Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Απρίλιος, 2011

Time magazine: Η Λιβύη και η Συρία …πονοκέφαλος για τη Τουρκία.

Εικόνα
Soli Ozel, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Bilgi: ”Η Τουρκία τη δεδομένη στιγμή είναι μόνη όσο ποτέ άλλοτε στη παγκόσμια σκακιέρα”. Με τη γειτονική Συρία σε κρίση, η «αραβική άνοιξη» χτύπησε τη πόρτα της Τουρκίας και μαζί της έφερε και πονοκέφαλο σε μια κυβέρνηση που διαχρονικά ποντάριζε στα πολιτικά δρώμενα της περιοχής. Από την εποχή (το 2002) που ήρθε στην εξουσία ο Πρωθυπουργός και βαθιά Ισλαμιστής Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπάθησε να ηγηθεί στο μουσουλμανικό κόσμο «χρησιμοποιώντας» τη κοινή θρησκευτική τους ευαισθησία και την οικονομική επιθετική του πολιτική. Οι Τούρκοι υπουργοί υπέγραψαν εμπορικές συμφωνίες και πρωτόκολλα συμφωνιών με χώρες της Μέσης Ανατολής, παρότι οι προσπάθειες τους να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπεφταν στο κενό. Ο Ερντογάν αποφάσισε να ελιχθεί και να γίνει ο ήρωας του Αραβικού Κόσμου μέσω της κριτικής που ασκούσε (και ασκεί) στο Ισραήλ.

Η Ρωσία προειδοποιεί τον Ερντογάν να σεβαστεί τη Συνθήκη Μοντρέ.

Εικόνα
Η ανακοίνωση του Ερντογάν για τη κατασκευή της “Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης” δηλαδή ενός δεύτερου περάσματος από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Θάλασσα του Μαρμαρά, έφερε την αντίδραση της Ρωσίας. Σε σημερινό πρωτοσέλιδο της, η τουρκική HURRIYET , αναφέρει πως η Ρωσία προειδοποίησε μέσω του Πρεσβευτή της στην Άγκυρα, τον Ερντογάν να σεβαστεί τη Συνθήκη Μοντρέ και να ξανά σκεφτεί τη κατασκευή του έργου.

«Η φιλική αναδιάρθρωση είναι μονόδρομος» επιμένει σύμβουλος της Μέρκελ

Εικόνα
«Η φιλική αναδιάρθρωση είναι μονόδρομος για την Ελλάδα, ώστε να αισθανθεί κάποια ανακούφιση» επιμένει ο Λαρς Φέλντ, μέλος του πενταμελούς συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» . Ο κ. Φέλντ εξηγεί καταρχάς γιατί υποστηρίζει με σθένος την άποψη αυτή, λέγοντας χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη γιατί τα μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας δεν μπορούν πλέον να επιβληθούν πολιτικά, κάμπτοντας τις αντιστάσεις του κόσμου, οι οποίες πληθαίνουν «ιδίως όταν δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ».

Αλλάζει ο χάρτης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών - Τι προβλέπουν Morgan Stanley, UBS και Citigroup για παγκόσμια ανάπτυξη και πληθωρισμό...

Εικόνα
Βέβαιη θεωρείται από την πλειοψηφία των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων η αλλαγή στάσης στη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών διεθνώς στο προσεχές μέλλον, στον απόηχο των διευρυμένων ανησυχιών για την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, με φόντο τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων.

Ο μόνιμος αποπροσανατολισμός.....

Εικόνα
Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε από τα Μ.Μ.Ε. μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια που βασίζεται στην ραγδαία κλιμάκωση των spreads,να «πιέζουν» τη Κυβέρνηση να.... λάβει μέτρα για να πεισθούν οι Αγορές….. Οι Αγορές μπορούν να χαρακτηρισθούν με πολλά ονόματα, όχι τόσο κολακευτικά, αλλά σίγουρα όχι από αφέλεια….Οι Αγορές γνωρίζουν πολύ καλά ότι όσα μέτρα κι αν λάβει η Κυβέρνηση η ύφεση που έχει προκληθεί από την υφιστάμενη πολιτική, πολλαπλασιαζόμενη από τη γενικότερη παγκόσμια αρνητική συγκυρία ,δεν έχει μέλλον….

«Μη αναστρέψιμη» η κατάσταση στη Συρία – Οι πιθανές εξελίξεις.

Εικόνα
Αν η κατάσταση ξεφύγει από τα όρια της Συρίας, τότε η ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θα απειληθεί από μια γενικευμένη σύρραξη, στην οποία θα εμπλακούν χώρες όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος, το Ιράν, οι ΗΠΑ και η Τουρκία. Γιαννακόπουλος Βασίλης – Γεωστρατηγικός Αναλυτής  / www . geostrategy . gr / geostrategical @ yahoo . gr Πολιτικο-κοινωνική κατάσταση Το ντόμινο των εξεγέρσεων του αραβικού κόσμου διέρχεται από τη Συρία, όπου ο πρόεδρος Bashar al-Assad δεν φαίνεται να διαθέτει τις απαραίτητες επιλογές για να αντιμετωπίσει την πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα του. Ουσιαστικά, οι ευκαιρίες χάθηκαν το 2000, όταν ανέλαβε την εξουσία. Αρχικά, ο Bashar υποσχέθηκε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, όμως, το «πακέτο των μεταρρυθμίσεων», γνωστό και ως “Damascus Spring”, δεν εφαρμόσθηκε ποτέ, καθώς τα μέλη της παλιάς φρουράς τον πίεσαν και τον οδήγησαν προς περισσότερο αυταρχικές πολιτικές διακυβέρνησης της χώρας.

Πόσα χρήματα πήρε μέχρι στιγμής η Γερμανία από την Ελλάδα από τόκους;

Εικόνα
Μπορεί να έχουν γράψει τα χειρότερα για την Ελλάδα και να έχουν κατηγορήσει τους Έλληνες με ό,τι μπορεί να βάλει κανείς στο νου του. Και αν και οι ίδιοι δεν πλήρωσαν ποτέ τα δάνεια τους στην Ελλάδα και άφησαν φέσια και ενώ οι εφημερίδες τους γέμισαν με πρωτοσέλιδα πως χαρίζονται λεφτά στην Ελλάδα από τον κόπο και των ιδρώτα των Γερμανών, πριν ακόμη περάσει ένας χρόνος από την υπογραφή του Μνημονίου, οι Γερμανοί έχουν εισπράξει από τόκους από την Ελλάδα 136 εκ ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σε αποκλειστικότητα το XrimaNews.gr

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΓΙΣ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Εικόνα
O Μπαγίς επισκέφτηκε ορθόδοξη εκκλησία των Ρωμιών Ο υπουργός Επικρατείας και Αρχιδιαπραγματευτής Εγεμέν Μπαγίς δήλωσε πως « Σε κάθε συγκέντρωση τίθεται το θέμα να ανοίξει μια θεολογική σχολή στην Τουρκία και ειδικότερα η δραστηριοποιούμενη για πολλά χρόνια παλιότερα θεολογική σχολή της Χάλκης. Το θέμα αυτό το μελετάμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Ο Μπαγίς επισκέφτηκε τον ορθόδοξο ναό των Ρωμιών της Αγίας Ευφημίας και συνομίλησε με τον πρόεδρο του ιδρύματος της εκκλησίας Γιώργο Στεφανόπουλο και με τους άλλους διοικούντες.

Sell in May and go away

Εικόνα
Οι οπαδοί των χρηματιστηριακών θεωριών λογικά ετοιμάζουν τις εντολές πωλήσεών τους. “ Sell in May and go away, come back on St Leger’s day”* (Πούλα τον Μάιο και φύγε διακοπές, για να γυρίσεις τον Σεπτέμβριο -σε ελεύθερη απόδοση), είναι το ευρύτερα γνωστό κομμάτι της χρηματιστηριακής λαϊκής σοφίας. Κατέχει επίσης ένα πολύ αξιοπρεπές ιστορικό επαλήθευσης . Κι αυτό όχι επειδή οι πρώτες αχτίδες του καλοκαιριού εγγυώνται πτώση των μετοχών. Ούτε γιατί η ημέρα St Leger κρύβει κάποιο καυτό χρηματιστηριακό μυστικό. Ωστόσο είναι ένα γνωμικό που βρίσκει επαλήθευση. Στην Βρετανία, έρευνα των κ. κ. Sven Bouman της Aegon και Ben Jacobsen του Erasmus University, έδειξε ότι οι μετοχές είχαν πολύ λιγότερο καλύτερη εμφάνιση από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, παρά από το υπόλοιπο έτος, σε μια διάρκεια από το 1694. Ο FTSE 100 δημιουργήθηκε το 1984 και έχει πέσει, από τις αρχές Μαΐου ως τα τέλη Σεπτεμβρίου τις μισές φορές, ενώ μόνο μια φορά κατάφερε να έχει θετική μέση απόδοση σε αυτό το διάστη

Γιατί δεν αφήνουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει

Εικόνα
Ένας διεθνής σχολιαστής έγραψε για την Ελλάδα ότι αν υπήρχε βραβείο για τον πιο αργόσυρτο... αργό θάνατο θα το είχε κερδίσει. Και προέτρεψε τους Ευρωπαίους να αφήσουν την Ελλάδα να πεθάνει, για να τελειώσει επιτέλους αυτό το μαρτύριο. Όμως, η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει ούτε «κούρεμα» πιστωτών, ούτε ακόμη και μια απλή επιμήκυνση χρονικής διάρκειας του χρέους, όσο υπάρχει στα θεμέλια του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος το εύφλεκτο υλικό των CDS . Τα CDS , τα περιβόητα ασφάλιστρα κινδύνου χρεοκοπίας, που κατά το γνωστό παραλληλισμό επιτρέπουν σε κάποιον να αγοράσει ασφάλιση για το σπίτι του γείτονα και να γίνει πλούσιος μόλις αυτό καεί, βρίσκονται στο επίκεντρο όλου του προβληματισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη βάση του οποίου θα δοθεί και η απάντηση στο ερώτημα των δισεκατομμυρίων: μπορεί να επιτραπεί μια χρεοκοπία στη μεγαλύτερη νομισματική ένωση ανεξάρτητων κρατών;

Οι ταραχές στη Συρία προκαλούν ανησυχία – Αξιωματούχοι στην Τουρκία ανησυχούν για την αποσταθεροποίηση στη γειτονική τους χώρα, για ένα πολύ σημαντικό λόγο.

Εικόνα
Του Άλακμπαρ Ραούφογλου για τους Southeast European Times Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας ξεκίνησαν ευρεία επιχείρηση στα σύνορα με τη Συρία, σκοτώνοντας επτά Κούρδους μαχητές έπειτα από διέλευση των συνόρων από μεγάλη ομάδα μελών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). Η επιχείρηση έλαβε χώρα έπειτα από μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων, στις οποίες η Άγκυρα κατάφερε να πείσει τη Δαμασκό να υπογράψει συμφωνία ασφαλείας για Κουρδική ανταρσία.

Financial Times: Η Ελλάδα χρειάζεται "κατακλυσμιαίο σοκ"

Εικόνα
Ως ασθενή αντιμετωπίζουν Γερμανοί οικονομολόγοι, σύμφωνα με τους Financial Times, την Ελλάδα...   που χρήζει ψυχιατρικής θεραπευτικής μεθόδου, του λεγόμενου «κατακλυσμιαίου σοκ» ώστε να βγει από το αδιέξοδο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γερμανική έκδοση της εφημερίδας, η μέθοδος μοιάζει με αυτή που ακολουθείται σε αυτούς που πάσχουν από υψοφοβία. Τους αναγκάζουν να ανέβουν ψηλά και να κοιτάξουν προ τα κάτω. «Έτσι και σε αυτήν την περίπτωση η αναδιάρθρωση, με ό, τι αυτό συνεπάγεται είναι κάτι το αναπόφευκτο και αναγκαίο», τονίζεται.

Από τους Έλληνες εφοπλιστές και τη Ρωσία, κρέμονται οι Τούρκοι για να κατασκευάσουν τον “δεύτερο Βόσπορο”

Εικόνα
MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ Μετα την ανακοίνωση της κατασκευής της “Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης” δηλαδή ενός δεύτερου περάσματος από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Θάλασσα του Μαρμαρά , η προσοχή όλων στράφηκε στο κόστος και στην βιωσιμότητα του έργου.

Παράξενοι νόμοι σε όλο τον κόσμο!

Εικόνα
ΗΠΑ, California, Chico(δημοτικός νόμος): Η πυροδότηση πυρηνικού όπλου στα όρια του Δήμου τιμωρείται με πρόστιμο $500.  Τόσο αυστηρά; Γιατί δεν τον χτυπάτε με χάρακα στο χέρι; - ΗΠΑ, California, Los Angeles(δημοτικός νόμος): Απαγορεύεται στους σκύλους να ζευγαρώνουν σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από εκκλησίες. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο $500 και φυλάκιση 6 μηνών. Εκτός κι αν τα σκυλιά έχουν εξομολογηθεί πριν τη πράξη… - ΗΠΑ, California, Palm Springs(δημοτικός νόμος): Απαγορεύεται η διέλευση καμήλας από την Palm Canyon Driveμεταξύ 16.00 και 18.00. Τις υπόλοιπες ώρες ο δακτύλιος είναι ελεύθερος…

Χ.Ροζάκης: Αδύνατη η επέμβαση της Τουρκίας στη νότια ΑΟΖ της Κύπρου

Εικόνα
Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα επέμβασης στην ΑΟΖ στις νότιες θάλασσες της Κύπρου, τόνισε ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης. Η Τουρκία δεν έχει καμία δυνατότητα ανάμειξης στα θέματα που αφορούν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου στις νότιες της θάλασσες, τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ και καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου, Χρήστος Ροζάκης.

Το ΔΝΤ έριξε βόμβα και δεν το κατάλαβε κανείς! Το 2016 λήγει η «εποχή της Αμερικής» και αναλαμβάνει η Κίνα

Εικόνα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έριξε μια «βόμβα» που μάλιστα πέρασε απαρατήρητη, λέει το πρακτορείο MarketWatch. Ο διεθνής οργανισμός για πρώτη φορά, έδωσε το χρονοδιάγραμμα για το πότε θα λήξει η «εποχή της Αμερικής» και η οικονομία της Κίνας θα κρατήσει τα ηνία. Αυτή η εποχή θα είναι πιο νωρίς απ’ όσο περιμένουμε! Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επίσημες προβλέψεις από το ΔΝΤ, η κινεζική οικονομία θα ξεπεράσει την αμερικανική σε πραγματικά μεγέθη το 2016, σε μόλις πέντε χρόνια. Η έκθεση περιέχει μια οδυνηρή προοπτική για την διαμάχη περί του προϋπολογισμού που εκδηλώνεται στην Ουάσιγκτον.

FT: Η αύξηση του επιτοκίου των ομολόγων δείχνει αναδιάρθρωση

Εικόνα
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη! Η άποψη αυτή αποτελεί πλέον κοινό τόπο στη Γερμανία. Όλα σχεδόν τα μέσα ενημέρωσης, καθώς και η μεγάλη πλειοψηφία των αναλυτών την επαναλαμβάνουν σε ωριαίο σχεδόν ρυθμό. Η δημοσίευση την Τετάρτη των νέων στοιχείου της Eurostat για το γιγαντιαίο έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού το 2010 έγιναν αφορμή για νέο κύμα δημοσιευμάτων που συνεχίζεται και την Πέμπτη. Και μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – ως ένα είδος τελευταίου των Μοϊκανών – συνεχίζει να αποκρούει κάθε μορφή αναδιάρθρωσης προβάλλοντας το επιχείρημα ότι τυχόν υλοποίησή της θα είχε καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Η ιστορία της Διακαινησίμου Εβδομάδας (από τη Λαμπρή έως του Θωμά)

Εικόνα
Η Διακαινήσιμος Εβδομάδα. Γιατί ονομάζεται έτσι; Στην παλαιά εποχή στην Εκκλησία, υπήρχε η τάξη των Κατηχουμένων, όσων δηλαδή προέρχονταν από τους ειδωλολάτρες ή τους Ιουδαίους και διδάσκονταν τις αλήθειες της χριστιανικής πίστεως για να γίνουν μέλη της με το μυστήριο του Βαπτίσματος. Το Βάπτισμα δεν ήταν τότε ατομικό ή οικογενειακό γεγονός, όπως σήμερα, αλλά γεγονός που αφορούσε το πλήρωμα της Εκκλησίας.

Καταγγελία Χριστόφια: "Η Τουρκία δυσκολεύει το έργο της Κυπριακής Αεροπορίας"

Εικόνα
Η άρνηση της Τουρκίας να άρει την κατοχή και να συμμορφωθεί προς τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί την ουσία και την γενεσιουργό αιτία της ανώμαλης κατάστασης που υπάρχει. Αυτό δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σε χαιρετισμό του σε δείπνο που διοργάνωσε στη Λευκωσία το Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων Ν.Α Μεσόγειος -Μέση Ανατολή - Κύπρος με την ευκαιρία του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα ''Ασφάλεια Πτήσεων: Εφαρμογή, Ρύθμιση, Πρακτική''. Ως συνέπεια αυτής της κατάστασης, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, οι Κυπριακές Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες στη διεκπεραίωση του σοβαρού έργου που επιτελούν. Οι δυσκολίες αυτές προκύπτουν από την επίμονη και απαράδεκτη άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει τη χρήση του εναέριου χώρου της στις κυπριακές αεροπορικές εταιρείες

H SG προτείνει νέο πακέτο στήριξης από Ευρώπη για Ελλάδα με τα 2ετή spread εκτός ελέγχου! - ING: Haircut 50% στα 5ετή

( upd 4) Εκτός ελέγχου πλέον η τρελή κούρσα των spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων, εν μέσω ολοένα και εντονότερης σεναριολογίας περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που "βυθίζει" το ελληνικό χρηματιστήριο και "εκτοξεύει" τα spread των 2ετών και των 5ετών ομολόγων πάνω από τις 2.500 και τις 2.000 μονάδες βάσης , αντίστοιχα, με το 10ετές να παραμένει σε ιστορικό υψηλό στις 1.316 μβ.

Οι 10 πιο παράξενοι φόροι στην ιστορία

Εικόνα
a Νο. 10 : Ο φόρος της γενειάδας. Ο τσάρος Πέτρος ο Μέγας της Ρωσίας, από κάποιους θεωρείται ριζοσπάστης και από άλλους απολύτως παλαβός. Κάτι νόμοι σαν αυτόν όμως τείνουν να τον κατατάξουν στην δεύτερη κατηγορία. Όχι μόνο φορολόγησε αυτούς που έφεραν γένια αλλά απαιτούσε να φέρουν και παράσημα με τα οποία παραδέχονταν ότι οι γενειάδες τους ήταν γελοίες. Νο. 9: Δηλώστε τα χρήματα από την διακίνηση ναρκωτικών. Αν φαίνεται ακατόρθωτο για μια κυβέρνηση να πείσει τους πολίτες να δηλώνουν όλα τα εισοδήματα τους στην εφορία, φανταστείτε πόσο τρελό είναι να τους λέει να δηλώσουν τα χρήματα που κέρδισαν από διακίνηση ναρκωτικών

Aναπόφευκτη η αναδιάρθρωση της Ελλάδας

Εικόνα
Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι σκέψεις αναπόφευκτα στρέφονται στην Ελλάδα. Τα νησιά της! Ο ήλιος της ! Η χρεοκοπία της! Η διαμάχη για το κατά πόσον η Αθήνα πρέπει να κάνει αναδιάρθρωση χρέους –και για το πότε- κερδίζει έδαφος. Και έτσι πρέπει να είναι. Οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι η χώρα είναι αξιόχρεος ή ότι το χρέος της είναι βιώσιμο. Και αυτό θα πρέπει να ανησυχεί την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, τους δανειστές έσχατης ανάγκης της Ελλάδας.

Τι κρύβει το σχέδιο Ερντογάν για τον “δεύτερο Βόσπορο”.

Εικόνα
Το σχέδιο κατασκευής του “Δεύτερου Βοσπόρου” στην Κωνσταντινούπολη θα έχει σημαντικές και ισως αρνητικές επιπτώσεις και για τη χώρα μας. Η πρώτη επίπτωση είναι αυτή η εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης και της συνθήκης του Μοντρέ. Αυτές οι συνθήκες ισχύουν για τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα συμβεί οταν ολοκληρωθεί η διώρυγα της Κωσνταντινούπολης που όπως τονίζει ο Ερντογάν μπορεί να είναι έτοιμη σε 10 χρόνια απο σήμερα. Στη διώρυγα θα ισχύει η συνθήκη της Λωζάνης και η αναθεώρηση της με τη συνθήκη του Μοντρέ.

Η θεωρία των δυόµισι πολέµων.Σε εγρήγορση Τουρκία και Ισραήλ από την κρίση στη Συρία

Εικόνα
Η επιδεινούµενη κατάσταση στη Συρία κρατά σε ύψιστη εγρήγορση την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας. Το ίδιο ακριβώς συµβαίνει και µε το ΙΣραήλ, παρότι οι σχέσεις των δύο χωρών µε τη ∆αµασκό έχουν διαφορετικό ειδικό βάρος. Για την Τουρκία, έπειτα από µια πολυετή περίοδο αµοιβαίας εχθρότητας, η Συρία είναι πλέον συµµαχική χώρα. Για το Ισραήλ η κυβέρνηση της ∆αµασκού παραµένει από τα πλέον ανυποχώρητα κι επικίνδυνα αραβικά καθεστώτα στη ρήξη του µε το εβραϊκό κράτος.

Γιατί η ΕΚΤ άφησε την Ελλάδα στην τύχη της;

Εικόνα
Την ώρα που οι αποδόσεις των κοντινής λήξης ελληνικών ομολόγων παραπέμπουν σε επιτόκιο υπερημερίας πιστωτικής κάρτας (!), η ΕΚΤ προκαλεί έντονο προβληματισμό με την απαθή στάση της, καθώς έχει εξαφανισθεί από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των άλλων περιφερειακών οικονομιών της ευρωζώνης, επιτρέποντας να ξεφύγουν από κάθε όριο τα spread δανεισμού.

Όλι Ρεν: «Κανένα σχέδιο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Εικόνα
«Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ακόμη και μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που έδειξαν έλλειμμα μεγαλύτερο των εκτιμήσεων για το 2010» ξεκαθάρισε ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

«Καθορίστε εσείς ΑΟΖ και αντίδραση της Τουρκίας θα είναι αιτία πολέμου για εμάς» λέει το Ισραήλ

Εικόνα
Του Δημήτρη Μπεκιάρη «Καθορίστε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σας με την Κύπρο, και οποιαδήποτε απειλή, αντίδραση και πρωτοβουλία της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας θα θεωρείται για εμάς Casus Belli». Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο μετέφεραν την προηγούμενη εβδομάδα Ισραηλινοί αξιωματούχοι σε ανώτατα στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Είναι γεγονός: Δεύτερο Βόσπορο χτίζει ο Ερντογάν! Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα-δείτε το βίντεο

Εικόνα
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ Tουλάχιστον 10 δισ. δολάρια θα είναι το κόστος της κατασκευής του “δεύτερου Βοσπόρου” στην Κων/πολη. Αυτό ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τόπμπας.

Frankfurter Neue Presse: "Η Οδύσσεια της Ελλάδας

Εικόνα
Νέα τροφή στο διεθνή οικονομικό Τύπο έδωσε η αναθεώρηση του ελληνικού ελλείμματος...   του 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ, από 9,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση. «Η Ελλάδα δεν τρέχει σε Μαραθώνιο, αλλά βρίσκεται σε μια Οδύσσεια και κανείς δε γνωρίζει εάν θα φτάσει στον προορισμό της. Σε κάθε περίπτωση, η δημοσίευση των νέων δημοσιονομικών στοιχείων από την Eurostat, αυξάνει τις αμφιβολίες» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Neue Presse,  παραθέτοντας τα νέα στοιχεία για το δημόσιο χρέος.

Τράπεζες: Βαθαίνει το χάσμα Βορρά-Νότου

Εικόνα
Το χάσμα ανάμεσα στον τραπεζικό κλάδο του ευρωπαϊκού Νότου, που επιβαρύνεται από τις ανησυχίες για την κρίση χρέους και των ανταγωνιστών στον τραπεζικό κλάδο του "υγιέστερου" ευρωπαϊκού Βορρά, έχει διευρυνθεί φέτος, ασκώντας νέες πιέσεις στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Αυστρίας, οι οποίοι ήδη θεωρούνται κεφαλαιακά αδύναμοι. Συγκεκριμένα, τράπεζες όπως η ελληνική Alpha Bank , η ιταλική Unicredit, η Banco Espirito Santo της Πορτογαλίας όπως επίσης η Erste Bank και η Raiffeisen της Αυστρίας βρίσκονται στο επίκεντρο γιατί δεν έχουν ακολουθήσει το τελευταίο κύμα άντλησης νέων κεφαλαίων.

Kύπρος: Ο υπαρχηγός των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, σε επίσημη επίσκεψη, στο νησί

Εικόνα
  Rate This Ο υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στρατηγός Μα Σιαοτάν πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο και είχε ήδη συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας Κώστα Παπακώστα.

Οι αραβικές εξεγέρσεις και η Ελλάδα.

Εικόνα
Του Θανου Π. Ντοκου* Το σεισμικό ρήγμα της Μέσης Ανατολής συνεχίζει να δίνει δονήσεις σε διάφορα σημεία, προκαλώντας αβεβαιότητα για τη μελλοντική μορφή της περιοχής, ενώ υπάρχει ένα μόνο σταθερό δεδομένο: η αίσθηση πολιτικής ενδυνάμωσης των πολιτών των αραβικών χωρών, προϊόν των εξεγέρσεων της Τυνησίας και της Αιγύπτου.

Wikileaks: Φυτώρια τρομοκρατών τζαμιά και ισλαμικά κέντρα

Εικόνα
"Φυτώρια τρομοκρατών" τα τζαμιά και τα Ισλαμικά Κέντρα, σύμφωνα με νέα  αμερικανικά έγγραφα  Απρίλιος 27, 2011. Ουάσιγκτον. Η διεθνής τρομοκρατική οργάνωση ‘Αλ Κάιντα’ προσλαμβάνει και εκπαιδεύει εξτρεμιστές σε τεμένη και ισλαμικά κέντρα, σε όλον τον κόσμο από το Μόντρεαλ έως το Καράτσι, σύμφωνα με απόρρητη λίστα του αμερικανικού πενταγώνου, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ( AFP ) επικαλούμενο έγγραφα που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα Wikileaks .

Τι αναμένεται από την συνέντευξη Τύπου Bernanke

Εικόνα
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιο είναι το οικονομικό γεγονός της εβδομάδας: Η πρώτη συνέντευξη τύπου στην ιστορία της Federal Reserve, την οποία θα παραθέσει μετά το πέρας της τακτικής συνεδρίασης, ο κεντρικός τραπεζίτης Ben Bernanke. Όπως και στο άλλο μεγάλο γεγονός της εβδομάδας –τους βασιλικούς γάμους στο Λονδίνο- όλες οι χώρες έχουν κάνει πολύ προσεκτικό σχεδιασμό κάλυψης του γεγονότος, για να είναι σίγουρες ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Οι κομπογιαννίτικες λύσεις δεν θα θεραπεύσουν την Ευρωζώνη

Εικόνα
Την περασμένη εβδομάδα υιοθετούσαμε θετικούς τόνους και διατυπώναμε ένα αισιόδοξο  σενάριο για την κρίση της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με αυτό, η Ευρωζώνη θα βγει ακέραιη από την κρίση, δεν θα δούμε αίμα στους δρόμους, θα έχουμε μόνο μία εφάπαξ, αν και απρόθυμη, διάσωση, σε συνδυασμό με μια περιορισμένη δημοσιονομική ένωση. Το σενάριο αυτό, ωστόσο, είναι ευάλωτο σε κάθε μεγάλο ατύχημα. Και την περασμένη εβδομάδα είδαμε πώς μπορεί να συμβεί ένα μεγάλο ατύχημα. Άρα το αισιόδοξο σενάριο μοιάζει σήμερα λιγότερο βέβαιο από ό,τι ήταν πριν μια βδομάδα. Η εβδομάδα ξεκίνησε με τη δυναμική εμφάνιση δύο κομμάτων στις φιλανδικές εκλογές, που τάσσονται υπέρ μιας μερικής στάσης πληρωμών της Πορτογαλίας ως προϋπόθεση για τη χορήγηση ενός πακέτου διάσωσης. Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν μια νέα έξαρση της χρηματοπιστωτικής κρίσης καθώς τα σπρεντ της Ευρωζώνης αυξήθηκαν για μια ακόμη

Ειρωνικά σχόλια Πούτιν για Λιβύη

Εικόνα
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν ειρωνεύτηκε τη Τρίτη την στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, διερωτώμενος σε συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη αν θα πρέπει έτσι να βομβαρδίσουμε όλα τα "στρεβλά καθεστώτα" στον κόσμο και καταγγέλλοντας το ανθρωποκυνηγητό που έχει ως στόχο τον συνταγματάρχη Καντάφι.

Ο ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ.......!!!

Εικόνα
Το γέλιο μακραίνει τη ζωή! Προσοχή στις προσπεράσεις!

Αλήθειες που δεν γνωρίζατε.

Εικόνα
Δείτε μια λίστα με αλήθειες που ίσως να μην γνωρίζατε. Τι είναι η σκέψη; Πως προήλθε η χειραψία; Οι τρίχες στον άνθρωπο έχουν θερμομονωτική λειτουργία; Αυτά και μερικά ακόμα που θα σας εντυπωσιάσουν...

Προ των πυλών η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – Νέο ιστορικό υψηλό για spread στις 1180 μ.β. με στόχο τις 1250 μ.β. - Στο 15% η απόδοση του 10ετούς – Διολισθαίνουν χωρίς όγκους οι τράπεζες, απαξιωμένο το ΧΑ….

Εικόνα
(upd5)Θνησιγενής οικονομία, απαξιωμένο ΧΑ και υπό διάλυση αγορά ομολόγων αυτές είναι οι παράμετροι που  συνθέτουν την εικόνα της εγχώριας αγοράς. Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους βρίσκεται προ των πυλών. Θα λάβει τα χαρακτηριστικά της επιμήκυνσης σε πρώτη φάση και πλέον αυτό αρχίζει να περνάει στις αποτιμήσεις ειδικά στα ομόλογα.

Νάρκες στο δρόμο για το δάνειο των 30 δισ. ευρώ!

Εικόνα
Οι αστείες φήμες για αναγγελία της πτώχευσης μετά το… τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών, που συνόδευσαν το νέο «βομβαρδισμό» μετοχών και ομολόγων, κρύβουν κάτι πολύ σοβαρότερο: η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει από δυσμενή θέση μια διαπραγμάτευση για νέο διεθνές δάνειο, τουλάχιστον 30 δις. ευρώ το 2012, και οι αγορές δεν πρόκειται να ηρεμήσουν πριν βεβαιωθούν για την τελική έκβασή της, όσο και αν διαψεύδονται τα σενάρια πρόωρης αναδιάρθρωσης του χρέους.

«Σοφοί δε προσιόντων»…

Εικόνα
Γράφει ο Ι.Θ. ΜΑΖΗΣ Καθ. Οικονομικής Γεωγραφίας/Γεωπολιτικής, Παν. Αθηνών Oι εξελίξεις εις το Μαγκρέμπ και εις την ευρυτέρα Μέση Ανατολή μας επιτρέπουν να υποθέσομεν κάτι εξαιρετικώς ανησυχητικόν: ότι το τέλος της αλυσιδωτής αντιδράσεως των αποσταθεροποιήσεων μπορεί να είναι το Ανατολικόν Αιγαίο και η Θράκη. Αυτό καθίσταται ορατό με δεδομένα τα εξής:

Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Γεωπολιτικές εξελίξεις, ενεργειακή ασφάλεια και παγκόσμια οικονομία.

Εικόνα
Γιαννακόπουλος Βασίλης – Γεωστρατηγικός αναλυτής / www. geostrategy. gr / geostrategical@yahoo. gr Οι επιπτώσεις των πρόσφατων εξεγέρσεων Οι πρόσφατες εξεγέρσεις κατά των καθεστώτων της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής τείνουν να επεκταθούν σε όλο σχεδόν τον αραβικό κόσμο και πολύ πιθανόν να επηρεάσουν και τις γειτονικές περιοχές. Διαφαίνεται ότι δημιουργείται μια συγκρουσιακή κατάσταση αυξομειούμενης έντασης σε βάθος χρόνου, η οποία, εκτός από την επιδείνωση της εσωτερικής κατάστασης ασφάλειας στις ίδιες τις χώρες που πραγματοποιούνται οι εξεγέρσεις, θα έχει ως αποτέλεσμα και την ανάδυση νέων απειλών και κινδύνων, καθώς:

Πυρ και μανία για την ΑΟΖ μας

Εικόνα
ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗ Ο Τούρκος Ειδικός Στρατηγικής Ενέργειας μάς προειδοποιεί με…προβλήματα «Όσοι προβαίνουν σε τέτοιου είδους βήματα, απειλούν την Τουρκία», δηλώνει ο Αχμέτ Νετζντέτ Παμίρ, εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Ενέργειας της Τουρκίας και μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας, σχολιάζοντας στη «Σ» τη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ για τον καθορισμό της ΑΟΖ. Ο Τούρκος Ειδικός Στρατηγικής Ενέργειας υποστηρίζει ότι έχουν κι άλλοι δικαιώματα στο φυσικό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου, ενώ όσον αφορά στις... τσάρκες των τουρκικών πλοίων στη Μεσόγειο για έρευνες, τις αποδίδει σε αντίδραση της Τουρκίας απέναντι στην ελληνοκυπριακή συμπεριφορά.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ – ΚΡΑΤΟΣ

Εικόνα
Rate This Στη διαδικασία μεταρρύθμισης και προσαρμογής στη νέα παγκόσμια τάξη, συνέβη μια θεμελιακή κατάρρευση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις ελίτ και τον γενικό πληθυσμό, που δημιουργεί ένα απότομο σχίσμα μεταξύ νικητών και ηττημένων του νέου εκσυγχρονισμού, ένα σχίσμα μεταξύ αισιόδοξων και απαισιόδοξων για το μέλλον.