Το ...μπλε χάπι της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων


Η νέα χρονιά ήρθε με βομβαρδισμό εκδόσεων ευρωπαϊκών ομολόγων, καθώς εταιρίες και έθνη σπεύδουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που άνοιξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το χριστουγεννιάτικο τονωτικό της ΕΚΤ, με την μορφή φθηνού τριετούς τραπεζικού δανεισμού ύφους 489 δισ. ευρώ, τα αποκαλούμενα LTROs – έχει ανεβάσει τις διαθέσεις των επενδυτών, που αποδέχονται ευκολότερα τα ευρωπαϊκά τραπεζικά ομόλογα.


Επιπρόσθετα στην πληθώρα πωλήσεων των καλυμμένων ομολόγων, ένα είδος χρεογράφων που θεωρούνται απολύτως ασφαλή για τους επενδυτές, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ήδη εκδώσει 16 δισ. ευρώ σε senior μη εξασφαλισμένα ομόλογα σε ευρώ τον Ιανουάριο, περισσότερα απ’ όσο σε όλο το β΄ εξάμηνο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic.
«Κανείς δεν θέλει να μείνει «πίσω από την καμπύλη απόδοσης» σε αυτά τα σχέδια χρηματοδότησης», τονίζει ο
κ.Jez Walsh της Royal Bank of Scotland.
Οι ευρωπαϊκές εταιρίες ήταν ακόμη πιο δραστήριες, παρά τους συγκριτικά εύρωστους ισολογισμούς και τις υγιείς ομολογιακές εκδόσεις από το 2009, που έχουν επιτρέψει στις περισσότερες να καλύψουν τις όποιες επικείμενες λήξεις. Η BMW, για παράδειγμα, πούλησε 2,5 δισ. ευρώ στις αρχές του μήνα, καθώς και άλλα χρεόγραφα σε διάφορα νομίσματα. Συνολικά, οι εταιρίες και τράπεζες
έχουν πωλήσει ομόλογα αξίας 42,4 δισ. δολ. φέτος, κάνοντας το καλύτερο ξεκίνημα έτους από το 2009 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Ο μηχανισμός τραπεζικής χρηματοδότησης της ΕΚΤ μπορεί να είναι η παλίρροια που ανεβάζει όλες τις βάρκεςπλοία, αλλά και πολλοί πρόσθετοι παράγοντες έχουν συμβάλλει στην εκτίναξη των πωλήσεων ομολόγων. Η μεταβλητότητα στις αγορές που χαρακτήρισε όλο σχεδόν το περασμένο έτος υποχρέωσε πολλά funds να φορτώσουν ρευστό από λήξεις ομολόγων, πληρωμές κουπονιών και των όποιων φρέσκων επενδυτικών κεφαλαίων. Οι ρηχοί όγκοι συναλλαγών στις δευτερογενείς αγορές καθιστούν την ανάπτυξη σημαντικών ποσών κεφαλαίων ριψοκίνδυνες, οπότε οι φρέσκες πωλήσεις ομολόγων είναι ο καλύτερος τρόπος για να επενδυθούν μεγάλα μεγέθη ρευστότητας.
Ωστόσο τραπεζίτες, αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων συνιστούν
επιφυλακή, προειδοποιώντας ότι η διάθεση ευφορίας δεν θα κρατήσει, καθώς υπάρχουν πιθανότητες η κρίση στην ευρωζώνη να προκαλέσει νέα μεταβλητότητα.

Με τις προοπτικές για μεταβλητότητα και περιορισμένο τραπεζικό δανεισμό στην Ευρώπη στα ερχόμενα έτη, οι τραπεζίτες προειδοποιούν ότι οι εταιριες και οι τράπεζες θα πρέπει να προλάβουν να πουλήσουν κι άλλα χρεόγραφα, όσο παραμένουν οι επενδυτικές δεκτικοί.

«Οι εταιρίες δεν πωλούν αρκετά ομόλογα. Είναι σαν να ζούμε με δανεικό χρόνο,» σημειώνει ένας τραπεζίτης κοινοπρακτικών δανείων. «Προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα ότι κάποια στιγμή το πάρτι θα τελειώσει,» τονίζει παράγοντας της αγοράς.

Τα credit default swaps στα ευρωπαϊκά εταιρικά και χρηματοπιστωτικά χρέη, έχουν μειωθεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά παραμένουν υψηλά. Οι επενδυτές απαιτούν εύρωστα premiums στις νέες εκδόσεις σε σύγκριση με τα υπάρχοντα ομόλογα. Οι εκδόσεις υψηλής απόδοσης, υψηλού ρίσκου παραμένουν ασθενείς, καταδεικνύοντας ότι η νευρικότητα παραμένει.

«Τα πράγματα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα,» δηλώνει τραπεζίτης της Citi Private Bank. «Η ΕΚΤ βοήθησε από την πίσω πόρτα της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά έλυσε μόνο το πρόβλημα ρευστότητας, όχι το πρόβλημα του αξιόχρεου.»

Στην αγορά ομολόγων, υπάρχει επίσης ένας σαφής διαχωρισμός «Βορρά-Νότου», με πλήρη έλλειψη εκδόσεων από τους πιστωτές της ευρωπαϊκής περιφέρειας. «Θα μου προκαλούσε έκπληξη να δω senior μη εξασφαλισμένες εκδόσεις στην περιφέρεια στο τρέχον τρίμηνο ή και στο εξάμηνο,» σημειώνει ο κ. Suki Mann της Société Générale. Η τράπεζα εκτιμά ότι οι πωλήσεις ομολόγων από ευρωπαϊκές εταιρίες θα μειωθεί 8% στα 120 δισ. ευρώ φ έτος και τραπεζικών ομολόγων θα συρρικνωθεί κατά το ένα τρίτο στα 322 δισ. ευρώ. «Οι εταιρίες φορτώνουν προκαταβολικά,» τονίζει ο κ. Peter Charles της Citi.

Στις ΗΠΑ, την μεγαλυτερη και ζωηρότερη αγορά ομολόγων στον κόσμο, η κατάσταση είναι πιο υγιής, με αποτέλεσμα πολλές εταιρίες να αντλούν δολάρια αντί για ευρώ. Οι αποκαλούμενες εκδόσεις Yankee bond από εταιρίες εκτός τραπεζών απολαμβάνει το καλύτερο ξεκίνημα έτους, σύμφωνα με τα ην Dealogic, με μεγάλη προσφορά από το ομόλογο 7 δισ. δολ. της SABMiller.

Ακόμη και στις ΗΠΑ όμως επικρατούν επιφυλάξεις. Τα risk premiums, δηλαδή τα spreads των εταιρικών ομολόγων σε σχέση με τα Treasuries, συρρικνώνονται, καθιστώντας ελκυστικό το κόστος δανεισμου, αλλά οι επενδυτές και πάλι ζητούν premiums στις νέες εκδόσεις.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα, είναι περισσότερη διαύγεια στο μέτωπο της κρίσης χρεών της Ευρώπης.


ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!