Το ΔΝΤ συμφώνησε στο νέο «πακέτο» για την Ελλάδα.Εδωσε το πράσινο φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων

Το ΔΝΤ συμφώνησε στο νέο «πακέτο» για την Ελλάδα

Αίσια έκβαση είχε η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να πείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να συμμετάσχει στο δεύτερο «πακέτο» διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Οπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ συμφώνησε σήμερα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το δεύτερο ελληνικό δάνειο.

«Οι ελληνικές αρχές προσκλήθηκαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για μια νέα συμφωνία με το Ταμείο», σημειώνει σε ηλεκτρονικό μήνυμά της η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Κόνι Λοτζ. Η εκπρόσωπος εξήγησε ότι η έγκριση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου ήταν επιβεβλημένη επειδή «η συμφωνία προβλέπει την εκταμίευση κονδυλίων που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα από τους κανόνες δανεισμού του Ταμείου».

Η έγκριση αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο δεύτερο «πακέτο» δανειακής βοήθειας της Ελλάδας με 130 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε στις 27 Οκτωβρίου και προβλέπει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ώστε να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Το ΔΝΤ συμμετείχε και στο πρώτο «πακέτο» των 110 δισ. ευρώ.

 Η νέα δανειακή σύμβαση του ΔΝΤ με την Ελλάδα λογίζεται ως «εξαιρετική», καθώς το ποσό που θα εκταμιευθεί (η συμμετοχή του Ταμείου) ξεπερνά τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού επίπεδα.

 

Μισό τρισ. δολάρια αναζητεί το Ταμείο

 

Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αναζητεί πρόσθετα κονδύλια 500 δισ. δολαρίων, προκειμένου να συνεισφέρει στην σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας. Τα επιπλέον κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την αρωγή των κρατών της ευρωζώνης.

 

Συνολικά για τα επόμενα χρόνια το Ταμείο ίσως χρειαστεί περί το 1 τρισ. δολάρια. «Με βάση τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, οι πιθανές ανάγκες χρηματοδότησης ίσως ανέλθουν στο ποσό του 1 τρισ. δολαρίων τα επόμενα χρόνια και ως εκ τούτου το Ταμείο θα χρειαστεί πρόσθετες δανειακές πηγές 500 δισ. δολαρίων», σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ.

 

Σύμφωνα με το BBC, τα συνολικά δανειακά κονδύλια που διαθέτει σήμερα το ΔΝΤ υπολογίζονται στα 590 δισ. δολάρια, ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έχουν φθάσει στο επίπεδο-ρεκόρ των 250 δισ. δολαρίων.   Nationalpride

Σχόλια

Ο χρήστης ηλεκτρονικο τσιγαρο είπε…
Κι άλλο "πακέτο"...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!