«Η Ελλάδα παραμένει το κεντρικό πρόβλημα» (Γερμανικός Τύπος)

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της ελληνικής κρίσης και η χθεσινή συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο των σχολίων του γερμανικού τύπου.
Οι γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται σήμερα στις δηλώσεις του έλληνα υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας που τελικά θα φτάσει στο 9,6% του ΑΕΠ.
Υπάρχουν επίσης ρεπορτάζ που αναφέρονται στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του χρέους.
«Η Ελλάδα παραμένει το κεντρικό πρόβλημα», είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος στην Die Welt. To δημοσίευμα αναφέρεται σε οικονομικό συνέδριο που διοργάνωσε η εφημερίδα με προσκεκλημένους την καγκελάριο Μέρκελ, τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε και δεκάδες άλλους εκπροσώπους της οικονομίας και της πολιτικής. Το συμπέρασμα του συνεδρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ότι η ευρω-κρίση θα πρέπει να επιλυθεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν αναταράξεις. Ενδεικτικά αναφέρεται η τοποθέτηση της Μπέατρις Βέντερ ντι Μάουρο, μέλους της επιτροπής των «σοφών» της γερμανικής οικονομίας, η οποία καλεί την πολιτική να επιλύσει επιτέλους το «πρόβλημα Ελλάδα», το οποίο πολλοί θεωρούν ως την αιτία για την απώλεια εμπιστοσύνης προς την Ευρώπη.
«Οι πιστωτές αρνούνται να βοηθήσουν την Ελλάδα»
«Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Berliner Morgenpost, που αναφέρεται στην άμεση ανάγκη χρηματοδότησης της Αθήνας. «Διάσωση ή Game over; Εάν η Ελλάδα δεν λάβει φρέσκο χρήμα, το κράτος δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τα χρέη του, παρατηρεί η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός γίνεται δραματικότερη μέρα με την ημέρα. Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του πρωθυπουργού για το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.
«Οι πιστωτές αρνούνται να βοηθήσουν την Ελλάδα» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση της Die Zeit. Το δημοσίευμα επικαλείται τραπεζικούς κύκλους και αναφέρει ότι η συμβολή των πιστωτών για τη διάσωση της χώρας δεν θα είναι η προσδοκώμενη, όπως προκύπτει από τις διαπραγματεύσεις για το PSI. Για τον λόγο αυτό πολλές κυβερνήσεις χωρών-μελών της ΕΕ εξετάζουν διάφορες δυνητικές λύσεις προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες, παρατηρεί η εφημερίδα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοσίευμα της Handelsblatt που αναφέρεται στις ευκαιρίες για «σπέκουλα» που προσφέρουν τα ελληνικά ομόλογα. «670% απόδοση ή ολική απώλεια» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ, το οποίο αναφέρει ότι "σπεκουλαδόροι" επενδυτές επενδύουν όλο και περισσότερο στα ελληνικά ομόλογα. Πρόκειται για ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου, γράφει η εφημερίδα.
Να πληρώσουν οι μεγάλες περιουσίες
Στη συνάντηση του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι με την καγκελάριο Μέρκελ αναφέρεται το σχόλιο της συντηρητικής Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η εφημερίδα θεωρεί άδικο το αίτημα του κ. Μόντι για χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας ενώ παράλληλα επικρίνει και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων. Του ζητά να φορολογήσει τις μεγάλες περιουσίες. «Γιατί θα πρέπει να κάνουν θυσίες οι ιταλοί εργάτες και συνταξιούχοι», διερωτάται ο σχολιαστής. «Γιατί η Ρώμη δεν πιάνει αυτούς με τις εξαιρετικά μεγάλες ιδιωτικές περιουσίες; Στην ΕΕ είναι οι Βέλγοι και οι Ιταλοί που εμφανίζονται να έχουν κατά μέσο όρο τη μεγαλύτερη περιουσία. Εάν ο Μόντι επέβαλλε μια εισφορά περιουσίας της τάξεως του 16% θα μείωνε με μία κίνηση το δημόσιο χρέος της Ιταλίας σε ποσοστό κάτω του 100% του ΑΕΠ. Αυτό θα έπρεπε να κάνει ο Μόντι αντί να αναγκάζει τους φορολογούμενος άλλων χωρών να ανταποκριθούν. Σε τελική ανάλυση η περιουσία των Ιταλών είναι τόσο μεγάλη επειδή η φορολογία είναι αναποτελεσματική, καταλήγει η εφημερίδα.
Τέλος, η Osnabrücker Zeitung αναφέρεται στην αξίωση του Μόντι να μην είναι η χώρα του κομπάρσος στην Ευρώπη. «Αυτό καταδεικνύει μια ανεπτυγμένη αυτοπεποίθηση. Άλλωστε ο Μόντι είναι εδώ και δύο μήνες πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση ο ιταλός πρωθυπουργός κατάφερε να περάσει ένα δραστικό πρόγραμμα λιτότητας. Δικαίως λοιπόν αναμένει αναγνώριση. Το γεγονός ότι συνέδεσε τον σεβασμό αυτόν με επικρίσεις σε βάρος της Γερμανίας και της Γαλλίας ήταν μια διόλου φιλική ενέργεια, την οποία θα μπορούσε να αποφύγει», παρατηρεί η εφημερίδα.
Deutsche Welle,greekfinanceforumm

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!