Κυβερνητικό λεξιλόγιο



Κάθε κυβέρνηση (τουλάχιστον αυτές που έχω ζήσει και θυμάμαι εγώ) έχει το δικό της λεξιλόγιο. Ας δούμε κάποιες απ'τις ειδικές λέξεις που έχουν χρησιμοποιηθεί κατα καιρούς, και τί πραγματικά σήμαιναν.

ΝΔ:
" Όλα στο φώς": Προεκλογική σημαία του Καραμανλή, θέλοντας να πείσει τον κόσμο οτι θα είναι ο εκκαθαριστής της 20ετούς σκανδαλοσαβούρας του ΠΑΣΟΚ. Στην πράξη; 45 σκάνδαλα σε 54 μήνες...

¨Ασύμμετρη Απειλή": Φράση που χρησιμοποιήθηκε απ'το Βύρωνα Πολύδωρα, αναφερόμενος στις πυρκαγιές, θέλησε να πείσει πως ξένοι δάχτυλοι έκαψαν την Ελλάδα. Τί πραγματικά σήμαινε; "Έτσι όπως ξηλώσαμε την Πυροσβεστική δε μπορεί να σβήσει ούτε κεράκια σε παιδικό πάρτι". Αν και με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρώην πρωθυπουργού για τις φωτιές στη Σάμο στα τέλη της δεκαετίας του '90, δεν αποκλείεται και να 'χε δίκιο. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί, την πλήρη ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει ενα εμπρηστικό σχέδιο.

"Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη": Φράση που χρησιμοποιήθηκε απ'τον Κώστα Καραμανλή, αναφερόμενος στο Βατοπέδι. Τί σήμαινε πρακτικά αυτό; Κλείσιμο της Βουλής και παραγραφή των ευθυνών τους.

"Νοικοκύρεμα": Ίσως η λέξη σήμα-κατατεθέν της κυβέρνησης Καραμανλή, επίσης προεκλογική σημαία. Στην πράξη ό,τι προσπάθησαν να "νοικοκυρέψουν" κατέληξε δυσλειτουργικό και υπερχρεωμένο. Απ'το δημόσιο μέχρι τα οικονομικά, όλα νοικοκυρεύτηκαν μέχρι να 'ρθει ο Παπανδρέου και να τα αποτελειώσει και αυτός με τις "διαρθρωτικές αλλαγές" στις οποίες θα αναφερθώ παρακάτω.

"Μεταρρυθμίσεις": Μια λέξη όχι τόσο αποκλειστικότητα της ΝΔ, αλλά χαρακτηριστική και συχνή όσο λίγες. Στην 5ετία της ΝΔ, ό,τι μεταρρυθμίστηκε, ουσιαστικά πωλήθηκε, απ'τον ΟΤΕ μέχρι και .. τα ασημικά του βασιλιά στον οίκο Christie's.

ΠΑ.ΣΟ.Κ
" Πρασινη Ανάπτυξη": Μια ατάκα που κυριάρχησε στην προεκλογική ρητορική του ΠΑΣΟΚ, που ήθελε να πείσει τον ελληνικό λαό πως η έξοδος απ'την κρίση μπορούσε και έπρεπε να γίνει με επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στα βιοκαύσιμα και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Στην πράξη; Το ΠαΣοΚ έστειλε τα ΜΑΤ επι ένα 6μηνο στην Κερατέα, να δέρνουν γυναικόπαιδα, έτσι ώστε να κατασκευαστεί μια χωματερή. Στη ρητορική που χρησιμοποιούσαν κυβέρνηση και εγκάθετοι δημοσιογράφοι, έλεγαν πώς πληρώνουμε πρόστιμα κλπ. και πως η μόνη λύση ήταν η κατασκευή του ΧΥΤΑ. Αυτό που δεν μας έλεγαν είναι πως και οι ΧΥΤΑ σε 2 χρόνια θα είναι επίσης παράνομοι και θα πληρώνουμε πρόστιμα. Ευτυχώς, χαρη στην μαχητικότητα των κατοίκων αποφεύχθηκε η κατασκευή μιας χωματερής καθ'όλα παράνομης( συνέτρεχαν πολλές απαγορεύσεις σωρευτικά)

"Λεφτά Υπάρχουν": Ισως η φράση που εξόργισε όσο λίγες τον ελληνικό λαό. Ελέχθη απ'τον Παπανδρέου προεκλογικά στη ΔΕΘ, θέλοντας να πεί πως το ελληνικό κράτος είχε πόρους οι οποίοι δεν αξιοποιούνται. Το τί έγινε στην πράξη, λέω να μήν το θίξω γιατί όλοι το ζήσαμε στο πετσί μας.

"Μαζί τα Φάγαμε", " Κοπρίτες", "Κομμουνιστές,Φασίστες και Μαλάκες (μετ.) ": Πότ Πουρί απ'τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, με τα πρώτα δύο να αναφέρονται στο ευρύ δημόσιο, και το δεύτερο να αναφέρεται στους Αγανακτισμένους.
Η φράση "Μαζί τα φάγαμε" προκάλεσε κύματα γέλωτα λόγω της σωματοδομής του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, και τη φανερή ειρωνεία που συνοδεύει την κατάσταση εξαθλίωσης που βιώνει ο ελληνικός λαός σήμερα.
Το "Κοπρίτες" έρχεται να δέσει με το "Τζάμπα μάγκες" του κ. Τσώνη και το "Τζαμπατζήδες" του κ . Ρέππα, για να επιβεβαιώσει πως η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ σα γνήσιος τραμπούκος, όχι μόνο δέρνει, αλλά βρίζει κιόλας. Το αποκορύφωμα όμως ήταν η αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης σε συνέντευξη του σε γαλλικό δίκτυο που υποστήριξε πως οι Αγανακτισμένοι, ήταν Κομμουνιστές, Φασίστες και Μαλάκες.. Τραμπουκισμών συνέχεια...

" Διαρθρωτικές Αλλαγές": Συνώνυμο των "μεταρρυθμίσεων" επι ΝΔ.

"Αγορές": Αυτή η λέξη δεν είναι δημιούργημα του Πα.Σο.Κ, αλλά τη χρησιμοποιούν με κάθε ευκαιρία πολλές φορές.Όπως εύστοχα διαπίστωσε ο κ. Χατζής πρώην υποψήφιος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ο όρος αγορές δεν είναι τίποτε άλλο απο ένας ευφημισμός για τις 7 τράπεζες που διοικούν τον κόσμο και μετονομάστηκαν σε «αγορές» για να μην τις αναγνωρίζουν οι πολίτες (Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Morgan Stanley, UBS).

"Εθνική Σωτηρία": Καραμέλα που κοντεύει να λιώσει στα στόματα όλων μας. Όλοι κόπτονται πώς θα σώσουν την πατρίδα. Αυτό για το οποίο πραγματικά παλεύουν και νοιάζονται είναι πώς θα πάρουν τα λεφτά οι δανειστές μας, ανεξαρτήτως κόστους για τη χώρα.

Αυτά είναι τα κυριότερα παραδείγματα του Κυβερνητικού λεξιλογίου, όπως διαμορφώθηκε την τελευταία δεκαετία. Λέξεις ή φράσεις που ακούγονται ωραία, έχουν άλλο νόημα, και εντελώς διαφορετική πρακτική εφαρμογή.

Όπως λένε τα Κίτρινα Ποδήλατα στο "Θα πάρω φόρα" : "Μα εμείς πονάμε αυτό τον τόπο σφίγγουμε δόντια και λουριά για την Ελλάδα, ρε γαμώτο,νομίζουνε ποτέ δε θα μιλάμε,όμως τα πρόβατα τους λύκους θα τους φάνε."

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!