Προβλέψεις για το 2012 από ευρωπαίους διπλωμάτες


 
                                                                  
Αν και το 2011 θεωρείται ως το πιο «φρικτό έτος» για την Ευρώπη, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών της ΕΕ ελπίζουν πως συγκεκριμένες δράσεις θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των 27 κρατών μελών. Επιπλέον ευελπιστούν να αντιστρέψουν την οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει τις εθνικές οικονομίες και εν τέλει το 2012 να μεταμορφωθεί σε ένα «θαυμάσιο έτος».
Όταν πρόκειται για τις προτεραιότητες του 2012, οι Ευρωπαίοι πρεσβευτές διστάζουν να μιλήσουν για το άμεσο μέλλον, το οποίο θεωρούν πολύ αβέβαιο.
Όσοι όμως που προσπαθούν να ρίξουν λίγο φως στην αβεβαιότητα του 2012 υπογραμμίζουν την κρίσιμη κατάσταση των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών, κάτι που οφείλεται στην κρίση της Ευρωζώνης. Παράλληλα τονίζουν πως τα μέτρα που λαμβάνονται θα ενδυναμώσουν την ΕΕ και πως αυτή τη στιγμή δεν προβλέπεται μια Ευρώπη των δύο ή πολλών ταχυτήτων. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το 2012 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για την Ευρώπη, η οποία θα σταθεί ικανή να προσφέρει μια αξιόπιστη και βιώσιμη λύση για την κρίση του δημόσιου χρέους, το οποίο αντιπροσωπεύει μια πολύ σημαντική απειλή για τη σταθερότητα και την ακεραιότητα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης» δήλωσε ο κύριος Ferdinando Nelli Feroci, μόνιμος εκπρόσωπος της Ιταλίας στην ΕΕ, σε συνέντευξή που παραχώρησε στην EurActiv.
Αντιμέτωποι με την πιθανότητα να τεθεί βέτο από τη Βρετανία, οι ηγέτες της ΕΕ σε συνάντηση που είχαν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις 8-9 Δεκεμβρίου συμφώνησαν να εφαρμοστεί αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρωζώνη μέσα από μια νέα διακυβερνητική συνθήκη, που επρόκειτο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα και να υπογραφτεί τον Μάρτιο 
«Η συμφωνία για μια ισχυρή οικονομική ένωση θα πρέπει να είναι φιλόδοξη και αποτελεσματική όχι μόνο στην προσπάθειά της να ενισχύσει την πειθαρχία, αλλά και στην προσπάθειά της να προωθήσει μια ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη», σημείωσε ο Ιταλός πρέσβης. Τονίζει ότι η συμφωνία θα πρέπει «να μην έχει αποκλεισμούς, να απευθύνεται σε όλα τα κράτη μέλη και να δείχνει σεβασμό στην ακεραιότητας του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ».
Οι προοπτικές μιας « Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων » αντιπροσωπεύουν, κατά την άποψή μας, ένα σενάριο που θα πρέπει να αποφεύχθεί, "υποστήριξε ο κύριος Νelli Feroci. Τέλος ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Φινλανδίας Jan Store, συμφωνεί με το γεγονός πως η συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. «Όλα αυτά τα διαφορετικά μέτρα θα μας κάνουν πιο ισχυρούς και θα μας προετοιμάσουν καλύτερα για το μέλλον», είπε.
«Ανεξάρτητα από την επικύρωσή της από τις 26 χώρες, η νέα συμφωνία δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Είναι μια νέα διακυβερνητική συμφωνία που προορίζεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην αγορά», δήλωσε ο Richard Cachia Caruana μόνιμος αντιπρόσωπος της Μάλτας στην ΕΕ.
Μόνο με την υπεύθυνη εφαρμογή όλων των εργαλείων που έχουν προσυμφωνηθεί - συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) – θα μπορέσει η ΕΕ να σταθεί ικανή να δείξει ηγετικά χαρακτηριστικά και να οικοδομήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη. «Δεν υπάρχει συνθήκη που να μπορεί να θέσει τέλος σε μια κρίση από μόνη της, εκτός εάν τα κράτη μέλη θέσουν σε εφαρμογή ένα δεσμευτικό και αυστηρό καθεστώς πειθαρχίας για να αποφύγουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα απ'όσα έχουν», δήλωσε ο Ilze Juhansone, μόνιμος Αντιπρόσωπος της Λετονίας στην ΕΕ.
«Είναι επίσης σαφές ότι η ΕΕ θα χρειαστεί νέα και συγκεκριμένα μέτρα άμεσου χαρακτήρα για να αντιμετωπίσει την κρίση βραχυπρόθεσμα και για να βοηθήσει τα πιο ταραγμένα της μέλη», πρόσθεσε ο Raimundas Karobolis, ο μόνιμο αντιπρόσωπος της Λιθουανίας.
«Η συνθήκη αυτή αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της ΕΕ πως θα κάνει οτιδήποτε χρειάζεται για να εξασφαλίσει την σταθερότητα του κοινού νομίσματος», δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Εσθονίας, Matti Maasikas, στην EurActiv. Γενικά, οι διπλωμάτες των 27 της ΕΕ φαίνεται να έχουν πίστη στην διακυβερνητική συνθήκη, η οποία ως επί το πλείστον απευθύνεται σε μέλη της Ευρωζώνης, και μπορεί να καταστεί ελκυστική και για τα 27 κράτη μέλη, για όσο χρονικό διάστημα παραμείνει ανοιχτή για προσχώρηση και αποδεικνύει ότι είναι χρήσιμη και αποτελεσματική.
Η δημιουργικότητα και ο πραγματισμός φαίνεται να είναι τα κεντρικά μοτίβα, των μελλοντικών διαπραγματεύσεων για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, οι οποίες πρόκειται να εισέλθουν σε μια αποφασιστική φάση τους επόμενους μήνες με την θέσπιση μιας συμφωνίας να αναμένεται έως το τέλος του χρόνου. «Οι διαπραγματεύσεις θα ισορροπήσουν πάνω σε μια πολύ λεπτή γραμμή»παραδέχθηκε ο φιλανδικής καταγωγής Μόνιμος Αντιπρόσωπος Jan Store τονίζοντας πως θα πρέπει να αντανακλάται σε αυτές η δύσκολη κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και πως θα πρέπει να ενισχυθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Η Γερμανία συνεισφέρει περίπου το 20% του προϋπολογισμού της ΕΕ, και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και θα τονίσει ίσως περισσότερο από ποτέ την ανάγκη θέσπισης αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, με φόντο τα στελέχη του προϋπολογισμού σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Χωρίς αλληλεγγύη, οικονομική και κοινωνική συνοχή, θα αποτύχουμε να υλοποιήσουμε τον στόχο μιας πιο ανταγωνιστικής Ευρώπης, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αλλά είμαι βέβαιος ότι οι πολιτικοί ηγέτες μας θα ανταποκριθούν στην πρόκληση», δήλωσε ο Lobo Antunes.
 
Greek Finance Forum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!