Με δύο… θηλιές στο λαιμό οι τραπεζίτες


                                                                 banks22
Δύο… θηλιές στο λαιμό έχουν στην  παρούσα φάση οι τραπεζίτες. Η μία είναι οι διαπραγματεύσεις του ιδιωτικού τομέα και της ελληνικής κυβέρνησης για τους όρους του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI), από τους οποίους θα εξαρτηθούν οι ζημιές που θα εγγράψουν τα ιδρύματα. Και η άλλη ονομάζεται BlackRock, με τα επιτελεία να αναμένουν τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενήργησε ο διεθνής στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Tα αποτελέσματα της μελέτης θα σταλούν στις 6 Ιανουαρίου στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Στη συνέχεια η ΤτΕ θα ανακοινώσει το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει κάθε τράπεζα ξεχωριστά να εγγράφει ως προβλέψεις ετησίως, για τα επόμενα 3 έτη. Στελέχη της τραπεζικής αγοράς εκτιμούν ότι για τη «θωράκιση» τους οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν πρόσθετες προβλέψεις περί τα 12 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει ανεβάσει τον πήχη των κεφαλαιακών αναγκών για τις τράπεζες στα 40 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της η αρμόδια Αρχή (ΕΒΑ) της Ε.Ε που διενήργησε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα τον νέο γύρο stress tests απεφάνθη ότι τα 30 δισ. ευρώ με τα οποία θα προικοδοτηθεί το εν λόγω ταμείο είναι επαρκή για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Πάντως ακόμη και μικρότερες να είναι οι ανάγκες σε κεφάλαια, θεωρείται πολύ δύσκολο οι τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν με ιδία μέσα, δηλαδή με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, με εκδόσεις ομολόγων ή με πώληση περιουσιακών τους στοιχείων. Οπότε η προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι μονόδρομος. Μάλιστα με δεδομένο το υψηλό ύψος των ζημιών που θα καταγραφεί από το PSI και από τις διαγραφές δανείων, η προσφυγή στο ΤΧΣ θα σημάνει τη σημαντική μείωση των ποσοστών των παλαιών μετόχων.
Για όλους τους παραπάνω λόγους οι διοικήσεις των τραπεζών κάνουν ασκήσεις επί χάρτου για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση που θα δημιουργηθεί. Καταρχήν αυτό που θα κάνουν οι τράπεζες είναι να αναζητήσουν κεφάλαια από τις αγορές. Ωστόσο υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα για το εάν στεφθούν με επιτυχία οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Η επόμενη επιλογή που έχουν είναι να πουλήσουν στοιχεία του ενεργητικού και θυγατρικές τους στο εξωτερικό. Και εάν πάλι δεν συγκεντρώσουν τα κεφάλαια που απαιτούνται, η μόνη λύση είναι η προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι έλληνες τραπεζίτες μέχρι πρότινος ήθελαν να διαφυλάξουν τις επενδύσεις τους στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία, τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσε πηγή σημαντικών εσόδων. Η συνεισφορά των κερδών από το εξωτερικό στα συνολικά τους µεγέθη έφτασε σε επίπεδα που επέτρεψαν την τελευταία διετία, µετά το ξέσπασµα της κρίσης, την αντιστάθµιση των ζηµιών που καταγράφονται στην ελληνική αγορά. Σήµερα η ρευστοποίηση µονάδων εκτός Ελλάδος αποτελεί µέρος των σχεδίων που εκπονούν οι τραπεζίτες για να αναπληρώσουν τα κεφάλαια που θα χαθούν. Δυστυχώς οι τράπεζες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πουλήσουν τα λεγόμενα «ασημικά» τους. Ηδη η Eurobank έχει συμφωνήσει την πώληση της Polbank στην Πολωνία στην Raiffeisen, ενώ αναζητεί αγοραστή και για την τουρκική θυγατρική της, Tekfen. Επίσης η Τράπεζα Πειραιώς ανέθεσε στην Barclays Capital να λειτουργήσει ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος στην πώληση της θυγατρικής της στην Αίγυπτο, Piraeus Bank Egypt. H διαδικασία πώλησης θα ξεκινήσει αμέσως. Kαι φυσικά είναι γνωστή η πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας να διαθέσει ποσοστό έως και 20% της Finansbank.
Η Marfin Popular Bank πώλησε το σύνολο της συμμετοχής της (70,4%) στη θυγατρική της στην Εσθονία, MARFIN PANK EESTI AS (MPE), έναντι 6,6 εκατ. ευρώ. Επιπλέον η ΜΡΒ εκχώρησε στην UKRSELHOSPROM PCF LLC το σύνολο των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων της που προκύπτουν από δάνειο μειωμένης εξασφάλισης χορηγηθέντος στη ΜΡΕ, λαμβάνοντας για την εκχώρηση το ισόποσο του υπολοίπου του δανείου, ύψους 4 εκατ. ευρώ πλέον τόκων κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Η ΑΤΕbank ολοκλήρωσε την εξαγορά ποσοστού 9,27% της ATEbank Romania, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό συμμετοχής της από 84% σε 93,27%. Παράλληλα, όμως, προσέλαβε σύμβουλο για τη διενέργεια διαγωνισμού για την πώληση της συμμετοχής της στην ATEbank Romania.
Η Τράπεζα Κύπρου έχει υπογράψει δεσμευτική συμφωνία για την πώληση της θυγατρικής της τράπεζας στην Αυστραλία, (Bank of Cyprus Australia), στην Bendigo. Το τίμημα πώλησης εκτιμάται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ και η πώληση υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών της Αυστραλίας και της Κύπρου.
Πάντως οικονομικοί και επενδυτικοί κύκλοι επισημαίνουν πως οι ελληνικές τράπεζες καθυστέρησαν πολύ να πάρουν αποφάσεις που αφορούν πώληση θυγατρικών και αυτό μπορεί να αποβεί μοιραία. Οι διοικήσεις γύριζαν την πλάτη στις συνεχείς συστάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και στις πιέσεις της τρόικας και τώρα που τα περιθώρια στενεύουν, επικρατεί έντονη ανησυχία, εάν οι τράπεζες καταφέρουν να έχουν πραγματικά οφέλη από την πώληση θυγατρικών. Στο σημερινό περιβάλλον είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν και σε τι τιμές θα μπορέσουν να διαθέσουν περιουσιακά στοιχεία, καθώς η παγκόσμια οικονομική και χρηματιστηριακή συγκυρία είναι ιδιαίτερα δυσμενής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!