώ άλλες φορές οι ερευνητές τοποθετούσαν στα μάτια τους αυτοσχέδια σκούρα «γυαλιά» για να μην βλέπουν. Όπως διαπίστωσαν, στο υπέρυθρο φως οι σκορπιοί κινούνταν το ίδιο άνετα με ή χωρίς γυαλιά, υποδεικνύοντας έτσι ότι σε ορισμένες συνθήκες μπορούν να κινούνται χωρίς να βασίζονται στα μάτια τους.

Έτσι μπορεί να εξηγηθεί η συμπεριφορά και οι κινήσεις των σκορπιών τη νύχτα αφού το φως της Σελήνης εμπεριέχει αξιοσημείωτη ποσότητα υπέρυθρου φωτός. Μόλις ένα ακόμη ον έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να ανιχνεύει το φως με το σώμα του, η λάρβα της μύγας του ξιδιού (drosophila melanocaster).


ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ SCIENCE
http://www.real.gr

ΠΗΓΗ : Περίεργα - PERIERGAA:

Σχόλια

Ο χρήστης kapnos είπε…
Έχει μείνει στη μνήμη μας για τα εύστοχα χτυπήματα και τη θανατηφόρα φύση του.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!