Τι τύχη θα έχουν οι μικρές τράπεζες;

banks2Ούτε μια ούτε δύο αλλά 7 μικρές τράπεζες βρίσκονται προς πώληση στην Ελλάδα, είτε με απευθείας πώληση του 100% των μετοχών είτε μέσω αναζήτησης στρατηγικού συμμάχου. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει και πάλι η κουβέντα για την τύχη των μικρών και μεσαίων τραπεζών. Να σημειωθεί πως πριν λίγο καιρό η Τράπεζα της Ελλάδος υλοποίησε ένα ευρύτερο σχέδιο άμεσης διάσωσης των μικρών και μεσαίων τραπεζών. Στην πρόσφατη διάταξη που πέρασε η ΤτΕ καθορίστηκαν ταχύρρυθμες διαδικασίες για απορροφήσεις τραπεζών με βάση προσωρινή αποτίμηση που θα κάνει η ΤτΕ. Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται να θεσπιστεί συγκεκριμένος μηχανισμός και διαδικασία για την απορρόφηση των κραδασμών.
Το ζουμί όλο βρίσκεται στο ότι θα μπορεί η Τράπεζα της Ελλάδος να σφραγίζει ταχύτατα τις διαδικασίες για τη διάσπαση μίας τράπεζας σε καλή και κακή με επόμενο βήμα τη συγχώνευση ή απορρόφηση της υγιούς τράπεζας από άλλη παρακάμπτοντας την έως τώρα γραφειοκρατία. Αυτό θα επιτυγχάνεται με τον εξής τρόπο: πλέον θα αρκεί μία προσωρινή αποτίμηση από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετά θα ακολουθεί η οριστική αποτίμηση από ελεγκτικές εταιρείες που χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο. Σύμφωνα με τη διάταξη επείγουσα περίπτωση μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων τραπεζών προκύπτει μόνον εφόσον υφίσταται αδυναμία λειτουργίας μιας τράπεζας, ελλείψει κεφαλαίων ή σε περιπτώσεις όπως αυτή της Proton Bank.
Θα βρεθεί κάποιος να τις πάρει;
Probank
Η Probank προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 80 εκατ. ευρώ και σε έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο σχέδιο της διοίκησης της τράπεζας για την αντιμετώπιση της απομείωσης του δημόσιου χρέους κατά 50% (PSI+), και των εισηγήσεων της Black Rock για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Probank παρουσίασε στο εννεάμηνο τελικό αποτέλεσμα -39,2 εκατ. ευρώ λόγω της συμμετοχής της στο PSI. Μέσα στο πλαίσιο των στρατηγικών σχεδίων είναι και το ενδεχόμενο στρατηγικής συνεργασίας με άλλη τράπεζα, ή εταιρικό σχήμα που θα ήθελε να καλύψει το ομολογιακό ή να εισφέρει νέα κεφάλαια. Το ομολογιακό πάντως θα χρησιμοποιηθεί κυρίως ως δέλεαρ στους παλαιούς μετόχους ώστε να διακρατούν ένα τίτλο με καλή απόδοση.
H νέα Proton bank

Το ΤΧΣ θα καταβάλει έως 220 εκατ και αυτό θα αποτελέσει την βάση της διαπραγμάτευσης με τους επίδοξους μνηστήρες και άλλους ενδιαφερόμενους.
Η νέα Proton bank δυνητικά θα μπορούσε να πωληθεί σε διάστημα 2-3 μηνών από την τρέχουσα περίοδο.
Citibank
Η Citibank είναι προς πώληση και με βάση πληροφορίες με 10-20 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να αγοραστούν όλα τα καταστήματα. Η τράπεζα ουκ ολίγες φορές προσπάθησε να πωληθεί εσχάτως ανεπιτυχώς.
Geniki bank
Ερωτηματικό παραμένει τι θα κάνει η Societe Generale με τη Γενική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι γάλλοι θέλουν να την πουλήσουν, αλλά το θέμα είναι ποιος την αγοράζει. Τα τελευταία χρόνια οι κεφαλαιακές ενισχύσεις της Geniki Bank έχουν φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Η τράπεζα προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου μια φορά το χρόνο, ποσά τα οποία απορροφώνται στις προβλέψεις για προβληματικά δάνεια.
FBBank
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε αύξηση κεφαλαίου της FBBank ύψους 40 εκατ. ευρώ. Η ΑΜΚ αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για το τραπεζικό σύστημα και την FBBank λόγω της εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας που πραγματοποιήθηκε και ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη επιτυχημένη τραπεζική ενέργεια για ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών. Πλέον, ο κύριος δείκτης βασικών Ιδίων Κεφαλαίων της Τράπεζας (Core Tier I) μετά την ως άνω Αύξηση, διαμορφώνεται στα επίπεδα του 11,3% κατατάσσοντας την FBBank στην κατηγορία των Ελληνικών τραπεζών με δείκτη άνω του 10%. Η ΑΜΚ, προγραμματισθείσα από τις 29 Νοεμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών που προέρχονται από το χώρο της Ναυτιλίας, του Τουρισμού και του Εμπορίου.
Attica bank
Η Attica Bank θα χρειαστεί νέα κεφάλαια και σίγουρα το ΤΣΜΕΔΕ, που είναι ο βασικός του μέτοχος θα κληθεί να καλύψει τις νέες αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις. Η Attica Bank παραμένει μια μικρή και σταθερή τράπεζα που κύριος στόχος της είναι η συντήρηση δυνάμεων, ωστόσο αναζητά στρατηγικό έταιρο, προκειμένου να ενισχύεις το ρόλο της στην αγορά.
Millennium
Η μητρική τράπεζα Βanco Comercial Portugues SA, προσπαθεί να διατηρήσει τη  Millennium στην Ελλάδα μέσω της δραστικής μείωσης των λειτουργικών δαπανών. Η θυγατρική του τραπεζικού πορτογαλικού ομίλου στην Ελλάδα προχώρησε στη μείωση προσωπικού με εθελουσία έξοδο, ενώ πραγματοποιούνται επίσης συγχωνεύσεις καταστημάτων Private Banking και Business Banking με το δίκτυο λιανικής καθώς και ενοποίηση και απορρόφηση των κάθετων μονάδων Mortgage και Consumer Banking με τις κεντρικές υπηρεσίες και κεντροποίηση των υπηρεσιών Credit και Operations στην Αθήνα.        sofokleous 10

Σχόλια

Ο χρήστης kapnos είπε…
Άγνωστη...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!